As'salam dan Salam Sejahtera ...
Syukur Alhamdulillah ..... tamat sudah debaran di hati Nina setelah sebulan lebih menunggu result exam yang lalu dan Syukur sekali lagi kerna Nina mendapat apa yang ditargetkan. Bak kata pepatah, bukan senang nak senang dan bukan susah nak susah... Tiap apa yang berlaku jika inginkan kejayaan mesti lah diiringi dengan usaha yang setimpal. ....
Hari nie Nina nak share resepi masakan cina dari buku masakan yang selalu Nina cuba dan Alhamdulillah semuanya menepati citarasa Nina sekeluarga. Dan yang paling penting, resepinya semuanya mudah, ringkas dan cepat penyediaannya. Jom intai-intai resepinya ...
Ayam Goreng Berperisa Chinese Style
sumber: Buku Masakan Halal Cina
Chef Fatihah Seow Boon Hor
Bahan-bahan
400g ayam
5 ulas bawang putih - dikuliti
2 biji bawang merah - dicincang halus
minyak - untuk menggoreng dan menumis
Bahan perap
1 camca besar kicap cair - Nina guna kicap lemak manis.
1 camca besar serbuk kayu manis
1 camca besar maltosa - Nina tak letak pun
sedikit garam
Bahan perasa
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos worcertershire
1/2 camca besar kicap pekat
Cara-cara
- Bersihkan ayam dan keringkan
- Potong ayam kepada ketulan sederhana besar. Gaulkan dengan bahan perap hingga rata. Biarkan selama 15minit
- Goreng ayam dalam minyak yang panas hingga masak. Angkat dan toskan
- Pijarkan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga naik baunya.
- Kemudian masukkan ayam dan bahan perasa. Masak atas api besar untuk seketika
- Angkat apabila sudah masak dan hidangkan panas-panas.
Selamat mencuba !!
Labels: Ayam