Kueh Dangai.. kueh paling ringkas dan mudah. Sedap lak tuu... Jatuh cinta dibuatnya~

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Sapa pernah makan kueh Dangai?
Bunyi macam pelik kan? Actually Nina pun 1st time dengar nama kueh ni dan 1st time makan last week Saturday masa kenduri sambut Ramadhan kat rumah my Mak Anjang.

1st time tengok kueh ni tak apa yang menarik pun. Warna putih aje dan sikit keperangan kat bawah dan atas. Nampak ada kelapa parut. Hati terusik meronta nak merasa ..... Sedap ke?

Gigitan pertama >>>>>> Mmm..... Lemak manis! Not bad
Gigitan kedua >>>>>>>> Waduh! Sedap seyh..... Terasa kelembutan kekenyalan chewy tepung pulut.  Memang sedap! Lemak manis kelapa parut. Aduyai , jatuh cinta tetiba! Oouchh~

Makan makan makan makan..... #eehh dah banyak Nina belasah rupanya. MasyaAllah.... Buruk perangai. Fuh fuh fuhhh.... Gi jejauh sifat syaitonnirrajimmm~

Hahahaa.... !! Tak sedar yang Nina  berada kat kenduri -ramai orang! Oopsss!! Nasib baik sedar diri, kalau tak mau Nina dah kasi licin kueh Dangai yang kat atas kena buffet tu...

Tersedar dari lamunan, segera Nina capai hand phone dan snap picture share kat facebook. Nak tahu kisah misteri disebalik kueh ini.

Wah wah wahh..... Cepat dan panas kengkawan fb Nina reply. Oooo.... Namanya kueh Dangai. Unik!
Rupanya kueh dari pandai Timur. Padanlah Nina suka - sedap! Citarasa dan selera tekak Nina memang ke arah  menu pandai Timur. Kueh mueh dari sana semuanya Nina suka.....
Jangan tanya kenapa sebab Nina pun tak tahu. Tapi yang pasti Nina memang suka makan! Tolak batu kayu jer~ hahaaa

Dari sehari ke hari hati ini meronta-ronta nak buat sendiri kueh Dangai ni. Dah tahap nak tantrum like baby pun ada. Huhuu..... Akhirnya, petang semalam dengan bisikan godaan sesama Mak Anjang Nina maka terhasillah juga kueh Dangai homemade. Rupanya Mak Anjang Nina pun kemaruk nak bikin sama kueh Dangai. Katanya penangan gambar dari fb Nina...
Ayooo tak tahu, "Ayu tak bersalah Mak Anjang, salahkan gambar tuu " hehee....

Banyak sungguh intro nya kan? Dah dah dah.... Sebelum melarat kerajinan Nina buat senaman jari jemari nie Jom tengok resepi nya.....
Jutaan terima kasih buat rakan Alam Maya yang sudi memberi resepi ...


KUEH DANGAI
Bahan-bahan
4 cawan kelapa parut
2 cawan tepung pulut
3/4 cawan gula - suka manis tambah lagi sikit
1 1/2 sudu kecil garam

Cara penyediannya
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati. Jangan biar kelapa berketul-ketul - leraikan. Kelapa jangan basah. 
2. Kemudian masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu marjerin. (Nina guna loyang kueh Cara. Lenser dengan minyak sikit)
3. Bakar dalam oven dengan suhu 150c selama 30 minit (bergantung pada suhu oven masingĀ²) - Nina bakar atas Dapur aje, api perlahan. Tutup loyang Cara ngan penutup. Agak-agak dah bewarna keperangan terus angkat. Buat sehingga habis adunan dan tiap kali nak bakar, bersihkan dulu loyang Cara.
4. Keluarkan dari loyang (kalau bakar kat oven) - tunggu sejuk sikit, potong dan boleh lah  dihidangkan.

Senang aje kan.....?? Selamat mencuba

Labels: , ,