Kek Coklat Lembab versi bakar.. yang ini sememangnya menepati citarasa :)

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera ...

Kek coklat merupakan antara kek yang paling hot!  Rata-rata ramai yang akan mempelajari asas baking dengan kek coklat. Betulkan..?? Termasuk juga lah Nina ....
Pada permulaan Nina memberanikan diri dengan dunia baking ini adalah dengan kek coklat. Dan Nina dah try pelbagai versi kek coklat. Macam-macam resepi kek coklat ada. Dari yang kukus, moist, bakar dan tak lupa juga yang tak menjadi pun pernah! Kalau yang kukus tuu pernah juga terjadi dimana keknya mendap, jatuh kat tengah, bantat dan tak masak pun pernah terjadi...  (yang tak jadi Nina tak der lah nak share kat sini sebab yang baik itu datangnya dari DIA dan yang tak menjadi itu datangnya dari salah dan silap kita sendiri) kannn...?? hehe . .

Namun, itu semua pengalaman yang paling berharga buat Nina. Learn from mistake :)
Dan ...... practice make perfect!

Kali nie Nina nak share resepi Kek Coklat Lembab versi Bakar dan result nya nanti kek yang sangat moist, sedap dan senang nak buat. pasti tak akan mengecewakan punya lah~
Resepi nie Nina dapat dari blog yang hebat, siapa lagi kalau bukan Kak Azlita Masam Manis. Dalam banyak-banyak resepi kek coklat versi bakar, ini lah resepi yang paling Nina suka dan yang paling bestnya kengkawan yang dah order ngan Nina pun suka akan kesedappan kek coklat nie... Sampai dah repeat order lagi :)



KEK COKLAT LEMBAB

Bahan A
300 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat

Satukan semua bahan
Kemudian ayak
Ketepikan


Bahan B
3 biji telur A saiz
400 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla

Bahan C
250 ml susu cair
250 ml minyak jagung

Bahan D
250 ml air panas


Cara penyediannya

1-  Satukan semua bahan B, pukul hingga putih
2-  Masukkan minyak dan susu cair, jika nak lebih moist boleh tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis, pukul hingga sebati
3-  Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit dan kaup balik adunan dengan spatula. (Jika adunan banyak dan tak larat nak kaup balik dengan spatula, boleh masukkan dalam Stand Mixer. Letak pada speed paling perlahan sekali. Putar sehingga ia sebati aje, jangan lama kerana nanti banyak udara terperangkap dalam adunan kek dan kek kita berlubang-lubang bila kita potong.)
4-  Adunan yang telah dikaup balik dengan spatula, tambahkan air panas dan gaul rata
5-  Tuang adunan dalam loyang bulat atau empat persegi ukuran 8 inc yang telah di gris dan di lapik dasar loyang dengan kertas minyak
6-  Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C
Masa pembakaran 1 jam sehingga 1 jam 1/2 bergantung kepada kepanasan ketuhar.
Untuk memastikan kek telah dibakar sempurna, cucuk tengah kek secara sendeng dengan lidi bersih. Bila lidi keluar licin, ini bermakna kek telah di bakar sempurna. Jika tidak tambahkan lagi masa membakar.

7-  Kek dah sejuk sedia dihidangkan ataupun ready to deco...

Untuk chocolate ganache style Nina boleh lah rujuk kat  SINI dan untuk icing cream yang mudah boleh rujuk  SINI pula


Kat sini Nina share kan antara gambar yang sempat Nina snap dan ada juga yang Nina tak dapat sharekan tanpa kebenaran tuan empunya kek~
Jutaan terima kasih sudi buat kengkawan yang sudi order ngan Nina...  :)







sampai jumpa lagi ~~








Comments

  1. salam kak..nk tye resepi kek ni untuk brape kg yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Zu,
      actually maaf yea jika kurang tepat sbb tak teringat nak timbang betul2
      Kalau tak silap dalam 1.7kg

      Delete
  2. kak.. nk tnye.. resepi ni mmg xde guna mntega ey?_puanfiza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Afiza Amer,
      ya, resepi ini tak perlukan mentega. Dah digantikan dengan minyak jagung :)

      Delete
    2. kirenye lau xnak gune minyak jagung leh gune butter cup je ek?

      Delete
  3. masa membakar 2, api dalam oven 2 perlu atas dan bawah atau salah satu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa membakar, Nina guna api atas bawah dan letak di rak tengah
      TQ

      Delete
  4. Klu nk guna minyak msak instead of mnyak jagung boleh? dan klu xde ssu cair, guna susu full cream dutch lady tu bole?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul Ain,
      boleh ajer kalau nak digantikan minyak jagung i/o minyak masak
      dan susu cair ke susu UHT Duth Lady
      Selamat mencuba :)

      Delete
  5. bleh tk saya kurangkan gula

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh juga cuma pendapat Nina resepi ini dah sedang elok manisnya
      Bak kata orang tua-tua :: "Manis-manis buah gitu"
      kalau dikurangkan takut nanti tawar pula~
      hehee . . . .

      Delete
  6. saya dah buat..memang naik tp kek tu merekah la.. wats wrong erk.. api 160 jer..guna api bawah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kerna sudi mencuba resepi ini.
      Antara sebab kek tu merekah maybe suhunya panas dan terlama masak. (Tak semua oven sama tahap kepanasannya.) Lepas nie boleh try turunkan sikit suhunya..
      - selain dari itu, Nina biasanya guna api atas bawah dan letak dirak tengah. (ini juga bergantung dengan oven masing-masing)
      Jangan putus asa dan cuba lagi yea....

      Delete
    2. api atas bawah dan kipas tak atau tak payah kipas?

      Delete
  7. Kek belah atas dah merekah tp yg bawah tak masak...

    ReplyDelete
  8. Adeenda,
    Setiap kita punya oven yg tak sama dan ianya bergantung pada oven itu sendiri.
    ermmm .... adunan tu diletakkan kat rak tengah, api atas bawah ker?
    Kalau ya, ini terjadi kemungkinan besar suhu api bawah tak sama dengan api atas.
    So next time u kena letakkan adunan kat rak bawah dan turunkan sikit suhunya.
    Lepas 1jam 1/2, cucuk lidi dan check samada dah masak atas belum. Kalau belum tambahkan masa dalam 5-10minit lagi. (sebab dah turunkan suhu dan masa masak agak lama supaya keknya tak merekah di atas)
    Dun give up... cuba lagi yea (Nina pun pernah mengalaminya time guna oven baru sbb tak faham lagi akan suhu oven tersebut)
    Practice makes perfect :)

    ReplyDelete
  9. dh cuba tp sy kukus..ermmm mmg sedap..x sabar tunggu sejuk dh potong..susu cair sy gantikan dgn susu dutch lady

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah ...!! Nina pun tumpang happy mendengarnya~
      terima kasih cuba singgah blog Nina dan mencuba resepi kat sini :)

      Delete
  10. Nk share bole tak

    ReplyDelete
  11. Yg last skali tu lps cmpur tepung adunan tu baru masukkan air yer? Agak kurang faham..hehe

    ReplyDelete
  12. Arabella,
    yup.... lepas campur tepung last sekali baru masukkan air panas. Kacau rata then dah boleh masukkan dalam loyang - bakar
    Selamat mencuba!

    ReplyDelete
  13. Kalw letak dlm cup boleh dpt bp?

    ReplyDelete
    Replies
    1. As'salam Sakinah,
      kalau dalam cup size S, boleh dapat banyak.... lebih 50biji

      Delete
  14. Salam kak nina.. Saye dh try buat kek ni.. First time baking :) mmg seddaapp dan moist sgt.. Wlaupun die mrekah sikit dkt ats, tp saye cover dgn ganache jd ok... Time kasih share recipe ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Haura Atiqah,
      Pertama sekali, terima kasih sudi singgah blog kak Nina dan mencuba resepi nie
      Tahniah ...! 1st baking menjadi :) Pandai pula tuu, tutup ngan ganache!
      Alhamdulillah Atiqah suka akan rasanya yg moist~~~ (mmg sangat moist kann..?) Kak Nina pun dok berulang-ulang buat resepi nie....

      Delete
  15. Salam kak, kalau tuang adunan dalam 3 loyang saiz 8inci boleh ke kak? Cukup tak bater? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. IdahMOMOE,
      3 loyang 8inch tuu untuk sebuah kek ker? Maksudnya, sebuah kek layer 3?
      Kalau gitu boleh ajer...
      Kalau 3 kek yang berlainan nanti kek tuu sangat nipis (rendah)

      Delete
  16. salam kak...susu cair tu susu yg dalam tin susu sejat ke? or susu yg ducth lady tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Hidayah,

      mana-mana pun boleh .... kalau susu cair sejat rasanya akan lebih lemak manis berbanding susu UHT Ducth Lady tuu... cuma kalau susu kotak UHT Ducth lady lebih jimat :)

      Delete
  17. kna guna telur putih shj ke?

