Sup Tulang Merah Singapore.. Memang Sedap Seyhhh~~

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Apa khabar teman semua? Nina doakan semuanya sihat walafiat hendaknya... Aamin
Bertemu kembali setelah sekian lama Nina menyepikan diri....
Nina tak kemana-mana pun..... cuma berehat seketika  :)

Baru-baru nie Nina dok teringat-ingat akan Sup Tulang Merah Singapore yang pernah Nina makan tiap kali menghadiri majlis kenduri kahwin di Singapore. Disana, menu nie merupakan menu utama mereka untuk setiap majlis keramaian. Sup nie memang sedap!! Ada rasa sikit pedas, masam dan manis.  Tambah-tambah lagi kalau pekena dengan tulang kambing. Kemanisan air rebusan tulang kambing menaikkan aromanya yang tersendiri. Kenikmatan tatkala menghirup air kuahnya memang tak terkata~~~ 

Cuma kalau nak masak sup tulang nie, perlukan masa yang agak lama..... Maklumlah nak merebus tulang dan memastikan dagingnya betul-betul empuk. 
Hrrmmm...... nak sedap kena lah bersabar. Kannn....??



Nina pernah mendapat resepi nie dari Mak Long Nina tapi salinan Nina hilang entah kemana...  So Nina pun adjust bahan-bahan yang ada dan agak-agak cara penyediaannya dari apa yang Nina ingat dari penerangan Mak Long Nina dulu....


Dan akhirnya ...... tertunailah ngidam nak merasa Sup Tulang Merah Singapore nie... 
Tahun nie tak berkesempatan balik beraya kat Singapore, dapat merasa sup ala Singapore pun jadi laaa..... hehee . . . .
Lepas dah ready, punyalah berdebar-debar hati Nina nak bagi MyGang rasa. Maklumlah, orang Singapore tentunya lebih arif akan rasa dan aroma Sup Tulang Merah Singapore. 
Dup dap dup dapppp ........ Jeng jeng jengggg >>>>>>>>
" Mmmmm...... menjadi, Lulus. Rasanya sama macam Sup Merah kat Singapore!"
Alhamdulillah, komen positif dari MyGang.... 
Yeah yeahhhh~~~~ (senyum meleret Nina dibuatnya)

Buat yang belum pernah try Sup style gini, disarankan mencubanya...  In Sya Allah tidak akan mengecewakan... 
Kalau tidak masakan ada orang tuu  dah makan dinner Sup Tulang Merah bersama nasi putih pastukan supper dia makan lagi bersama roti pula~~ (siapa lah gerangan orang tuuu....) hehehe . . . .
Sesuai juga dibuat hidangan open house. Lain dari yang lain~~


SUP TULANG MERAH SINGAPORE
Bahan-bahan
1kg tulang kambing / tulang lembu
2 pack Sup Bunjut Tulang Adabi
6 biji Bawang Besar - dikisar
5 ulas Bawang Putih - dikisar
1 inci Halia - dikisar
1/2 cawan cili kering yang dikisar
4 biji Tomato - dipotong dadu
1 1/2 cawan Sos Tomato
1 biji telur- dipukul rata guna garfu ala telur dadar
2 sudu besar tepung gandum - dibancuh dengan sedikit air
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan sampingan
Kentang
Carrot

Cara penyediannya
1-   Tulang dicuci bersih dan direbus bersama sup bunjut hingga empuk dan ketepikan
2-   Tumiskan bahan-bahan yang dikisar (bawang besar, bawang putih, halia dan cili kering) hingga pecah minyak
3-   Masukkan tomato yang  dipotong dadu, masak hingga hancur
4-   Masukkan tulang yang telah direbus bersama air rebusan tadi dan dibiarkan mendidih
5-   Kalau nak masukkan bahan sampingan (kentang/carrot), masukkan dan masak hingga empuk
6-   Kemudian masukkan sos tomato masak hingga mendidih
7-   Pekatkan kuah dengan bancuhan air tepung gandum - kacau rata
8-   Tambahkan pula dengan telur yang dipukul tadi - kacau rata
9-   Biarkan kuah mendidih pekat  (kepekatannya terpulang pada individu)
10- Akhirnya sekali, perasakan dengan garam & gula secukup rasa
Selamat Mencuba!

ppssttt >>>> sedap dimakan bersama roti~





Labels: ,