RESEPI MUDAH JUADAH BERBUKA PUASA : Sagu bronok paling mudah dan cepat buatnya.....


As'salamualaikum ....

Sapa suka makan kueh sagu?
alaaa... kueh yang warna merah, pastu disalut ngan kelapa parut. Lembut ajer dalamnya...
Eilman antara penggemar kueh sagu. Dah banyak hari dia request Nina buatkan kueh favorite nya.... 
Bila fikir nak buat kueh aje, dok tak de mood. Mood asyik ke laut. Padahal kueh sagu ni antara kueh paling senang, cepat lagi mudah nak buatnya. 
Haishh.... Pi mana laaa mood nie? Laut mana pun tak tau laaa.... Lautan Hindi kot~
Alamak....!!  tersebut lak. Tetiba macam ada orang kupas bawang lak. Sayu sebak ajer rasa bila terkenangkan misteri MH370
Al-Fatihah buat semua mangsa. sob sob sobbb~ T_T

Nina dah pernah share resepi sagu bronok sebelum ni... dah lama daaaa... Bertahun sudah!  Nampak naa dah lama sangat tak buat kueh sagu ni hahahaa..
Boleh intai kat SINI SINI SINI cerita sejarah tahun dolu.  Ngeeee~

ok.. Jom tengok resepi sagu paling mudah, cepat dan sedap dimakan... Orang tak de gigi senang makan kueh nie. Sapa tuu tak de gigi?? #Ehh..   Hahaha....



Sagu Bronok Kukus 
bahan - bahanya
1 cawan sagu biji - warna putih 
sedikit pewarna merah
3 cawan air
3/4 cawan gula
sedikit esen rose

1/2 biji kelapa parut putih
sedikit garam

cara - caranya
1- Panaskan air + pewarna  sehingga mendidih.
2- Masukan sagu, kemudian kacau rata.
3- Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang .
4- Kukus selama 20 minit.
5- Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa yang telah di campaur dengan garam....siap.


Note: Sukatan adunan nie, cukup lah untuk keluarga yang kecil macam Nina nie..... 
Kalau nak buat kenduri ker, jamuan ker, kenalah ganda-gandakan sukatannya yea....

Selamat berbuka puasa~



Labels: , , , ,