Donut oh donut... Jom main tepung dan tekap-tekap doh..

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera ...

Cuti sekolah telah bermula. Apa aktiviti anda bersama anak-anak seminggu ini?
Jika belum ada plan nak bawa anak-anak bercuti boleh lah bawa anak-anak pulang ke kampung halaman. Maklumlah, time sekarang baru nak book hotel atau flight kemana-mana pasti nya dah fully book ataupun harganya sangat lah mahal. (kalau mampu on ajer laaa...)
Ataupun, pulang ke kampung halaman ...... Pasti bestkan buat yang ada kampung halaman?
Sekurangnya, ada juga tempat yang nak dituju >>>>
Macam Nina, kampung pun dah tak der so untuk hari ini Nina bersama anak-anak menghabiskan masa bersama didapur sambil buat donut bersama.. 

Jom kita bermain tepung dan main tekap-tekap doh. Gerenti anak-anak suka :)
Ok, moh ler kita tengok resepinya~~


Donut Gebus
500g tepung gandum
1 peket mauripan 11g
200ml air suam
secubit garam - Nina letak 3/4 sdt
1 biji telur kuning telur
50g mentega
1 sdb shortening
2sdb susu pekat
2 sdb gula pasir..nak letak lebih pun boleh..
sebijik kentang saiz besar di rebus dan dilenyekk..

Cara penyediannya
1-   Air suam, gula dicampur ngan yis dlm bekas besar.  Kacau rata dan dibiarkan seketika hingga yis berbuih
2-   Dalam mangkuk lain, tepung gandum, kentang, susu pekat, shortening, mentega gaul sebati dengan tangan hingga kesemuanya rata. Ketepikan
3-   Apabila yis dah berbuih, masukkan 1/2 adunan tepung tadi bersama telur dan garam. Gaul rata.
4-   kemudian masukkan 1/2 lagi adunan tepung tadi. Gaul sebati sampai doh tidak melekat ditangan. Kalau lembik tambahkan sikit tepung.
5-  Biarkan seketika (lebih kurang 1/2 jam++) sehingga doh naik sekali ganda. 

6-  Apabila doh dah naik, bolehlah buat bulat-bulat atau canai adunan tersebut dan terap menggunakan terap donut. (Time ni, perlu menggunakan agak banyak tepung gandum agar adunan tak lekat kat tangan, roll dan penerap.) Biarkan ianya naik lagi. Lebih kurang dalam 15-20minit. Doh yang ringan dah boleh digoreng.
7-  Goreng dengan api yang perlahan ke sederhana hingga bertukar warna keemasan. Balik-balik sentiasa supaya cantik serata warnanya. Toskan
8-  Kemudian, bolehlah disalut dengan gula icing atau gula halus. Jangan gula batu sudah lah yea....
9-  Sedia dihidangkan

ppsstt >>> adunan nie dapat banyak sangat (lebih 35 biji ++) kalau guna terap yang comel tuu
so bolehlah pass kat jiran :)


Selamat mencuba!



Buat yang bertanya ; Inilah acuan donut atau doughnut cutter yang Nina gunakan untuk terap donut ni...




 

Labels: ,