Bubur Jagung Barli... lagi dan lagi....

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Bubur Jagung bersama Barli merupakan antara menu dessert yang kerap Nina masak untuk family. Lagi pula, bubur jagung nie favorite dessert anak-anak Nina.
Kebetulan baru-baru nie adik ipar  bagi jagung dari Cameron agak banyak. Separuh Nina dah rebus dan bakinya Nina buat bubur...

Aik?? Rebus camner..... tak kan tak tahu rebus jagung kot~
Kalau Nina akan kupas kulitnya dan bersihkan. Masukkan dalam periuk berisi air dan sedikit garam. Rebus sampai masak. Toskan dan tunggu suam sejuk dah boleh ngap!
Kalau nak sedap boleh sapu atau golekkan bersama margerin / susu / peanut butter atau apa saja yang rasa sesuai. Nina makan gitu ajer dah sedap. Manis!

Semalam Nina shoot picture Bubur Jagung Barli dari hp dan share kat Fb dan IG dulu dan bila masa mengizinkan macam sekarang nie larut malam baru lah Nina dapat update blog. 
Sejujurnya Nina tak gemar upload gambar masakan kat Fb atau IG tanpa sebarang info atau resepi macam sesetengah orang lain. Maaf kalau ada yang terasa.. Peace no war~
Bukan niat Nina nak tayang menu masakan Nina seharian tapi...
NIAT Nina sekadar nak berkongsi menu idea dan resepi untuk kengkawan yang memerlukan.
Maaf lah buat yang tertunggu resepi Nina yea... sayangg u all~


Actually Nina dah maklumkan  yang resepi bubur jagung agak sama macam resepi terdahulu. Boleh intai  kat SINI.... Cuma bezanya Nina gunakan jagung fresh dari Cameron tanpa jagung dalam tin.
Bubur jagung nie sedap dimakan panas-panas dan lagi sedap kalau makan sejuk-sejuk dari fridge. Ikutlah tekak selera masing-masing~


gambar dari hp...... Hp pun yang murah ajer~ 
Jadilaaa... yang penting gambar sendiri bukan gambar cilok hokey!

Bubur Jagung Barli
Bahan-bahan
Sepaket barli (anggaran secawan)
2 cawan jagung fresh (dibersihkan dan ambil bijinya sahaja)

1 kotak kecil santan
500 ml air - kalau nak kuah lebih boleh lah tambah lagi ...
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam (atau secukup rasa)
2 helai daun pandan (disimpul) Nina tak letak pokok pandan Nina dah tak der daunnya

Cara penyediaannya
1- Barli direbus terlebih dahulu.
2- Bila dah empuk masukkan jagung dan gula, masak seketika hingga jagung lembut

3-  Kemudian masukkan santan, tunggu hingga mendidih sambil kacau sentiasa.
4- Setelah mendidih, rasakan dengan garam secukup rasa (sikit jer - kang masin lak)

5-  Tutup api dan sedia dihidangkan

ppssttt >>>> nak dimakan samada sejuk mahupun panas pun sedappp!
ikut citarasa masing-masing :)








Labels: