Ayam Goreng Mix Herb

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera buat semua kengkawan tersayang ...


Fuh.. Fuhh ...!!! Tiup-tiup sikit kasi hilang habuk. Maklum lah, dah lama juga Nina tak bersiaran dan meng update entry.  Seminggu rasanya .... Kalau kat rumah nie , sehari tak menyapu pun dah terasa tak selesa dan berhabuk. Inikan pula dah berhari-hari Nina tinggalkan teratak CoratCoret Nina nie..  Kebelakangan nie Nina agak memBUZYkan diri dengan segala urusan yang perlu dibereskan segera.  Anak-anak dah mula sekolah semula setelah 2 minggu cuti sekolah. Kena reset semula schedule time.  Ditambah pula dengan order dari teman-teman. Kelam-kabut dan terkejar-kejar Nina dengan masa yang suntuk. 
Last week juga Nina ada exam yg amat memecahkan kepala. Sabar ajerr laaa...
Alhamdulillah ..... setelah beberapa hari bertungkus lumus dan keadaan dah kembali tenang seperti sedia kala.... Segalanya dah disusun mengikut schedule time. 
Lega rasanya .....

Moga-moga lepas nie Nina dapat meneruskan perkongsian info dan resepi bersama semua seperti sedia kala hendaknya. Amin ....
Dah lama Nina tak menjengok resepi di dapur kengkawan yang lain. Tentu dah bermacam-macam menu yang ada... Terasa rindu kat kengkawan semua ......

Hari nie Nina nak share resepi yang amat simple. Rasanya memang lain dari yang lain. Ermm.... disebebkan ada campuran mix heb, rasanya agak english style sikit. Selalunya mix herb nie Nina letak kat sos pasta spaghetti ataupun carbonara dan pizza. Kebetulan stoknya banyak so Nina pun trylah letak kat ayam nie. Mmmm.... Not bad rasanya. Ditambah pula ngan serbuk kayu manis. Sedappp !! Alhamdulillah... Anak-anak Nina suka. Kalau nak lagi sedap boleh lah ditambah cili padi semasa menumis.


Ok ... jom intai-intai resepi nyer~~~


Ayam Goreng Mix Herb
Resepi : Nina Mirza
Bahan-bahan
300g isi ayam dipotong kecil
1 biji bawang merah - dipotong dadu
3 ulas bawang putih -  diketuk ajer
1 inch halia - diketuk juga
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu besar mix herb
1 sudu kecil serbuk pati ayam knorr
1/2 batang carrot - diparut
minyak untuk menumis


Cara penyediaan

Senang kan ..... Cepat ajer penyediaannyer. Sedap dimakan bersama nasi panas-panas, bubur nasi dan juga roti kebab.
**** kalau nak lagi sedap, boleh lah ditambah cili padi semasa menumis. Resepi nie Nina buat untuk anak-anak sebab tuu tak pedas.


Selamat mencuba. !!











Labels: ,