dessert again... Chocolate Crepe yang sememangnya memukau~

As'salamualaikum dan Salam  Sejahtera,

Apa khabar uolls? 
Nina doakan moga semuannya sihat walafiat dan dapat menjalankan tugasan harian dengan ikhlas dan dipermudahkan boleh DIA.

Hari nie Nina kongsikan resepi yg menjadi pilihan kengkawan Nina. Kiranya top order gitu.
Pada yang sedia maklum, Chocolate Crepe nie adalah resepi ulangan. Nina dah pernah buat sebelum nie. Boleh teropong kat SINI untuk Heavenly Chocmilo Crepe.
Masa nie lepas musim durian so memandangkan durian dah kehabsan isi fresh, Nina try open order for Chocolate Crepe lak.... Alhamdulillah, sambutan pun tak kalah dengan penangan crepe durian. tak tido malam Nina uolss~~~

Sini Nina nak share.... nak buat crepe nie, paling sedap adalah kulitnya yang nipis. Lagi nipis lagi syiookkkk~
INi tips dari MyGang pasal dia yang terror buat kulit crepe, Lepas sendukkan dalam pan, tuangkan semula baki dalam mangkuk so nanti uolss dapat kulit yang nipis. 
Agak-agak faham tak? Tak tau laa camner nak explain. Nanti ada masa Nina try ambik video ehh~ malu youu
Masa masak tu lak, gelek-gelek lah goyang inul **exercise sikit -baik untuk kesihatan**  Hahaha....

Actually kan, buat crepe nie tak lah susah mana pun... Cuma memerlukan  kesabaran dan mental fizikal yang tinggi jer. Ditambah dengan sikit kerajinan...

****  Sabar - nak buat tuu satu persatu. Lambat! Bukan sekali tuang terus siap yea..
****  Mental fizikal - lama tuuu nak berdiri sambil goyang inul buat kulitnya. Melainkan dapur uolss kat bawah dan boleh lah bersila.
****  Rajin - nak buat apa pun kena lah ada sikit rajin. Kalau malas dok tido ajer apa pun tak jadi. Iyer tak? Simple ajer kan....

Cer tengok crepe Nina nie.... nipis kan?? Chewah~ **tak minta dipuji punnnn**
"Ini contoh" hehee....



Chocolate Crepe 
Resepi : Nina Mirza 
Bahan-bahannya
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
2 sudu besar serbuk coklat

2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
2 biji telur - dibuang talipusat
3 sudu kecil minyak masak
3 sudu besar gula halus
3/4 cawan  susu cair
1 1/2 cawan air
1 sudu kecil coklat emulco


Caranya
1-  Satukan kesemua bahan....kacau dengan whisk hingga sebati & larut... Tapiskan
2-  Sediakan kuali leper yang tak melekat
3-  Panaskan kuali dengan api kecil hingga kuali benar-benar panas
4-  Tuangkan 1 senduk adunan ke dalam kuali, terus mendadar  
5-  Biarkan hingga permukaannya kering 
6-  Tak perlu di balikkan 
7-  Terus angkat
8-  Ulang proses yang sama hingga habis semua adunan

Ganache Cream
Rujukan: Buku Temptation of Chocolate Alex Goh
Bahan-bahan
300g whipping cream
500g dark chocolate - dipotong kecil
30g butter

Cara-caranya
1-  Masak whipping cream dalam periuk sehingga berbuih kecil ditepi periuk
2-  Tutup api
3-  Masukkan dark chocolate kacau rata hingga chocolate cair
4-  Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sehingga rata dan sebati
5-  Biarkan sebentar hingga pekat dan boleh digunakan...(kalau nak masuk dalam peti ais sebentar pun boleh)


Cara penyediannya
1-  Pukul Non dairy Whipping Cream hingga kental dan kaku
2-  Bentangkan 1 keping crepe
4-  Paipkan Whipping Cream di tengahnya
5-  Paipkan ganache cream
6-  Tutupkan semula dengan Whipping Cream
7-  Lipatlah crepe
8-  Kemudian simpan dalam peti ais sebentar lebih kurang 2-4jam (kat bawah ajerr)
9-  Sedia dimakan..... makan sejuk-sejuk >>>> Walla!


Selamat meng'crepe!

Info:: Ganache cream tuu kalau tak done nak buat sendiri boleh ajer beli kat bakery. ..
Ready made, tak perlu nak buat apa punn...  tinggal nak sapu ajer kat crepes ataupun roti pun sedap! Tapi kalau buat sendiri lagi sedap~~ Hehehe . . .

ppsstttt >>>>>>> kalau malas nak buat dan berminat nak order ngan Nina pun boleh...
email nina.azlan1@yahoo.com
whatsapp 0193406454
tempahan sekitar Kuala Lumpur dan kalau nak collect sendiri pick up point kat
Petronas sebelah Giant Batu Caves

TQ

Labels: , ,