Kek Coklat Lembab versi bakar.. yang ini sememangnya menepati citarasa :)
As'salamualaikum dan Salam Sejahtera ...
Kek coklat merupakan antara kek yang paling hot! Rata-rata ramai yang akan mempelajari asas baking dengan kek coklat. Betulkan..?? Termasuk juga lah Nina ....
Pada permulaan Nina memberanikan diri dengan dunia baking ini adalah dengan kek coklat. Dan Nina dah try pelbagai versi kek coklat. Macam-macam resepi kek coklat ada. Dari yang kukus, moist, bakar dan tak lupa juga yang tak menjadi pun pernah! Kalau yang kukus tuu pernah juga terjadi dimana keknya mendap, jatuh kat tengah, bantat dan tak masak pun pernah terjadi... (yang tak jadi Nina tak der lah nak share kat sini sebab yang baik itu datangnya dari DIA dan yang tak menjadi itu datangnya dari salah dan silap kita sendiri) kannn...?? hehe . .
Namun, itu semua pengalaman yang paling berharga buat Nina. Learn from mistake :)
Dan ...... practice make perfect!
Kali nie Nina nak share resepi Kek Coklat Lembab versi Bakar dan result nya nanti kek yang sangat moist, sedap dan senang nak buat. pasti tak akan mengecewakan punya lah~
Resepi nie Nina dapat dari blog yang hebat, siapa lagi kalau bukan Kak Azlita Masam Manis. Dalam banyak-banyak resepi kek coklat versi bakar, ini lah resepi yang paling Nina suka dan yang paling bestnya kengkawan yang dah order ngan Nina pun suka akan kesedappan kek coklat nie... Sampai dah repeat order lagi :)
KEK COKLAT LEMBAB
Bahan A
300 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
Satukan semua bahan
Kemudian ayak
Ketepikan
Bahan B
3 biji telur A saiz
400 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
Bahan C
250 ml susu cair
250 ml minyak jagung
Bahan D
250 ml air panas
Cara penyediannya
1- Satukan semua bahan B, pukul hingga putih
2- Masukkan minyak dan susu cair, jika nak lebih moist boleh tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis, pukul hingga sebati
3- Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit dan kaup balik adunan dengan spatula. (Jika adunan banyak dan tak larat nak kaup balik dengan spatula, boleh masukkan dalam Stand Mixer. Letak pada speed paling perlahan sekali. Putar sehingga ia sebati aje, jangan lama kerana nanti banyak udara terperangkap dalam adunan kek dan kek kita berlubang-lubang bila kita potong.)
4- Adunan yang telah dikaup balik dengan spatula, tambahkan air panas dan gaul rata
5- Tuang adunan dalam loyang bulat atau empat persegi ukuran 8 inc yang telah di gris dan di lapik dasar loyang dengan kertas minyak
6- Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C
Masa pembakaran 1 jam sehingga 1 jam 1/2 bergantung kepada kepanasan ketuhar.
Untuk memastikan kek telah dibakar sempurna, cucuk tengah kek secara sendeng dengan lidi bersih. Bila lidi keluar licin, ini bermakna kek telah di bakar sempurna. Jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
7- Kek dah sejuk sedia dihidangkan ataupun ready to deco...
Untuk chocolate ganache style Nina boleh lah rujuk kat SINI dan untuk icing cream yang mudah boleh rujuk SINI pula
Kat sini Nina share kan antara gambar yang sempat Nina snap dan ada juga yang Nina tak dapat sharekan tanpa kebenaran tuan empunya kek~
Jutaan terima kasih sudi buat kengkawan yang sudi order ngan Nina... :)
sampai jumpa lagi ~~
Kek coklat merupakan antara kek yang paling hot! Rata-rata ramai yang akan mempelajari asas baking dengan kek coklat. Betulkan..?? Termasuk juga lah Nina ....
Pada permulaan Nina memberanikan diri dengan dunia baking ini adalah dengan kek coklat. Dan Nina dah try pelbagai versi kek coklat. Macam-macam resepi kek coklat ada. Dari yang kukus, moist, bakar dan tak lupa juga yang tak menjadi pun pernah! Kalau yang kukus tuu pernah juga terjadi dimana keknya mendap, jatuh kat tengah, bantat dan tak masak pun pernah terjadi... (yang tak jadi Nina tak der lah nak share kat sini sebab yang baik itu datangnya dari DIA dan yang tak menjadi itu datangnya dari salah dan silap kita sendiri) kannn...?? hehe . .
Namun, itu semua pengalaman yang paling berharga buat Nina. Learn from mistake :)
Dan ...... practice make perfect!
Kali nie Nina nak share resepi Kek Coklat Lembab versi Bakar dan result nya nanti kek yang sangat moist, sedap dan senang nak buat. pasti tak akan mengecewakan punya lah~
Resepi nie Nina dapat dari blog yang hebat, siapa lagi kalau bukan Kak Azlita Masam Manis. Dalam banyak-banyak resepi kek coklat versi bakar, ini lah resepi yang paling Nina suka dan yang paling bestnya kengkawan yang dah order ngan Nina pun suka akan kesedappan kek coklat nie... Sampai dah repeat order lagi :)
KEK COKLAT LEMBAB
Bahan A
300 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
Satukan semua bahan
Kemudian ayak
Ketepikan
Bahan B
3 biji telur A saiz
400 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
Bahan C
250 ml susu cair
250 ml minyak jagung
Bahan D
250 ml air panas
Cara penyediannya
1- Satukan semua bahan B, pukul hingga putih
2- Masukkan minyak dan susu cair, jika nak lebih moist boleh tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis, pukul hingga sebati
3- Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit dan kaup balik adunan dengan spatula. (Jika adunan banyak dan tak larat nak kaup balik dengan spatula, boleh masukkan dalam Stand Mixer. Letak pada speed paling perlahan sekali. Putar sehingga ia sebati aje, jangan lama kerana nanti banyak udara terperangkap dalam adunan kek dan kek kita berlubang-lubang bila kita potong.)
4- Adunan yang telah dikaup balik dengan spatula, tambahkan air panas dan gaul rata
5- Tuang adunan dalam loyang bulat atau empat persegi ukuran 8 inc yang telah di gris dan di lapik dasar loyang dengan kertas minyak
6- Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C
Masa pembakaran 1 jam sehingga 1 jam 1/2 bergantung kepada kepanasan ketuhar.
Untuk memastikan kek telah dibakar sempurna, cucuk tengah kek secara sendeng dengan lidi bersih. Bila lidi keluar licin, ini bermakna kek telah di bakar sempurna. Jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
7- Kek dah sejuk sedia dihidangkan ataupun ready to deco...
Untuk chocolate ganache style Nina boleh lah rujuk kat SINI dan untuk icing cream yang mudah boleh rujuk SINI pula
Kat sini Nina share kan antara gambar yang sempat Nina snap dan ada juga yang Nina tak dapat sharekan tanpa kebenaran tuan empunya kek~
Jutaan terima kasih sudi buat kengkawan yang sudi order ngan Nina... :)
sampai jumpa lagi ~~
salam kak..nk tye resepi kek ni untuk brape kg yer?
ReplyDeleteWsalam Zu,
Deleteactually maaf yea jika kurang tepat sbb tak teringat nak timbang betul2
Kalau tak silap dalam 1.7kg
kak.. nk tnye.. resepi ni mmg xde guna mntega ey?_puanfiza
ReplyDeleteAfiza Amer,
Deleteya, resepi ini tak perlukan mentega. Dah digantikan dengan minyak jagung :)
kirenye lau xnak gune minyak jagung leh gune butter cup je ek?
Deletemasa membakar 2, api dalam oven 2 perlu atas dan bawah atau salah satu
ReplyDeleteMasa membakar, Nina guna api atas bawah dan letak di rak tengah
DeleteTQ
Klu nk guna minyak msak instead of mnyak jagung boleh? dan klu xde ssu cair, guna susu full cream dutch lady tu bole?
