Monday, 3 December 2012

Chocolate Moist Cake versi Bakar


As'salamualaikum dan Salam Sejahtera ...

Apa khabar semua ...? Moga-moga sihat walafiat hendaknya disamping tugas seharian. 
Baru-baru nie ada kawan fb Nina tempah kek coklat. Untuk makan-makan katanya so deco pun simple :)
Disebabkan pengukus Nina tak berfungsi dengan baik so Nina try resepi Kak Munira versi bakar.
Alhamdulillah beliau suka cuma kalau kukus tentu lagi menggoda rasanya~~

Ada beberapa resepi chocolate cake yang Nina dah cuba. Kalau nak adunan yang banyak, moist boleh lah refer SINI... Pada asalnya memang dari dulu Nina suka akan resepi nie. Simple! Tak perlu masak atas dapur dulu chocolate nya :)

Ok laaa..... Nina kesuntukan masa. Nanti senang-senang Nina update lagi ....
Jom tengok resepi yang ulang tayang~~ hehee


CHOC MOIST CAKE 
By: Pn. Munira Baharum

bhn2 A:
1 cwn gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak
*semua bhn diatas gaul sebati dan  masak atas api perlahan hingga pekat.
*rehat sebentar  bila bahan telah sebati.

bhn2 B:
tepung gandum 3/4 cwn
soda bicarbonat 1 sudu kcil(sudu kfc)
baking powder 1 sudu kcil (sudu kfc)
*semua bahan nie di ayak

bhn C:
telur 4 biji  - blender jer/ dipukul sebati 


Cara-caranya
  • Panaskan oven pada suhu 160c
  • Satukan bahan B dan C kedalam Bhn A....secara berselang seli dan gaul dengan menggunakan senduk jer...
  • Bila bahan telah sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak dan kemudian diayakkan tepung
  • Bakar adunan selama 45 minit (bergantung pada oven)
  • Nak tahu samada kek sudah masak atau belum  - cucuk dengan lidi,  kalau tak  melekat itu tandanya dah sempurna masak...
  • Sesudah kek masak, sejukkan dan hiaskan dengan topping.
  • Sedia dimakan. Ngapp ngappp...!!

Untuk GANACHE
1 cawan Susu Segar + 2sudu besar whipping cream
2 3/4  cawan Chocolate Masakan
1 sudu kecil butter

Cara-caranya
  • Chocolate masakan dipotong kecil-kecil
  • Panaskan susu segar dan whipping cream hingga ada buih-buih kecik kat tepi periuk lalu tutup api
  • Masukkan chocolate masakan tadi dalam periuk dan kacau rata hingga semuanya sebati
  • Kemudian masukkan butter dan kacau lagi hingga semua rata
  • Masukkan dalam peti ais sebentar (untuk memekatkan ganache)
  • Lalu tuangkan ke atas cake tadi
  • Untuk hiasan pula, Nina simpan lebihan tadi dalam piping bag dan masukkan dalam peti ais sebentar lagi (supaya lagi pekat supaya mudah masa menghias nanti)
  • Lepas menghias masukkan cake dalam peti ais untuk bagi deco nya keras
Selamat mencuba...!


26 comments:

  1. aduh sedapnye tgk choc ganache meleleh tuuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. FnF ....

      part ganache tuu memang menggoda~~
      Nina suka buat extra, pastu buat cecah roti, ice-cream
      atau pun makan macam tuuu ajer!! HAhaaa ....

      Delete
  2. Wahhh menggoda betul kek ni!!! Meleleh air liur..hehe ;)

    ReplyDelete
  3. Love 2Cook....

    Huishhh...!! Cepat-cepat lap air liur tuu
    malu orang nampak nanti~~
    hehee

    ReplyDelete
  4. klu nak cmpur semua bhan ni,pstu trus bkar agak2 jd x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebaiknya ikut step by step cuz tak pernah pula Nina campur semuanya
      takut lak tak jadi nanti~~ huhuuu . . .

      Delete
  5. Salam kak nina nk tye ni topping ngn ganache ni sme je kn?hihi bru nk bljr ckit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam...
      topping ada beberapa jenis,
      ada yg juga ganache (coklat), butter cream icing (yg selalu buat deco kek bday) dan ada juga yg guna fresh cream

      selalunya kalau untuk kek coklat, memang ganache paling sesuai...
      :)

      Delete
  6. Mcm mana nak tau adunan bahan a pekat ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesama kacau, agak2 adunan tuu agak pekat dari sebelum nie dah boleh tutup api. Kita akan nampak adunan tuu mengalir pekat dari sebelum mula2 masak...

      Delete
  7. Esen vanila mmg tak pakai ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu esen vanilla... tapi kalau nak letak sikit (1sudu kecil) boleh ajer

      Delete
  8. tepung choc nie memang 3/4 jew kew ??
    klo ganche to guna susu segar kan, if sye nak guna susu kotak dutch lady bolh tk ??
    maaf yer sbb tk berapa faham ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam k.Nina nk tnye utk ganache tu Kalau pkai susu cair Boleh x??

      Delete
    2. Salam Nur Hasnira,
      so far kak Nina tak pernah lagi try guna susu cair
      selain susu segar, kak Nina guna susu kotak UHT Dutch Lady (lebih jimat)
      & sedap ....
      Selamat mencuba!

      Delete
    3. As'salam...
      - untuk 3/4 cawan itu adalah tepung gandum
      .... sementara tepung coklat 1cawan (bahan A)

      - boleh ajer ganti susu segar dengan susu kotak UHT Dutch Lady

      Delete
  9. nak tnye whipping cream tue yg mane,?.yg non dairy ke?

    ReplyDelete
  10. whipping cream ada 2 jenis - mana-mana pun boleh
    fungsinya hanya untuk memekatkan ganache dan melemakkan rasanya :)
    Kalau tak letak pun boleh cuma nanti ganache kurang pekat dan kurang uummphhh!
    hehee . . . .

    ReplyDelete
  11. akak saya dah buat semua kawan2 kate sedap.. tapi kan akak kek tue melekat dekat loyang.. kenapa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiena Shahairi,
      ada lenserkan loyang tuu dulu x ngan sikit minyak then ayakkan sedikit tepung sebelum dimasukkan adunan cake tersebut?
      Atau pun boleh alaskan loyang dengan baking paper sebelum dimasukkan adunan cake

      Delete
  12. Aka,azie nak tnye dlm Bahan A mmg xde gn air ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. As'salam Azie,
      bahan A memang tak der air cuma gunakan susu cair

      Delete
  13. Salam kak..
    Nk tny la...selain susu cair bole digantikn dgn susu tepung bancuh sdri x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Nor Masliza,
      rasanya tak jadi masalah kalau nak gantikan susu cair dengan susu tepung bancuh sendiri
      cuma dari segi rasa, susu cair lebih sedap dan rasa lemak & kemanisan pada kek itu nanti seimbang sedapnya

      Delete
  14. salam, nk tanya utk membakar ...oven perlu dipanaskan berapa minit ye?
    susu cair tue apa jenis yg boleh guna?
    coklat masakan nk guna jenis apa ?
    sy xpernah membaking so nk try ..

    ReplyDelete
  15. Wslm Azlina Zul,
    - untuk memanaskan oven, sekitar 10-15minit diperlukan
    - sebarang jenis susu cair boleh digunakan. Susu kotak UHT pun boleh
    - coklat masakan apa2 jenama yg ada kat pasaran pun ok. Kalau kat kedai bakery ada banyak pilihan dan mereka boleh memberi advise yang lebih terperinci.
    - Selamat mencuba dan moga berjaya! Practice make perfect :)

    ReplyDelete