- Panaskan oven pada suhu 160c
- Satukan bahan B dan C kedalam Bhn A....secara berselang seli dan gaul dengan menggunakan senduk jer...
- Bila bahan telah sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak dan kemudian diayakkan tepung
- Bakar adunan selama 45 minit (bergantung pada oven)
- Nak tahu samada kek sudah masak atau belum - cucuk dengan lidi, kalau tak melekat itu tandanya dah sempurna masak...
- Sesudah kek masak, sejukkan dan hiaskan dengan topping.
- Sedia dimakan. Ngapp ngappp...!!
Untuk GANACHE
1 cawan Susu Segar + 2sudu besar whipping cream
2 3/4 cawan Chocolate Masakan
1 sudu kecil butter
Cara-caranya
- Chocolate masakan dipotong kecil-kecil
- Panaskan susu segar dan whipping cream hingga ada buih-buih kecik kat tepi periuk lalu tutup api
- Masukkan chocolate masakan tadi dalam periuk dan kacau rata hingga semuanya sebati
- Kemudian masukkan butter dan kacau lagi hingga semua rata
- Masukkan dalam peti ais sebentar (untuk memekatkan ganache)
- Lalu tuangkan ke atas cake tadi
- Untuk hiasan pula, Nina simpan lebihan tadi dalam piping bag dan masukkan dalam peti ais sebentar lagi (supaya lagi pekat supaya mudah masa menghias nanti)
- Lepas menghias masukkan cake dalam peti ais untuk bagi deco nya keras
Selamat mencuba...!