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. salam,
    kak nina utk cup cake y mini tu akk gne saiz ape?y ade topping cket utk gmbr 1st.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam...
      cupcake mini tuuu size 'S'
      (kak Nina guna paper cup muffin size 7)

      Delete
  20. Terasa seronok kalu pandai buat ni....susah ke agaknyer nk mcuba....alahai....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jejaka Sepi,
      memang seronok tak terkata apabila sesuatu yg dicuba menjadi dengan jayanya!
      Tak susah manapun.... ikut ajer step cara-caranya, In Sya Allah menjadi :)
      Selamat mencuba!

      Delete
  21. can i use self raising flour instead of all purpose flour and baking powder? and also can i substitute corn oil with melted butter?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi ....
      TQ very much for ur willingness to stop by my blog
      Yes, u can :)
      Happy baking!

      Delete
  22. A'kum... blh ganti x dgn minyak zaitun??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Saggi Girl,
      Nina kurang pasti tentang penggunaan minyak zaitun untuk bahan ganti
      sbb minyak zaitun nie kepekatan minyaknya lebih.... Maaf yea
      Tapi selain minyak jagung, minyak masak yg biasa digunakan kat dapur boleh juga....
      ataupun buttercup yg dicairkan pun ok

      Delete
    2. erm... a'kum lagi skali!!!! saya dh cuba guna minyak zaitun (tawakal je sbb xde minyak lain) n rasa dia mmg owesome sesangat, terima kasih bbyk...

      Delete
    3. Wa'alaikumussalam Saggi Girl,
      Tahniah! Alhamdulillah ur cake menjadi! Nina tumpang happy :)
      so lepas nie, Nina pun dah tahu guna minyak zaitun pun boleh.....
      Thanks a lot for sharing

      Delete
  23. salam kak nina nak tanya kalau resepi kek coklat kukus boleh ke dijadikan resepi kek bakar? xda la beza sgt resipi akak dgn sy cuma xguna gula kastor dgn air panas je..

    ReplyDelete
  24. Salam . Kak nina , kalau kaedah kaup balik guna spatula tu saya gune whisk untuk kacau adunan tu boleh tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...
      sebaiknya guna spatula/senduk kerna kalau guna whisk nanti cara gaulnya agak kasar
      takut nanti resultnya kek akan terlalu berongga (berderai)

      Delete
  25. Salam..serbuk koko ape digunakan? Sbb kalau buat kek...die xnmpak gelap lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm Shera Siti,
      Selalunya Nina gunakan serbuk koko yg dibeli kat kedai kek (bakery)
      ppssttt >>>>> murah sikit dari Van Houten . Hehehe . . .

      Delete
  26. salam ..utk toping ..kalau guna srbuk koko nak cantik pekat gelap cm guna coklat bar cm ne ea ?
    dh byk kli cba tp xpnh mnjdi ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Aiyaka Urnare,
      untuk topping Nina prefer guna coklat compound - brand Beryl's
      ada dijual kat bakery

      Delete
  27. ummu_mousab@ yahoo.com18 Oct 2013, 18:43:00

    Assalamualaikum , air panas tu guna air panas menddih ke? Sy pernh cuba resepi yg guna air panas tp kek jd bantat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ummu_mousab,
      yea... kek ini menggunakan air panas (air panas Nina tak mendidih)
      So far dah banyak kali Nina menggunakan resepi ini dan Alhamdulillah tak pernah mengecewakan :)

      Delete
  28. Assalamualaikum Nina..
    Thanks 4 the osem recipe.. memang superb.. saya dah try smalam buat utk birthday anak.. Alhamdulillah sedap sangat..

    Tapi saya tukar pakai self raising flour, susu cair saya pakai fresh milk & minyak jagung saya gantikan dgn sunflower seed oil.. and tambah nescafe sket..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam Shafrina,
      Alhamdulillah .... Nina tumpang happy ur cake menjadi :)
      Pasti anak u suka merasa air tangan mamanya....
      Dan semestinya lagi sedap dengan sedikit nescafe
      TAHNIAH

      Delete
  29. salam..sy da buat merekah la ats kek ni...kli ke 2 bt trunkn shu 140C ttp mrkah jgk...knpe ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Intan,
      Firstly, terima kasih sudi singgah blog Nina dan mencuba resepi ini
      Setiap kita punya oven yang berbeza...
      - Samada Intan boleh cuba letakkan di rak paling bawah antara masa 20minit terakhir
      - Dan tips lain, loyang tersebut ditutup atasnya dengan foil

      Selamat mencuba

      Delete
  30. Terima kasih untuk resipi, Tengah mmbakar kek.Tak tahu lah result camna.Tapi bab masukkan air panas tu takut nak masukkan sampai 250ml takut cair sgt.sbb tiba2 nampak banjir.So just masukkan 100ml.harap menjadi lah..

    ReplyDelete
  31. minta izin ambil resepi kek bakar

    ReplyDelete
  32. terima kasih resepi nya,,,

    ReplyDelete
  33. salam sy pn br memcuba resepi nie..tgh membakar..arap2 menjadi

    ReplyDelete
  34. salam sdp sangat kek coklat moist nie..tp sy letak ganache lg sdp..

    ReplyDelete
  35. Mlm ni nk cuba hopefully jadi...

    ReplyDelete
  36. Salam...sy dh cube tp agk mngecewakan le nina..huhuhu...kek tu jd naik mcm cup cake n naik x sme rata...atsnye keras n pecah tp dlm nye msih lum msak..xtau mne silapnye..atau loyang tu trlalu kcik...

    ReplyDelete
  37. Tq nina atas resepi ny.sy bru siap m'bakar.knpe ea atas kek tu pecah2 ckit,suhu sy guna 150c bkar 45 mnit jer..

    ReplyDelete
  38. SALAM.
    kalau guna minyak sayur boleh tak??

    p/s: spa2 sedang mencari produk shaklee boleh dapatkan dengan saya. :)
    http://falizaworld.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam Ku Liza,
      Ya, boleh digantikan dengan minyak sayur :)

      Delete
  39. sis kalau nk wat muffin pun boleh kan dan bakar.... cup untuk muffin saiz ape yew sis? letak penuh2 kew setengah jew dlm cup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yusra,
      boleh ajer ... try letak separuh dulu, kalau suka pada ketinggian tuu kekalkan
      atau letak 3/4 naik tinggi lagi....

      Delete
  40. Slm..sy buat kukus..klu kukus mmg tekstur kek die padat ke berbanding bakar..ke sy ade clap kat mne2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm,
      Nina kurang pasti kalau resepi ini dikukuskan. Ermm....
      Sebaiknya kalau nak try resepi kek coklat kukus boleh refer sini.
      Kalau kek coklat kukus, resepi nie mmg fav resepi Nina :)
      http://ninamirza.blogspot.com/2012/01/choc-moist-cake-munira-baharum-yang.html
      >>> so far, ramai yang dah mencubanya dan berpuashati
      Selamat mencuba

      Delete
  41. Dah buat...sedapnya..nyum2...siap letak topping cheese leleh..ramai yg suka

    ReplyDelete
  42. salam nina nk tanya kalau nk guna bekas cupcake/muffin perlu letak dlm acuan khas ke? atau blh je letak dlm dulang bakar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam,
      Kalau guna bekas cupcake/muffin yg keras tuu tak perlu alas apa2 just letak dalam tray then bakar
      tapi kalau guna paper cup yg nipis tuu, kenalah guna acuan alas contohnya acuan cheese fruit tart.

      Delete
  43. Assalamualaikum, nyum...nyum ..memang sedap =)

    Rahsia kek coklat -----> http://kekcoklatsedap.weebly.com/

    ReplyDelete
  44. Memang sedap dan menjadi. TERBAIK!!!
    2 kali dah buat untuk birthday anak2 saudara.
    Tapi part kaup balik memang memenatkan. Boleh naik muscle lengan kalau hari2 buat.
    Apa2 pun, tenkiu share resepi yang awesome ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abam Mas,
      SAma-sama & terima kasih juga sudi mencuba.
      Uncle yg HEBAT sanggup me'muscle'kan tangan untuk Bday Cake anak-anak sedara :)
      Lepas nie bolehlah ambik order jiran tetangga, sanak sedara dan kengkawan pula.....
      take care

      Delete
  45. Terima kasih, saya dah cuba resipi ni. Mungkin ada tersilap sukat kat mana agaknya, agak terover moist (bantat lah tu eh?). Tapi, sedap. :D

    ReplyDelete
  46. agak2 kalau guna cawan, tepung 300gm tu brape cawan ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepung
      1/2 cup = 60gm
      1cup = 125gm

      Gula/Mentega
      1/2 cup = 125gm
      1cup = 250gm

      Cecair / Air
      1/2cup = 125ml
      1cup = 250ml

      Delete
  47. Klau nk buat cupcake 150 biji..bhn semua kali 10 kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. As'salamualaikum Yamazriq,
      Banyaknya 10.adunan.., tak perlu
      Sebaiknyaa buat satu adunan dulu then tengok berapa cupcake u dapat dari adunan tersebut. Kemudian baru u gandakan mengikut jumlah yg diinginkan.
      Ianya bergantung pada size ur cupcake.
      Moga penjelasan nina membantu u...

      Delete
  48. salam...kalo x bubuh minyak jagung x pe kew?


    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam....
      Boleh nanti minyak masak

      Delete
  49. Assalam..nk tnya 100 gram serbuk koko berapa cwn ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam
      Info:-
      Tepung
      1/2 cup = 60gm
      1cup = 125gm

      Gula/Mentega
      1/2 cup = 125gm
      1cup = 250gm

      Cecair / Air
      1/2cup = 125ml
      1cup = 250ml

      Delete
    2. Salam nk tnye. Size cup ni mcm mana ye?

      Delete
  50. Salam kak nina. Alhamdulillah first time buat jadiiii!! Buat kek ni ntok hari jadi mak.hehe smua sukaa! Tq kak nina n k azlita :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam Fieqa
      Alhamdulillah... Kak Nina tumpang happy! ;)

      Delete
  51. salam kak.. macam mne nk buat krimnye ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wawa,
      Kat atas ada click 'sini' utk cream ganache dan icing cream
      TQ

      Delete
  52. salam kak. tumpang tanya, kalau guna loyang 8 inci, ketinggian adunan dalam loyang sampai takat mana? risau nanti kek naik tinggi sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi satu, kertas minyak dan baking paper tu sama ker?

      Delete
    2. Atiqah,
      loyang 8inch ok.... Kak.Nina selalu guna Loyang 9inch
      Kertas minyak tuu color coklat nipis ker? - boleh utk alas loyang
      dan baking paper yg putih kan? - mmg utk alas loyang

      Delete
    3. thanks kak. saya beli baking paper yang putih. insyaALLAH harini nak cuba mem'baking' untuk kek besday anak. :)

      Delete
    4. lagi satu, if saya bake malam ni, boleh ke saya simpan dalam fridge, esok baru letak topping or letak je topping terus malam ni dan simpan dalam fridge? jamuan di taska anak petang pukul 4.

      Delete
    5. Atiqah,
      lepas cake masak, tunggu sejuk then siram ganache - deco
      lepas tuu bolehlah simpan dalam fridge
      tips: Kak Nina baking petang, malam deco then terus simpan dalam fridge utk collect.

      Delete
  53. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  54. Salam. Kalau tukar tepung gandum dgn tepung naik sendiri tu perlu jugak ke letak baking powder n soda bicarbonate??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam....
      Kalau guna tepung naik sendiri x perlu baking powder dan soda bicarbonate

      Delete
  55. As salam. Puas cari telur gred A , tp xda. Yg ada gred B shj. So, kalo guna gred B, brapa biji perlu guna utk resepi ni ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam....
      Nina pernah buat guna telur gred B. Sama 3biji dan Alhamdulillah menjadi Kek nya...
      InsyaAllah..

      Delete
    2. Wa'alaikumussalam....
      Nina pernah buat guna telur gred B. Sama 3biji dan Alhamdulillah menjadi Kek nya...
      InsyaAllah..

      Delete
  56. Terima kasih Nina. Terbaik!