ReplyDeleteNurul Ain,
Deleteboleh ajer kalau nak digantikan minyak jagung i/o minyak masak
dan susu cair ke susu UHT Duth Lady
Selamat mencuba :)
bleh tk saya kurangkan gula
ReplyDeleteboleh juga cuma pendapat Nina resepi ini dah sedang elok manisnya
DeleteBak kata orang tua-tua :: "Manis-manis buah gitu"
kalau dikurangkan takut nanti tawar pula~
hehee . . . .
saya dah buat..memang naik tp kek tu merekah la.. wats wrong erk.. api 160 jer..guna api bawah..
ReplyDeleteTerima kasih kerna sudi mencuba resepi ini.
DeleteAntara sebab kek tu merekah maybe suhunya panas dan terlama masak. (Tak semua oven sama tahap kepanasannya.) Lepas nie boleh try turunkan sikit suhunya..
- selain dari itu, Nina biasanya guna api atas bawah dan letak dirak tengah. (ini juga bergantung dengan oven masing-masing)
Jangan putus asa dan cuba lagi yea....
api atas bawah dan kipas tak atau tak payah kipas?
DeleteKek belah atas dah merekah tp yg bawah tak masak...
ReplyDeleteAdeenda,
ReplyDeleteSetiap kita punya oven yg tak sama dan ianya bergantung pada oven itu sendiri.
ermmm .... adunan tu diletakkan kat rak tengah, api atas bawah ker?
Kalau ya, ini terjadi kemungkinan besar suhu api bawah tak sama dengan api atas.
So next time u kena letakkan adunan kat rak bawah dan turunkan sikit suhunya.
Lepas 1jam 1/2, cucuk lidi dan check samada dah masak atas belum. Kalau belum tambahkan masa dalam 5-10minit lagi. (sebab dah turunkan suhu dan masa masak agak lama supaya keknya tak merekah di atas)
Dun give up... cuba lagi yea (Nina pun pernah mengalaminya time guna oven baru sbb tak faham lagi akan suhu oven tersebut)
Practice makes perfect :)
dh cuba tp sy kukus..ermmm mmg sedap..x sabar tunggu sejuk dh potong..susu cair sy gantikan dgn susu dutch lady
ReplyDeleteTahniah ...!! Nina pun tumpang happy mendengarnya~
Deleteterima kasih cuba singgah blog Nina dan mencuba resepi kat sini :)
Nk share bole tak
ReplyDeletesilakan .... :)
DeleteYg last skali tu lps cmpur tepung adunan tu baru masukkan air yer? Agak kurang faham..hehe
ReplyDeleteArabella,
ReplyDeleteyup.... lepas campur tepung last sekali baru masukkan air panas. Kacau rata then dah boleh masukkan dalam loyang - bakar
Selamat mencuba!
Kalw letak dlm cup boleh dpt bp?
ReplyDeleteAs'salam Sakinah,
Deletekalau dalam cup size S, boleh dapat banyak.... lebih 50biji
Salam kak nina.. Saye dh try buat kek ni.. First time baking :) mmg seddaapp dan moist sgt.. Wlaupun die mrekah sikit dkt ats, tp saye cover dgn ganache jd ok... Time kasih share recipe ni :)
ReplyDeleteWslm Haura Atiqah,
DeletePertama sekali, terima kasih sudi singgah blog kak Nina dan mencuba resepi nie
Tahniah ...! 1st baking menjadi :) Pandai pula tuu, tutup ngan ganache!
Alhamdulillah Atiqah suka akan rasanya yg moist~~~ (mmg sangat moist kann..?) Kak Nina pun dok berulang-ulang buat resepi nie....
Salam kak, kalau tuang adunan dalam 3 loyang saiz 8inci boleh ke kak? Cukup tak bater? :)
ReplyDeleteIdahMOMOE,
Delete3 loyang 8inch tuu untuk sebuah kek ker? Maksudnya, sebuah kek layer 3?
Kalau gitu boleh ajer...
Kalau 3 kek yang berlainan nanti kek tuu sangat nipis (rendah)
salam kak...susu cair tu susu yg dalam tin susu sejat ke? or susu yg ducth lady tu?
ReplyDeleteWslm Hidayah,
Deletemana-mana pun boleh .... kalau susu cair sejat rasanya akan lebih lemak manis berbanding susu UHT Ducth Lady tuu... cuma kalau susu kotak UHT Ducth lady lebih jimat :)
kna guna telur putih shj ke?
ReplyDeleteTelur semuanya = 3 biji telur size A
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesalam,
ReplyDeletekak nina utk cup cake y mini tu akk gne saiz ape?y ade topping cket utk gmbr 1st.
W'salam...
Deletecupcake mini tuuu size 'S'
(kak Nina guna paper cup muffin size 7)
Terasa seronok kalu pandai buat ni....susah ke agaknyer nk mcuba....alahai....
ReplyDeleteJejaka Sepi,
Deletememang seronok tak terkata apabila sesuatu yg dicuba menjadi dengan jayanya!
Tak susah manapun.... ikut ajer step cara-caranya, In Sya Allah menjadi :)
Selamat mencuba!
can i use self raising flour instead of all purpose flour and baking powder? and also can i substitute corn oil with melted butter?
ReplyDeleteHi ....
DeleteTQ very much for ur willingness to stop by my blog
Yes, u can :)
Happy baking!
A'kum... blh ganti x dgn minyak zaitun??
ReplyDeleteWslm Saggi Girl,
DeleteNina kurang pasti tentang penggunaan minyak zaitun untuk bahan ganti
sbb minyak zaitun nie kepekatan minyaknya lebih.... Maaf yea
Tapi selain minyak jagung, minyak masak yg biasa digunakan kat dapur boleh juga....
ataupun buttercup yg dicairkan pun ok
erm... a'kum lagi skali!!!! saya dh cuba guna minyak zaitun (tawakal je sbb xde minyak lain) n rasa dia mmg owesome sesangat, terima kasih bbyk...
DeleteWa'alaikumussalam Saggi Girl,
DeleteTahniah! Alhamdulillah ur cake menjadi! Nina tumpang happy :)
so lepas nie, Nina pun dah tahu guna minyak zaitun pun boleh.....
Thanks a lot for sharing
salam kak nina nak tanya kalau resepi kek coklat kukus boleh ke dijadikan resepi kek bakar? xda la beza sgt resipi akak dgn sy cuma xguna gula kastor dgn air panas je..
ReplyDeleteSalam . Kak nina , kalau kaedah kaup balik guna spatula tu saya gune whisk untuk kacau adunan tu boleh tak ?
ReplyDeletewslm...
Deletesebaiknya guna spatula/senduk kerna kalau guna whisk nanti cara gaulnya agak kasar
takut nanti resultnya kek akan terlalu berongga (berderai)
Salam..serbuk koko ape digunakan? Sbb kalau buat kek...die xnmpak gelap lah
ReplyDeletewslm Shera Siti,
DeleteSelalunya Nina gunakan serbuk koko yg dibeli kat kedai kek (bakery)
ppssttt >>>>> murah sikit dari Van Houten . Hehehe . . .
salam ..utk toping ..kalau guna srbuk koko nak cantik pekat gelap cm guna coklat bar cm ne ea ?
ReplyDeletedh byk kli cba tp xpnh mnjdi ..
Wslm Aiyaka Urnare,
Deleteuntuk topping Nina prefer guna coklat compound - brand Beryl's
ada dijual kat bakery
Assalamualaikum , air panas tu guna air panas menddih ke? Sy pernh cuba resepi yg guna air panas tp kek jd bantat.
ReplyDeleteUmmu_mousab,
Deleteyea... kek ini menggunakan air panas (air panas Nina tak mendidih)
So far dah banyak kali Nina menggunakan resepi ini dan Alhamdulillah tak pernah mengecewakan :)
Assalamualaikum Nina..
ReplyDeleteThanks 4 the osem recipe.. memang superb.. saya dah try smalam buat utk birthday anak.. Alhamdulillah sedap sangat..
Tapi saya tukar pakai self raising flour, susu cair saya pakai fresh milk & minyak jagung saya gantikan dgn sunflower seed oil.. and tambah nescafe sket..
Wa'alaikumussalam Shafrina,
DeleteAlhamdulillah .... Nina tumpang happy ur cake menjadi :)
Pasti anak u suka merasa air tangan mamanya....
Dan semestinya lagi sedap dengan sedikit nescafe
TAHNIAH
salam..sy da buat merekah la ats kek ni...kli ke 2 bt trunkn shu 140C ttp mrkah jgk...knpe ye?
