Kuih Buah Melaka a.k.a Onde-Onde

As'salam dan Salam Sejahtera buat pengunjung CoratCoret Nina .....

Jutaan Terima Kasih kerna sudi singgah dan jengok Nina di sini. Alhamdulillah Nina sihat walafiat dan masih berpeluang untuk memanjangkan ilmu yang tak seberapa nie buat yang memerlukan  ....
Kalau rasa tak perlu, please ignore ......
Lagipun, Nina berblog nie sekadar mengisi masa yang terluang dan sekadar juga berkongsi ilmu yang ada juga untuk rujukan Nina kemudian hari. Bukan lah Nina berniat nak membangga diri, show off apa yang ada setiap hari dari dapur Nina yg kecik molek sekangkang kera tuu.....

Syukur Alhamdulillah ..... setiap apa yang berlaku terdahulu, betapa banyaknya hikmah yg tersirat dan tersurat untuk masa kini. Hanya DIA yang mengerti lagi mengetahui sesuatu perkara itu perlu terjadi....
Dan.... terima kasih tak terhingga buat My 'Gang' a.k.a. My Hubby yang banyak memberi sokongan dan dorongan untuk Nina dalam apa jua perkara. LOVE u so muchh ....!!!
(walaupun Nina tahu My Gang tak pernah buka blog Nina nie......) Huhuhuuu . . . .

Celoteh panjang lak Nina hari nie .... Hehhee ..
Ok laaa..... Jom kita intai resepi kuih tradisional yang merupakan antara kuih kegemaran Nina...

Onde-Onde a.k.a Kuih Buah Melaka .
Dari Melaka.... ke negeri Pahang, singgah di Johor beli berangan ~~~
Ehh ehhh ..... ternyanyi plak pepagi nie.. hehee . . .

Sekarang nie ada h/way dah tak singgah singgah menyinggah daaaa... & buah berangan setahu Nina banyak jual kat Hentian Genting kat ngan Janda Baik tuuu .... kan kan kannn??

Daaaaaa ...... ke situ lak Nina. Siap nyanyi bagai, buah berangan lak hari nie. Nie kes kuat berangan agaknyer ~~~~ hehehe . . . .

Kuih Onde-Onde nie amat senang, mudah lagi sedap dimakan. Kadang kala tuuu, Nina suka letak keledek yang direbus empuk lalu dilenyekkan dan digaul sekali dalam adunan tepung tuu. Cuma kali nie Nina tak der stok keledek/kentang so Nina buat plain ajerr..
rasanya pun rasa tepung lahhh .... Kalau ada keledek tuu lagi uummphhh ..!!!!

Buah Melaka  a.k.a Onde-Onde
Bahan-bahan
3 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1 1/2 cawan air atau secukupnya
1 - 2 keping gula melaka  - dipotong dadu
sehelai daun pandan
Pewarna hijau 
Pandan paste
1 cawan kelapa muda parut
sedikit garam

Cara-caranya 


Selamat ber onde-onde ~~~
Moga sampai ke Melaka jap lagi ........ Zazzzsssssss...!!!




Labels: