As'salam dan Selamat Pagi semua .... !!
Dinihari dari subuh, hujan gerimis membasahi bumi
Terasa damai lagi syahdu dihati
Seakan hujan turut menangisi hati ini
Apakah yang ditangisi di hati?
Hanya Si Dia yang mengerti ......
SALAM JUMAAT
Chewahhhh ....... Nina berpuitis pula dipagi hari. Ahaks!
Ok tak ....... sekadar ceritera Nina ajer tuh ... tak der apa pun. Ada-ada ajer Nina nie kan.. Hehehe .....
Baru-baru nie Nina mencuba buat Apam Beras. Selalunya Nina makan kat rumah Aunty Nina a.k.a Mak Anjang. Sedapppp... Terasa nikmat dikala makan dengan kelembutannya..
Gebu gabas lagi! hehehe ....
Resepi nie Nina ambil dari kak Ita Masam Manis. Alamhamdulillah beberapa resepi beliau semuanya menjadi dan menepati selera tekak Nina :)
Thanks a lot Kak Ita ... Minta halal Nina share kat sini yea dan sebagai rujukan Nina akan datang.
Apam Beras
Sumber : Kak Azlita Masam ManisBahan-bahan
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam
"DO IT YOURSELF"
- Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
- Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- Perap selama 3 jam.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
- Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
Selamat mencuba ..
Labels: Kuih Muih Warisan Kita