    ReplyDelete
  57. salam nina semalam aku sudah try resepi ni memang terbaik n memenuhi citarasa apa pun kek ku merekah besar la...ada teknik tak elakan rekahan ni...aku guna loyang 10' coz banyak plak tu...api atas bawah suhu 150*C masa bakar ambil 1 jam 10 minit ...terima kasih byk2 nina moga di murahkan rezeki....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam...
      Syukur Alhamdulillah, menepati citarasa awak. Nina tumpang happy!
      Selain dari tukar kepada loyang size 8inch atau 9inch
      Awak boleh try guna aluminum foil tutup atas permukaan loyang tersebut.
      Bukan tutup rapat, just letak aje. Aluminium foil tu besar dari permukaan loyang.
      Moga tips ini memberi manfaat...
      Aamiin

      Delete
    2. Wa'alaikumussalam...
      Syukur Alhamdulillah, menepati citarasa awak. Nina tumpang happy!
      Selain dari tukar kepada loyang size 8inch atau 9inch
      Awak boleh try guna aluminum foil tutup atas permukaan loyang tersebut.
      Bukan tutup rapat, just letak aje. Aluminium foil tu besar dari permukaan loyang.
      Moga tips ini memberi manfaat...
      Aamiin

      Delete
  58. Salam Nina
    Aku dah try resepi ni. Menjadi. Cantik & sedap. Terima kasih kongsi resepi dengan ikhlas walaupun kau buat niaga. Aku doakan moga kau dimurahkan rezeki dan sentiasa dibawah lindungan Allah. Amin
    Aku suka baca blog kau, semua resepi senang dan best. Style kau tulis pun enjoy baca tak merapu.
    Teruskan berblog

    ReplyDelete
  59. Akak!! saya nak cuba sekrg. harap jadi. hehehehe.

    ReplyDelete
  60. akak... dah try buat and sekarang dalam oven... :)

    ReplyDelete
  61. salam..akak..sy da try buat kek ni..sedap sangat2..mmg betul2 moist.ni la resepi yg saya cri2 selama ni..hehe..lepas rasa kek ni terus dtg idea nak jual..hee..akak jual kek ni bape ye?xtahu nak letak harga berapa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam miss mimpi,
      Alhamdulillah syukur... Kak Nina tumpang happy!
      Actually nak harga jual ni bergantung pada pasaran dan kehendak permintaan.
      Kalau kak nina, ada layer tengah coklat cream ganache ala nutella dan atas nya deco cream coklat/ising cream RM100 ke atas.
      Yang penting balik modal.
      Kak Nina doakan moga berjaya... Aamiin

      Delete
    2. Wa'alaikumussalam miss mimpi,
      Alhamdulillah syukur... Kak Nina tumpang happy!
      Actually nak harga jual ni bergantung pada pasaran dan kehendak permintaan.
      Kalau kak nina, ada layer tengah coklat cream ganache ala nutella dan atas nya deco cream coklat/ising cream RM100 ke atas.
      Yang penting balik modal.
      Kak Nina doakan moga berjaya... Aamiin

      Delete
  62. Slam kak nina..tq atas resepi..
    Alhamdulillah..sya buat jadik!!!
    Hepinya..hehe

    ReplyDelete
  63. Slam kak nina..tq atas resepi..
    Alhamdulillah..sya buat jadik!!!
    Hepinya..hehe

    ReplyDelete
  64. Slam kak nina..tq atas resepi..
    Alhamdulillah..sya buat jadik!!!
    Hepinya..hehe

    ReplyDelete
  65. Slam kak nina..tq atas resepi..
    Alhamdulillah..sya buat jadik!!!
    Hepinya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam Jamilah,
      Alhamdulillah.... Tumpang happy! Terima kasih sudi mencuba

      Delete
  66. Dh try .. terbaek.. cuma bila sy try wat dlm cup(saiz m) dia kembang ssgt melimpah! Adunan sy letak 2/3 cup jer.��

    ReplyDelete
  67. Dh try .. terbaek.. cuma bila sy try wat dlm cup(saiz m) dia kembang ssgt melimpah! Adunan sy letak 2/3 cup jer.��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... terima kasih sudi mencuba. Tumpang happy menjadi.
      Untuk cupcake selalunya Nina akan buat sikit dulu buh half cup.

      Delete

Post a Comment

POPULAR POST

Butter Cake Simple & Cream Icing paling mudah dan sedap!

Muffin Vanilla dan Tips Membuat Muffins

Juadah Berbuka Puasa : My HomeMade Roti John yang mudah beserta gambar step by step.

Mee Hoon Goreng Hailam