Breakout di NU Sentral - best! Mendebarkan lagi mencabar minda !!

Breakout..!!
Apa itu?
Game? Game apa?
Sapa pernah dengar?
Apa ada kat sana?
Macammana main game ni?
Kena buat apa?
Susah ker?
Best ker?
Takut tak? Seram ehh...?? ngeeeee~

Hah...!! Ini lah yang bermain diminda Nina setelah mendapat offer main game kat sini. Terus terang Nina memang tak tahu menahu langsung pasal game ni. Risau pun ada. Dup dap dup dappppp laju jantung ni berdegup! #Ehh....boleh dengar ker?~

Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA) telah mendapat jemputan oleh pihak Breakout NU Sentral, Kuala Lumpur untuk datang merasai, menikmati keseronokkan game yang ada kat sini. Seramai 30 bloggers yang joint gigih pepagi Ahad datang ke sini dengan perasaan yang berdebar-debar dan tak sabar! Bukan gelojoh ya! **Buruk perangai tuu~*** Hehee....

Seawal 9pagi Nina dah sampai di NU Sentral. Shoplot pun belum buka. Bukan tu ajer, escalator pun belum on tau! Gigih panjat tangga tuu sampai L4. Penat tau.. Huhuu..
Dah macam senaman pagi lak gamaknya. Sabar ajer laaa....
Nina first time jejak kaki di NU Sentral so manalah tahu arah tuju lift bagai. Dah nampak escalator tuu, panjat menapak ajer laaa.... 


Sekitar jam 10am Breakout dah buka!
Yeahhh...... apalagi, selfie lah dulu... Snap sana, ssnap sini, pose sana, pose sini...
dan akhirnya makin lama makin ramai dah sampai. Dan aktiviti selfie semakin havoc!
Riuh suara kami aje kat level 4 tuuu.... Perasan gak sebelah Breakout ada Celebrity Fitness, yang dok exercises tuu jeling-jeling nak tengok apa yang bising sangat kat luar tuu
hahaha.....

Semua dah cukup sila buat barisan nak kira peserta. Hahhaa....
Ada-ada ajer kannn...??


Memula ada briefing. Sesi penerangan oleh pihak Breakout. Selepas mendengar ucapan pembuka kata oleh staff mereka yang friendly, perasaan berdebar-debar lagi mula kuasai diri. Nervous tau!
Tau apa kata mereka??
Kata mereka breakout ni adalah satu bilik kurungan yang gelap (ala-ala escape room gitu - citer omputeh pernah laaa tengok) dan kita perlu menyelesaikan puzzle, mencari klu, menyelongkar segala sudut untuk mencari jawapan puzzle. Dan kemudian, ada sesetengah part akan ada aksi lasak.
Kami juga dimaklumkan ada beberapa bilik dalam sebuah bilik dan kami perlu melepaskan diri dalam bilik kurungan tuu dalam masa 45minit!. Ooooo..... lama gak tu~
ok kut.. Ayat sedapkan hati jer tuuuu hehe 
**** padahal dalam jantung ni dok Dup dap dup dapppp...!!****

Nampak betapa kesungguhan mendengar taklimat. Fahamkan yaa....
Pas dengar semua tuu, sebagai tanda penghargaan untuk kami bagi pihak bloggers KBBA, kami dibawa tour room to room untuk lihat konsep bilik yang ada.
Ada bilik bertema kan filem, sejarah dan macam-macam tema lain lagi....
Disebabkan setiap bilik mempunyai bilik kecik dalam bilik yang ada, so kami hanya dibenarkan masuk pada bilik yang pertama sahaja. Lepas tuu ke mana, sapa pun tak tahu....
Padan laaa nampak kecik jer tapi gempak bilik ni...!! 

Bilik ni nampaknya paling serammmm.....~~
Memula bilik pertama nampak gelap. Risau gak..
Lepas masuk bilik ke bilik tema yang lain mulalah ada lak feeling naik bulu roma dan segala bulu kat badan. #Ehhh..... tettt. Seram lak tetiba~ naper ehh? macam ada hantu cina lompat-lompat kejar kat belakang. Huhuu....
Cepat-cepat ikut group sebab masa tuu Nina paling last snap picture. ***Tu laa, lambat sangat snap gambar dari semakphone ni.. hehe....


Ini antara bilik tema yang ada. kesemuanya 7 bilik.
Ada ala-ala Star Trek, kat bilik Terraform. Uolls kena pilih hasil kajian di planet Marikh atau kemungkinan kepupusan kaum manusia di Bumi.

Kalau nak kembalikan cahaya ke dunia sambil menyelami detik-detik gelap hidup Nikola Tesla, seorang pencipta sistem bekalan elektrik pertama dari Amerika-Serbia, boleh cuba The Testament of Tesla.

