Pages

Thursday, 3 May 2012

Lala Goreng Pattaya

As'salam dan Salam Sejahtera


Buat apa tuuu .....?? Dah makan Lunch??? Pasti sudah kann .... 
Maklum lah dah nak masuk tea time. Hhrrmmm....... Tentu mata tuuuu tengah berat minta dilelapkan sebentar. Mengantuk lah tuu ehh .....  Maklumlah dah time after Lunch, dah makan pasti nak lelap sekejap kannn.....
Nina pula, payah nak tido siang melainkan kalau penat sangat baru lah terlelap....



Errmm ....... Dah lama tak makan Lala ..... Tiap kali masak Lala selalu kebuntuan melanda, tak tau nak masak apa dengan Lala nie. 
Balik-balik masak goreng kunyit serai, Lala Tam Plon .....
kali nie nak cuba masak Goreng Pattaya... Mmmmm ...... Not bad. Sedapppp ...!!!

Buat yg kebuntuan tuu, boleh cuba ;)
Ok laa... tak done nak story mory panjang hari nie, masa tak mengizinkan..
Jom tengok resepi nyer~~~

Lala Goreng Pattaya
Rujukan : Buku Edisi Khas LBM 2003
Resipi Untuk Bulan Ramadhan


Bahan-bahan
300gm Lala dicuci bersih dan ditoskan
4 ulas Bawang putih - diketuk
2sm Halia - dihiris
1 sudu besar serbuk kari ikan 
2 sudu besar Sos Tiram
2 sudu besar Sos Ikan
1 biji Bawang besar - dihiris bulat
1/2 biji Cili capsicum  kuning/merah - didadu kecil
1/2 Cili capsicum hijau - didadu kecil
segenggam Daun Selasih (Nina tak letak punn .....)
Sedikit tepung jagung dilarutkan dengan air
Minyak untuk menggoreng
Gula secukup rasa
Beberapa tangkai Daun Bawang
Secawan air panas (Nina tambah)


Cara-cara

  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih bersama sos tiram, serbuk kari ikan dan halia
  • Masukkan lala, gaul rata dan tutup sebentar
  • Selepas 2 minit, buka tudungnya, masukkan air tepung jagung, sos ikan, cili capsicum, bawang besar, daun selasih dan daun bawang.
  • Masukkan juga secawan air panas untuk berkuah (Nina tambah)
  • Kacau rata
  • Hidangkan segera....
Selamat mencuba ~~




Pppsssttt ....... Nina doublekan resepi nie dan kuahnya sebab kalau tak memang tak cukupp!!!
Hehehe . . .














6 comments:

  1. salam nina
    wahhh nak sepiring..lala nie kan klu makan cikit mmg x puas..sbb dlmnya alahaiii ciput btl..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'kumussalam Zila ....

      Sepiring jerr?? Cukup kerr~~~ Hehehe . . .
      A'ahh ... kalau masak mmh kena doublekan, kalau tak memang tak cukup.
      Isinya ciput bangat ~~~ ;)

      Delete
  2. wah Mirza sedap tgk lauk lala tu...nk juga la sepiring...bagi sma rata dgn Zila tu yer...hehehe

    ReplyDelete
  3. As'salam QH,

    Amboi ...!!! nak sama rata lagi ~~ Hehehe . . .
    Nina buh lebih sikit tuk QH yea, jangan bilang sama Zila tau~~
    hehehe ...

    ReplyDelete
  4. sedap tu Nina...ratah2 je tak payah makan ngan nasi, kalau tak, takpuas kan..

    ReplyDelete
  5. As'salam Rohah ....

    Betul3x ... kalau makan ratah2 mmg lagi mengasyikkan~~~ hehee . . .

    ReplyDelete