As'salam dan Salam Sejahtera
Dah terlalu lama tak buat dessert..... Kebetulan lately cuaca yang panas membahang terasa begitu nyaman kala tekak nie menikmati puding kek yang sejuk-sejuk... Aduyai ~~~ sukar digambarkan dengan kata-kata
tak caya? Cubalah buat sendiri resepi yang sangat simple dan mudah nie..
Terima Kasih buat Kak Dayang diatas resepi yg mudah nie dan Izah Daut yang turut memanjangkan resepi puding nie~~ Nina copy paste kat sini lak yea ....
LUV u all ..... muah muahhhh ...!!
Puding Kek
Resepi asal : Kak Dayang
Rujukan : Izah Daut
Bahan-bahan :
3 cawan air
1 sudu besar serbuk agar-agar (dyg guna Cap Bunga Ros)
3 sudu besar tepung kastard (dibancuh dgn 3 sb air)
1/2 cawan gula pasir ( boleh lebihkan sedikit jika nak lebih manis - bergantung pd kemanisan kek)
3/4 cawan susu cair
1 sk esen vanilla
hirisan kek secukupnya (dipotong kiub @ ikut suka)
Cara-cara :
- Didihkan air bersama serbuk agar-agar di dalam periuk. Setelah larut masukkan gula dan susu cair. Setelah gula larut, biarkan ia mendidih.
- Masukkan bancuhan tepung kastard tadi serta esen vanilla. Kacau hingga pekat.
- Sediakan loyang yang sudah dibasahkan dgn air. Tuangkan adunan tadi ke dalamnya. Masukkan/susunkan atau gaulkan perlahan-lahan kek yg sudah dipotong tadi.
- Sejukkan sebelum hidang.
- ***adunan agar2 ini juga sesuai utk puding koktel tetapi sukatan gula perlu ditambah sedikit.
Labels: Dessert