Kat bilik Dreadnought ni plak, uolss akan terasa seolah berada dalam kapal dan ianya penuh misteri....
Jangan biar hidup anda diselubungi misteri... jeng jeng jenggg~




Selepas dibawa tour, kami dibahagikan kepada kumpulan dan setiap kumpulan ada dalam 6-7 orang.
Setiap peserta ada watak dan setiap watak ada keperluannya. Masing-masing memainkan peranan penting. Masa ni laa keluarnya sifat teamwork, kebijaksanaan, kecekapan, kepantasan, ketakutan.... #Ehhh..... tapi betul takut tau~ tarak bohong punya!
Antara watak yang ada Light bringer, time render, scholars, lock master, merchant, atau oracle. So uolss pilih dan plan sebaiknya untuk setiap watak. 

Nina dan team2 diberi cuba untuk merasai cabaran di bilik The Secret Of Hocus!
terasa Horror pun ada..!! hahaha....

Group Nina masuk bilik nie.... 
The Secret Of Hocus! Horror seyhh...~~
 
Mula-mula dengar briefing dari pekerja Breakout (dia ni Japanese tau).
Dengar dengan teliti dan faham tiap bait kata dia. Segala pesanan kena hadam betul-betul. 

Loceng ni amat penting... tekan call jika sesuatu terjadi di dalam. nak tekan seberapa kali pun ok. Nanti assistant akan datang membantu anda. Tapi bukan bantu selesaikan puzzle. 

Masuk aje bilik ni nampak kotak ni. Fuhhh.....Besar tau kotak ni... Orang pun boleh muat. Apa agaknya dalam kotak ni?? 
haishhh..... nervous nya! 


Nak kena cari kunci.... Oh di mana kunci? Kunci rumah ada bawak nie, boleh try tak agaknya... hehee...
**Jangan mengada ehh, bag dah simpan dalam gobok yang disediakan***


Cabaran tahap tertinggi di sini.... Dont rush, dont rush... Relax! 
Tarik nagas, lepas..... tarik nafas lepas..... relax
Ada guli besar kena melalui ppan ini tapi kena sangat berhati-hati supaya guli tak terrrrr'jatuh' dalam lubang-lubang ni..Sangat stressfull tapi fun!
Andai guli jatuh - failed!


Betapa gigihnya..... cuba menyelesaikan papan berlubang tuu....

Jangan pandang atas, Jangan pandang atas, Jangan pandang atas....
Oppocot...!! Scary you....
tu laaa degil, bababb you~ 

Yeahhh......!! Finally kami dapat juga meloloskan diri dari bilik kurungan itu!
Apalagi, take one take two :)
Ini antara gambar yang sempat Nina dan family team 2 snap sepanjang 45minit .
kelam kelibut, gementar, huru-hara pun kami sempat ambik gambar! Dah blogger lah katakan.....
Apa citer disebaliknya..... apa persoalannya... apa clue nya.... apa perlu buat nya.... macammananya....
Sorry! Tak boleh cerita. Nanti uolls tak fun. mana best kalau semua citer kannn....??
Biarlah rahsia bak kata Dato Siti Nurhaliza .
Sila rasai nya sendiri >>>>>!!


Hurmm..... Konsep Breakout ini mudah aje sebenarnya..
Buat satu team dalam 2-8 orang. Lagi ramai, lagi meriah.
Pilih bilik "ESCAPE" mengikut tema yang disukai
Pilih watak dan peranan
Mulakan misi untuk keluar daripada bilik BREAKOUT dalam masa 45 minit 


Dah citer keseronokkan breakout, pasti uolls nak tahu harga kann...??
Sangat berbaloi-baloi kalau pegi ramai. Kena ada kawan baru best main. 
#Ehh.... takkan tak de kawan lak kann~ hehee

Pakej per room (harga incl. 6% gst - sila noted ya)

2 orang /  RM106
3 orang /  RM143.10
4 orang /  RM169.60
5 orang /  RM201.40
6 orang /  RM241.70
7 orang /  RM267.10
8 orang /  RM305.30

Amacam?? harga boleh tahan kann....
So sebaiknya pegi seramai yang boleh. Dapat kurangkan kos bayar sorang sikit. Lagi murah dan jimat. Lagi ramai lagi berganda keseronokkan dan lagi banyak idea untuk mencari klu untuk melepaskan diri.

Nina pasti kalau uolss dah cuba satu bilik tentu tak puashati nak cuba lagi bilik yang lain pula. Memang mencabar namun enjoy!
Satu kepuasan bila kita bekerjasama dan dapat melepaskan diri. Yeehaaa....!!


Info lanjut, boleh view di 


Facebook: 
www.facebook.com/Breakout.com.my

Instagram: 
@BreakoutMY 
Hashtag: #BreakoutMY

Web: www.breakout.com.my


Atau hubungi 
BREAKOUT NU SENTRAL
Tel : +603. 2276.3705 
Lokasi di L4 NU Sentral (sebelah Celebrity Fitness)

Sebaiknya book secara online di www.breakout.com.my
supaya anda tidak perlu tertunggu-tunggu andai bilik fullhouse.

Macam biasa, sebelum balik sesi bergambar lagi ~~
Ayuh cuci mata sat... Jangan jemu udah ler yaa..

















Labels: , , , , , , ,