Ayam Ponteh Taucu

As'salam buat semua .....


Masa berlalu begitu pantas. Sedar2 dah JUMAAT. Penghulu segala hari. 
Ada sesuatu yang terbuku dihati ingin Nina diluahkan .... Kadang kala bila Nina mengadap FaceBook terasa kebosanan yang amat sangat melanda diri Nina. Bukan apa, mostly cerita yang di ungkaikan umpama gosip2 yang boleh menambah dosa apabila kita membacanya. Dok cerita pasal org itu, org ini ... org itu begitu, org ini begini. Isu yang diperkatakan juga membosankan. Ada sesetengah pihak tu , seolah-olah tiada sensiviti, kesedaran sivik terharap masyarakat sekeliling. Mengata, bercerita, bergosip dan sebagainya .... 
Entah laaa .... Lantak depa laaa..... 
Lagipun memang dunia internet nie dunia tanpa sempadan, tanpa hadnya.  
FB Nina link ngan berita semasa, lagi lah bosan. Dok asyik cerita benda yang sama. 
Bosan Bosan Bosan !!!
Hrrrmmmm ...... nak buat macammana yea, payah untuk dihindarkan kerana kadang kala kita akan terbaca juga. Contohnya Berita Semasa, kalau tak baca nanti ketinggalan zaman pulak kan?? Dalam erti kata lain, JAHAT sungguh jari jemari bila berkata-kata ... bukan mulut ajer macam zaman dolu-doluu ... hehhee ....
Moga-moga dijauhkan Nina dari benda2 diatas. Insya'Allah, amin ....

Eh!! Dok melalut pulak Nina hari nie ...... hehee ......
Ok, tukar topik pula ..... Hari nie Nina masak  Ayam. Resipi Nina ambil dari majalah RASA. Edisi February 2010 nie byk menu masakan Cina Muslim. Memang kesukaan Nina masakan Cina. Tapi kalau Nina yang masak gerenti Nina akan tambah sikit apa yang patut untuk sesuaikan dengan tekak. Masakan Cina nie selalunya memang tak pedas langsung so Nina akan tambah black paper. Baru ada ummphhh !!!!
Sorry yea chef ~~~ 




Ayam Ponteh Taucu
Bahan-bahan
200g ayam - dipotong
20g kentang - dipotong
50g bawang merah - dikisar
1 sudu makan taucu - dikisar
100g bawang putih - dikisar
2 sudu makan gula melaka
1 sudu makan kicap pekat
Bahan perasa secukupnya
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis 


Cara memasak

*** Nina letak bahan perasa tuuu black paper. Baru ummphh !!!




Nina nak kongsi kat sini, apa yang sedap tentang Ayam Ponteh Taucu nie ..... adalah rasa gula melaka nya & taucu. Tanpa kedua2 bahan ini, Ayam Ponteh Taucu tak akan menjadi. Nina suka kuah banyak so kicap pekat tu Nina gandakan. Sedappppppp kuah nya !!!   




Selamat mencuba ~~~











Labels: