Sambal Telur Burung Puyuh dan khasiatnya....

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Cuti sekolah telah bermula. Ke mana uolls bawak anak-anak bercuti atau hanya biarkan anak-anak habiskan masa cuti di rumah sahaja? Jangan laaaa gitu. kesian mereka. Atau yang ada kampung bolehlah pulang ke kampung halaman beramah mesra bersama atok dan nenek. Tentu seronok!

Kalau tak der idea boleh ajer ke Farm In The City di Seri Kembangan Selangor. Boleh refer  SINI untuk ceritera di Farm In The City. Dengarnya pihak sekolah pun banyak yang adakan lawatan dan sambil belajar ke sana. Kalau kita yang bawa anak-anak tentu lagi hapening! Berbeza mereka bersama kawan-kawan dan cikgu. Ambillah masa terluang ini bersama insan tersayang... Bila lagi kann?

Ok... hari nie Nina sharekan menu Sambal Telur Burung Puyuh. Jangan tak tahu, telur puyuh nie antara paling banyak khasiatnya berbanding telur ayam biasa. Kecik bukan sebarang kecik tau~  Sebelum nie Nina pernah share kan antara khasiat telur puyuh nie... Sebiji telur puyuh nie bersamaan dengan 4 biji telur ayam. Hah! Ada lagi...... Baca kat SINI untuk khasiat telur burung puyuh. Baca tau... dah baca sure uolls rasa berbangga dan yakin dengan apa yang uolls makan :) 
Bangga? Motif bangga? errkkkk~ bangga sebab ambil makanan berkhasiat. Hehehe....


Sambal  Telur Burung Puyuh
Bahan-bahan
15 biji telur burung puyuh - kalau nak lebih ikut suka banyak mana nak masak
sedikit garam - untuk merebus
1 biji bawang merah
2 batang serai
cili blend - Nina campurkan sedikit belacan
air asam jawa
garam & gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara-caranya
Selamat mencuba!






Labels: , ,