ReplyDeleteWslm Intan,
DeleteFirstly, terima kasih sudi singgah blog Nina dan mencuba resepi ini
Setiap kita punya oven yang berbeza...
- Samada Intan boleh cuba letakkan di rak paling bawah antara masa 20minit terakhir
- Dan tips lain, loyang tersebut ditutup atasnya dengan foil
Selamat mencuba
Terima kasih untuk resipi, Tengah mmbakar kek.Tak tahu lah result camna.Tapi bab masukkan air panas tu takut nak masukkan sampai 250ml takut cair sgt.sbb tiba2 nampak banjir.So just masukkan 100ml.harap menjadi lah..
ReplyDeleteminta izin ambil resepi kek bakar
ReplyDeleteterima kasih resepi nya,,,
ReplyDeletesalam sy pn br memcuba resepi nie..tgh membakar..arap2 menjadi
ReplyDeletesalam sdp sangat kek coklat moist nie..tp sy letak ganache lg sdp..
ReplyDeleteMlm ni nk cuba hopefully jadi...
ReplyDeleteSalam...sy dh cube tp agk mngecewakan le nina..huhuhu...kek tu jd naik mcm cup cake n naik x sme rata...atsnye keras n pecah tp dlm nye msih lum msak..xtau mne silapnye..atau loyang tu trlalu kcik...
ReplyDeleteTq nina atas resepi ny.sy bru siap m'bakar.knpe ea atas kek tu pecah2 ckit,suhu sy guna 150c bkar 45 mnit jer..
ReplyDeleteSALAM.
ReplyDeletekalau guna minyak sayur boleh tak??
p/s: spa2 sedang mencari produk shaklee boleh dapatkan dengan saya. :)
http://falizaworld.blogspot.com/
Wa'alaikumussalam Ku Liza,
DeleteYa, boleh digantikan dengan minyak sayur :)
sis kalau nk wat muffin pun boleh kan dan bakar.... cup untuk muffin saiz ape yew sis? letak penuh2 kew setengah jew dlm cup
ReplyDeleteYusra,
Deleteboleh ajer ... try letak separuh dulu, kalau suka pada ketinggian tuu kekalkan
atau letak 3/4 naik tinggi lagi....
Slm..sy buat kukus..klu kukus mmg tekstur kek die padat ke berbanding bakar..ke sy ade clap kat mne2.
ReplyDeleteWslm,
DeleteNina kurang pasti kalau resepi ini dikukuskan. Ermm....
Sebaiknya kalau nak try resepi kek coklat kukus boleh refer sini.
Kalau kek coklat kukus, resepi nie mmg fav resepi Nina :)
http://ninamirza.blogspot.com/2012/01/choc-moist-cake-munira-baharum-yang.html
>>> so far, ramai yang dah mencubanya dan berpuashati
Selamat mencuba
Dah buat...sedapnya..nyum2...siap letak topping cheese leleh..ramai yg suka
ReplyDeletesalam nina nk tanya kalau nk guna bekas cupcake/muffin perlu letak dlm acuan khas ke? atau blh je letak dlm dulang bakar?
ReplyDeleteW'salam,
DeleteKalau guna bekas cupcake/muffin yg keras tuu tak perlu alas apa2 just letak dalam tray then bakar
tapi kalau guna paper cup yg nipis tuu, kenalah guna acuan alas contohnya acuan cheese fruit tart.
Assalamualaikum, nyum...nyum ..memang sedap =)
ReplyDeleteRahsia kek coklat -----> http://kekcoklatsedap.weebly.com/
Memang sedap dan menjadi. TERBAIK!!!
ReplyDelete2 kali dah buat untuk birthday anak2 saudara.
Tapi part kaup balik memang memenatkan. Boleh naik muscle lengan kalau hari2 buat.
Apa2 pun, tenkiu share resepi yang awesome ni
Abam Mas,
DeleteSAma-sama & terima kasih juga sudi mencuba.
Uncle yg HEBAT sanggup me'muscle'kan tangan untuk Bday Cake anak-anak sedara :)
Lepas nie bolehlah ambik order jiran tetangga, sanak sedara dan kengkawan pula.....
take care
Terima kasih, saya dah cuba resipi ni. Mungkin ada tersilap sukat kat mana agaknya, agak terover moist (bantat lah tu eh?). Tapi, sedap. :D
ReplyDeleteagak2 kalau guna cawan, tepung 300gm tu brape cawan ek?
ReplyDeleteTepung
Delete1/2 cup = 60gm
1cup = 125gm
Gula/Mentega
1/2 cup = 125gm
1cup = 250gm
Cecair / Air
1/2cup = 125ml
1cup = 250ml
Klau nk buat cupcake 150 biji..bhn semua kali 10 kan?
ReplyDeleteAs'salamualaikum Yamazriq,
DeleteBanyaknya 10.adunan.., tak perlu
Sebaiknyaa buat satu adunan dulu then tengok berapa cupcake u dapat dari adunan tersebut. Kemudian baru u gandakan mengikut jumlah yg diinginkan.
Ianya bergantung pada size ur cupcake.
Moga penjelasan nina membantu u...
salam...kalo x bubuh minyak jagung x pe kew?
ReplyDeleteWa'alaikumussalam....
DeleteBoleh nanti minyak masak
Assalam..nk tnya 100 gram serbuk koko berapa cwn ek?
ReplyDeleteWa'alaikumussalam
DeleteInfo:-
Tepung
1/2 cup = 60gm
1cup = 125gm
Gula/Mentega
1/2 cup = 125gm
1cup = 250gm
Cecair / Air
1/2cup = 125ml
1cup = 250ml
Salam nk tnye. Size cup ni mcm mana ye?
DeleteSalam kak nina. Alhamdulillah first time buat jadiiii!! Buat kek ni ntok hari jadi mak.hehe smua sukaa! Tq kak nina n k azlita :)
ReplyDeleteWa'alaikumussalam Fieqa
DeleteAlhamdulillah... Kak Nina tumpang happy! ;)
salam kak.. macam mne nk buat krimnye ye..
ReplyDeleteWawa,
DeleteKat atas ada click 'sini' utk cream ganache dan icing cream
TQ
salam kak. tumpang tanya, kalau guna loyang 8 inci, ketinggian adunan dalam loyang sampai takat mana? risau nanti kek naik tinggi sangat.
ReplyDeletelagi satu, kertas minyak dan baking paper tu sama ker?
DeleteAtiqah,
Deleteloyang 8inch ok.... Kak.Nina selalu guna Loyang 9inch
Kertas minyak tuu color coklat nipis ker? - boleh utk alas loyang
dan baking paper yg putih kan? - mmg utk alas loyang
thanks kak. saya beli baking paper yang putih. insyaALLAH harini nak cuba mem'baking' untuk kek besday anak. :)
Deletelagi satu, if saya bake malam ni, boleh ke saya simpan dalam fridge, esok baru letak topping or letak je topping terus malam ni dan simpan dalam fridge? jamuan di taska anak petang pukul 4.
DeleteAtiqah,
Deletelepas cake masak, tunggu sejuk then siram ganache - deco
lepas tuu bolehlah simpan dalam fridge
tips: Kak Nina baking petang, malam deco then terus simpan dalam fridge utk collect.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalam. Kalau tukar tepung gandum dgn tepung naik sendiri tu perlu jugak ke letak baking powder n soda bicarbonate??
ReplyDeleteWa'alaikumussalam....
DeleteKalau guna tepung naik sendiri x perlu baking powder dan soda bicarbonate
As salam. Puas cari telur gred A , tp xda. Yg ada gred B shj. So, kalo guna gred B, brapa biji perlu guna utk resepi ni ya?
ReplyDeleteWa'alaikumussalam....
DeleteNina pernah buat guna telur gred B. Sama 3biji dan Alhamdulillah menjadi Kek nya...
InsyaAllah..
Wa'alaikumussalam....
DeleteNina pernah buat guna telur gred B. Sama 3biji dan Alhamdulillah menjadi Kek nya...
InsyaAllah..
Tqsm.
DeleteTerima kasih Nina. Terbaik!
