Tapi bila difikirkan semula, pengat pun banyak gak kolestrolnya kan?? Kan ada kolestrol dalam santan?? Eerkkk~
Bila dah siap, semangkuk mangkuk untuk anak-anak dan MyGang , sekejapan lak licin!
Pengat Pisang
Bahan-bahan
4-5 biji pisang montel (ini aje yang Nina ada)
2 helai daun pandan, disimpul (kali nie tak letak pun)
3 sudu besar biji sago (cuci dan toskan)
500 ml air
500 ml santan (Nina guna santan kotak ajer)
Secubit garam
1 ketul gula melaka, dipotong kecil
3 sudu besar gula pasir
Cara penyediannya
1- Pisang dipotong sederhana tebal dan ketepikan.
2- Dalam periuk, masukkan gula, air dan daun pandan. Masak hingga mendidih
3- Kemudian masukkan biji sago dan biar mendidih hingga sago kelihatan jernih.
4- Masukkan pisang dan santan. Kacau perlahan ..(kalau kuat-kuat nanti pecah lak pisang tuu)
5- Biar mendidih sekejap hingga pisang lembut. Tutup api.
6- Sedia dihidangkan panas atau sejuk. Sedap juga dimakan bersama roti putih....
Selamat memengat~