Pages

Sunday 29 July 2012

Bubur Jagung Barli..... nyamannya~

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera .....

Apa khabar..?? Moga-moga sihat walafiat hendaknya dan dapat menunaikan ibadah puasa tanpa sebarang halangan. Lately, Nina kerap sakit kepala.... Aduhh !! May be sebab cuaca yang panas terik diwaktu tengahhari dan tetiba hujan diwaktu petang agakya..Dugaan..

Barli merupakan bijirin yang punya banyak serat. Antara kebaikkan barli ialah boleh merendahkan kolesterol dalam darah dan memastikan usus dapat berfungsi dengan sihat.
Selain dari itu, air rebusan barli juga dikatakan mampu bertindak sebagai agen penyejuk badan secara semulajadi.

Hhrrmm .... kalau sesapa yang terasa panas badan tuu boleh lah rebus barli dan minum airnya. Tapi untuk orang yang panas baran tentunya tidak berkesan sama sekali untuk meredakan kebaranannya walaupun dah bergelen-gelen air barli diminum. Tolong lah jangan percaya ehh....
Hehehe ....


Bubur Jagung Barli
Bahan-bahan
1/2 cawan barli
1 tin jagung manis berkrim

1/2 cawan biji jagung (Nina guna yang part frozen tuu ajer)
1/4 sagu kecil
1 kotak kecil santan
500 ml air - kalau nak kuah lebih boleh lah tambah lagi ...
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam (atau secukup rasa)
2 helai daun pandan (disimpul)

Cara penyediaannya
1- Barli direbus terlebih dahulu bersama sagu.
2- Bila dah empuk masukkan jagung, jagung manis berkrim, santan, air, gula, garam & daun pandan. Tunggu hingga mendidih. Kacau sentiasa.
3- Setelah mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan

ppssttt >>>> nak dimakan samada sejuk mahupun panas pun sedappp!
ikut citarasa masing-masing :)

Selamat mencuba !!










8 comments:

  1. salam nina.. tun suka minum air barli ^^ tp order kat kedai je, xpenah beli biji2 barley tu. hihi... bubur gini tun suka makan sejuk2. sedap!

    ReplyDelete
  2. Wslm Tun...
    Alahai Tun, murah amat biji barli nie. Rasanya baru 90sen sepaket :)
    kalau Tun buat sendiri boleh minum setiap hari ~~ hehee ....
    Nina pula selalunya suka makan bubur time panas-panas.

    ReplyDelete
  3. memang sedap buat buka puasa ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Rohah..

      selain puding, kuih-muih, bubur juga antara menu pilihan Nina sekeluarga untuk berbuka puasa.
      Maklumlah kegemaran anak-anak (dan juga mama nyer)
      hehee

      Delete
  4. betul2 mmikat selera ni...mnawan betul kalernye tu...tentu sedap..manis2 gitu rasanye..perghhh tliur kak dibuatnye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. QH cayanggg...

      ish iskh iskh.... cepat2 lap air liur tuh! malu nanti org nampak ;P
      memang sedappp! manis-manis lemak gitu :)
      nanti try lah buat QH :)

      Delete
  5. Nmpak menyelerakn lh nina....terguda melihat nya.....:-)selamat berpuasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sury..

      jangan tenung lelama.... puasa puasa! Hehhee ...
      Selamat berpuasa utk Sury sekeluarga juga :)

      Delete