Kuey Teow Goreng Hailam

Selamat Pagi semua .....


Kita bersiaran lagi hari nie. Lama sungguh tak makan kuey teow. Paling sedap kalau dapat makan Char Kuey Teow. Teragak dihati nie nak makan.... 
Tapi bila tengok bahan-bahan yang ada dalam peti ais macam tak cukup dengan rencahnya. Cancelled !!!
Bukan apa, kalau tak ada bahan utama Char Kuey Teow seperti udang, kerang, dan sedikit petis untuk sosnya memang tak akan menjadi Char Kuey Teow dan tak boleh lah dipanggil Char Kuey Teow. So, Nina batalkan sajer niat dan Nina gantikan dengan Kuey Teow Goreng Hailam. Alamak ....... Goreng Hailam lagi dan lagi~~~~~
Sebabnya yang pertama tak mau pedas, maklum lah untuk anak-anak. Gerenti tak der cili dalam tumisan nanti. Untuk Nina dan Hubby pula, kita tambahkan dengan cili jeruk ajerr.. 
Ok lah kann, pedas yang tidak melampau.
Sebelum nie, Nina dah beberapa kali masak style  Goreng Hailam tapi Nina guna bihun. Ada beberapa sikit perbezaan dari segi bahan dan penyediaannya. Boleh tengok  SINI untuk resepi Bihun Goreng Hailam. Cuma kali nie Nina gantikan dengan kuey teow pula .... Not bad. Sedapppp gak~
Jom tengok resepinya.....


Kuey Teow Goreng Basah
Bahan-bahan
1 paket kuey teow - dibasuh dan ditoskan
4 ulas bawang putih - Nina ketuk ajer
1/4 cawan udang kering 
1 cawan ayam - hiris nipis & Nina perap ngan sos tiram dalam 15minit
1 1/2 cawan taugeh
Daun kucai
Beberapa ketul chicken ball (Nina letak banyak. FAV anak-anak)
Fish cake - hiris nipis
2 biji telur
1 cawan air
garam secukup rasa (Nina tak letak punn)


Bahan sos
5 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
7 sudu besar kicap lemak manis - kalau terasa nak tambah lagi pun boleh~


Cara-cara



Ppsstt .... kalau nak pedas, tambahkan cili jeruk yea~
ataupun masa tumisan tuuu, letak lah seberapa banyak cili padi ... Hehee . . . .




Labels: