Pages

Thursday 3 May 2012

Udang Masak Hitam Berempah Ala-Ala Mamak Style .....

As'salam dan salam sejahtera...


Jumaat kembali lagi ..... Syukur Alhamdulillah .....
Lately cuaca yang panas membahang sering menyebabkan badan mudah rasa letih lesu dan tak bermaya ditambah pula dengan sakit tekak. Oleh itu, perbanyakkan minum air masak dengan sebanyak yang mungkin....  
Tang sakit kepala tuu.... memang payah lah nak dikata... Perlukan rehat yang cukup, makanan yang seimbang dan sentiasa berfikiran positif supaya tak akan stress dengan kehidupan seharian. Selain dari itu, boleh cuba rendamkan kaki dalam air suam yang dicampur garam kasar. Insya'Allah..... cuba lah.. Kalau tak Ok juga ..... makan ajer lah ubat yea..


Kala terasa rindukan masakan Penang, terutama sekali Nasi Kandar Nina pasti akan masak resepi nie.....Hhrmmm .... Kalau kat KL nie, restoran yang menjadi pilihan Nina adalah di Jalan Masjid India - Nasi Kandar Ibrahim Syah. Lokasinya berdepan dengan Bangunan SSF. Kat situ memang terangkat lah dia punya Nasi Kandar. Perghhhhh...!!!! Sedappp..... Tak caya pi lah pekena sepinggan ;) Rindunya ~~~~


Hari nie Nina nak share menu yang sebelum nie Nina pernah masak cuma kelainan dari segi bahan utama. Dulu Nina masak sotong, dan kali nie Nina tukar lak ngan udang. Resepi sotong tuu tengok kat SINI yea .....




Udang Masak Hitam Berempah Ala-Ala Mamak
Bahan-bahan
500g Udang sederhana size - dicuci bersih lalu ditoskan 
2 biji bawang besar - dihiris halus
2 ulas bawang putih - diketuk jerr
2 inch halia -  dihiris halus
rempah 4 sekawan
minyak untuk menumis
garam dan gula
bawang potong semi bulat untuk hiasan
bahan tambahan lain Nina letak kentang dan carrot sebagai sampingan (FAV anak-anak)

bahan pes (dicampur dengan sedikit air)
2 sudu besar serbuk kari ikan/udang
2 sudu besar serbuk kurma
1 sudu besar serbuk perencah sup
sedikit serbuk kunyit
sedikit serbuk lada hitam

bahan sos
3 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap lemak manis
1/2 cawan air (untuk bagi kentang dan carrot empuk)

Cara-caranya
  • Udang dibersihkan lalu ditos dan diketepikan
  • Panaskan kuali dan minyak untuk menumis. Minyak biar lebih sedikit sebab nanti nak tumis bahan pes.
  • Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga berbau wangi dan keemasan
  • Setelah itu, masukkan bahan pes. Kacau hingga garing dan pecah minyak.
  • Kemudian masukkan bahan sos bersama rempah 4 sekawan. Kacau rata hingga mendidih.
  • Masukkan kentang dan carrot. Masak hingga empuk.
  • Selepas itu,  masukkan udang. Biar seketika tapi jangan terlalu lama. (nanti lebih masak udang akan rasa keras dan tak sedap)
  • Rasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  • Masukkan bawang yang dipotong semi bulat untuk hiasan
  • Tutup api
  • Sedia dihidangkan.
Selamat mencuba !!!





6 comments:

  1. waduhhh kecur bile tgk udang yg blingkorr tu...sedapnye nmpk tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. As'salam QH ....

      iyer ker?? QH ambik lah 2 ekor yg kat dalam pinggan tuuu...
      Cukup x? Hehee . . .

      Delete
  2. tangkap leleh tengok sos dia yg pekat tu..slurrpp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. As'salam Rohah ...

      leleh tang mana tuu?? Hehhee . . . .
      slurrpppp~~~

      Delete
  3. Salam Nina...
    wah meriah sungguh tgk udang msk berempah ala mamak nie :P
    nmpk sungguh menyelerakan ... mintak izin ambik resipi :)

    ReplyDelete
  4. Wa'kumussalam Hawa ...

    Boleh ajer ...
    Selamat mencuba !!!
    Moga menepati citarasa Hawa sekeluarga ;)

    ReplyDelete