Stress. .. Kanak-kanak pun ada stress? Nak buat macammana ni.....

As’salamualaikum dan Salam Sejahtera

Monday bluess ohh monday bluess. Pasti ramai ibubapa yang stress bila hari isnin. 

Hhrrmmm... stress. Kanak-kanak pun ada stress. Iye ker??
Yea … Jangan buat-buat blur dan tak tahu….
Pernah tak perasan tetiba anak  kita senyap, sentap, monyok?
Itulah memek muka mereka stress. Sama macam kita gak, kalau stress akan moody kann..? Kan, kan, kannnn.....?? Sama lah tuu…..
Fahami mereka dan tenangkan mereka… Hargai saat stress mereka.
Jangan buat tak tahu lak, bukan apa…
Bila selalu sangat dibiarkan tanpa apa-apa tindakan dari kita, lelama akan terbentuk jatidiri sifat kemurungan dalam diri mereka.  Dari sini lah terbentuk sifat negetif. Antaranya pendiam, tidak ceria, suka menangis sepuas hati, memberontak dan putus asa.

Pujuk bukan bererti memanjakan tapi menenangkan situasi. Penjelasan juga harus diberikan.
Contohnya bila hujung minggu atau cuti sekolah, Eilhan dah terbiasa waktu pagi sampai ke malam riuh rendah seronok main bertemankan dengan kakak abangnya dan sehabisnya cuti sekolah (isnin) tetiba paginya sunyi  lagi sepi … sentap!
Gerenti pagi isnin tu Eilhan senyap, moyok aje…..
Cer tengok pic bawah ni.

Memek muka termenung jauh sebab boring lagi bosan, bangun tido semua dah pegi school.... Huhuhuu~

Tengok ni.... Muka tak mau senyum. Mogok lah tuuu konon
“Eilhan boring ehh…. Its ok, kakak abang  pegi school… kejap aje. Eilhan main sama mama dulu ehh… Nanti tengahhari kakak abang balik school kita main sesama okey”
 Apabila diterangkan dengan lembut tapi tegas, InsyaAllah…. Baby akan faham.

Kalau kita buat tak reti aje, anak-anak tak akan belajar cara untuk tangangi stress dan permasalahan mereka. Mungkin bagi kita ini small matter tapi buat mereka inilah masalah paling besar buat mereka. Kannn.....??

Kanak-kanak  juga punya rasa stress so hargai dan fahami. Beri masa untuk mereka luahkan dan kemudian cadangkan cara penyelesaian untuk mereka hadapi stress mereka. Segera tukarkan kemurungan mereka dengan aktiviti yang mereka suka.

Apa yang mereka suka? Uolss lah yang tahu  dan arif akan kesukaan mereka. Subjektif....
Kalau nak idea, nanti Nina sambung lagi. Kalau semua nak story mau 3hari 3malam tak sudah.... Kannn....?
 Hehee..

Jangan stress - stress. Senyumm~





Labels: , , ,