ReplyDeletesalam nina semalam aku sudah try resepi ni memang terbaik n memenuhi citarasa apa pun kek ku merekah besar la...ada teknik tak elakan rekahan ni...aku guna loyang 10' coz banyak plak tu...api atas bawah suhu 150*C masa bakar ambil 1 jam 10 minit ...terima kasih byk2 nina moga di murahkan rezeki....
ReplyDeleteWa'alaikumussalam...
DeleteSyukur Alhamdulillah, menepati citarasa awak. Nina tumpang happy!
Selain dari tukar kepada loyang size 8inch atau 9inch
Awak boleh try guna aluminum foil tutup atas permukaan loyang tersebut.
Bukan tutup rapat, just letak aje. Aluminium foil tu besar dari permukaan loyang.
Moga tips ini memberi manfaat...
Aamiin
Wa'alaikumussalam...
DeleteSyukur Alhamdulillah, menepati citarasa awak. Nina tumpang happy!
Selain dari tukar kepada loyang size 8inch atau 9inch
Awak boleh try guna aluminum foil tutup atas permukaan loyang tersebut.
Bukan tutup rapat, just letak aje. Aluminium foil tu besar dari permukaan loyang.
Moga tips ini memberi manfaat...
Aamiin
Salam Nina
ReplyDeleteAku dah try resepi ni. Menjadi. Cantik & sedap. Terima kasih kongsi resepi dengan ikhlas walaupun kau buat niaga. Aku doakan moga kau dimurahkan rezeki dan sentiasa dibawah lindungan Allah. Amin
Aku suka baca blog kau, semua resepi senang dan best. Style kau tulis pun enjoy baca tak merapu.
Teruskan berblog
Akak!! saya nak cuba sekrg. harap jadi. hehehehe.
ReplyDeleteakak... dah try buat and sekarang dalam oven... :)
ReplyDeletesalam..akak..sy da try buat kek ni..sedap sangat2..mmg betul2 moist.ni la resepi yg saya cri2 selama ni..hehe..lepas rasa kek ni terus dtg idea nak jual..hee..akak jual kek ni bape ye?xtahu nak letak harga berapa..
ReplyDeleteWq
DeleteWa'alaikumussalam miss mimpi,
DeleteAlhamdulillah syukur... Kak Nina tumpang happy!
Actually nak harga jual ni bergantung pada pasaran dan kehendak permintaan.
Kalau kak nina, ada layer tengah coklat cream ganache ala nutella dan atas nya deco cream coklat/ising cream RM100 ke atas.
Yang penting balik modal.
Kak Nina doakan moga berjaya... Aamiin
Wa'alaikumussalam miss mimpi,
DeleteAlhamdulillah syukur... Kak Nina tumpang happy!
Actually nak harga jual ni bergantung pada pasaran dan kehendak permintaan.
Kalau kak nina, ada layer tengah coklat cream ganache ala nutella dan atas nya deco cream coklat/ising cream RM100 ke atas.
Yang penting balik modal.
Kak Nina doakan moga berjaya... Aamiin
Slam kak nina..tq atas resepi..
ReplyDeleteAlhamdulillah..sya buat jadik!!!
Hepinya..hehe
Slam kak nina..tq atas resepi..
ReplyDeleteAlhamdulillah..sya buat jadik!!!
Hepinya..hehe
Slam kak nina..tq atas resepi..
ReplyDeleteAlhamdulillah..sya buat jadik!!!
Hepinya..hehe
Slam kak nina..tq atas resepi..
ReplyDeleteAlhamdulillah..sya buat jadik!!!
Hepinya..hehe
Wa'alaikumussalam Jamilah,
DeleteAlhamdulillah.... Tumpang happy! Terima kasih sudi mencuba
Dh try .. terbaek.. cuma bila sy try wat dlm cup(saiz m) dia kembang ssgt melimpah! Adunan sy letak 2/3 cup jer.��
ReplyDeleteDh try .. terbaek.. cuma bila sy try wat dlm cup(saiz m) dia kembang ssgt melimpah! Adunan sy letak 2/3 cup jer.��
ReplyDeleteAlhamdulillah... terima kasih sudi mencuba. Tumpang happy menjadi.
DeleteUntuk cupcake selalunya Nina akan buat sikit dulu buh half cup.