Muffin Vanilla dan Tips Membuat Muffins
As'salamualaikum dan Salam Sejahtera
Pagi nie Nina buat muffin untuk breakfast Nina dan anak-anak. Anak Nina yang bongsu - EilYana suka makan muffin dan dia suka sangat bila muffin dah siap, cilok bawak lari ...!!
Nanti tau-tau ajer dah kurang~ Hehehe .....
Hhhrrmmm ..... kerap juga yang bertanyakan tentang tips nak buat muffin kat Nina. Actually Nina bukannya expert sangat pun buat muffin nie. ... Masih banyak yang perlu Nina pelajari lagi. Tak per laaa, Nina sharekan serba sedikit info yang Nina sedia guna pakai selama Nina buat muffin ehh.. Kita belajar sesama key ....
Secara asasnya, muffin nie menggabungkan bahan kering dan bahan basah dan kemudian gaul, bakar dan makan! Senang sangat dan tak perlu hand mixer atau stand mixer bagai. Menggunakan kaedah kaup balik. Guna spatula atau senduk ajer...
Cara penggayaan pula, terpulang pada setiap individu, samada nak pakai bekas cupcakes yang menarik, kertas cake yang nipis lagi murah ataupun tanpa berbaju ala-ala seksi gitu. Ooppsss! maksudnya, guna direct loyang muffin tanpa sebarang alas. Kat overseas depa suka style gituu...... (senang nak makan kott) hehee . . . .
Paling sedap makan masa panas-panas baru keluar dari oven. Part atasnya ranggup! Walla~
Antara tips yang Nina nak sharekan disini ;-
Buat masa nie, setakat ini yang mampu Nina sharekan tips2 nyer.... Nanti kalau ada lagi tips Nina kongsikan lagi yea.....
Vanilla Muffins with Kismis
Bahan A
1 biji telur
1/2 cawan minyak sayuran (Nina guna minyak jagung)
11/4 cawan susu segar
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan B
2 cawan tepung gandum
3 sudu kecil baking powder
1 cawan gula
secubit garam
Bahan C
Kismis - Nina letak kat atas dan dalam banyak sikit.
Cara-caranya
Ini gambaran step by step cara membuat muffin. Moga-moga gambaran ini dapat membantu buat yang tak berapa jelas akan cara penyediaannya. TQ
(Nina tertinggal gambar adunan bahan cecair (bahan A) disatukan. Terlupa nak snap) lain kali lah yea...
hehee ....
Happy baking~
Pagi nie Nina buat muffin untuk breakfast Nina dan anak-anak. Anak Nina yang bongsu - EilYana suka makan muffin dan dia suka sangat bila muffin dah siap, cilok bawak lari ...!!
Nanti tau-tau ajer dah kurang~ Hehehe .....
Hhhrrmmm ..... kerap juga yang bertanyakan tentang tips nak buat muffin kat Nina. Actually Nina bukannya expert sangat pun buat muffin nie. ... Masih banyak yang perlu Nina pelajari lagi. Tak per laaa, Nina sharekan serba sedikit info yang Nina sedia guna pakai selama Nina buat muffin ehh.. Kita belajar sesama key ....
Secara asasnya, muffin nie menggabungkan bahan kering dan bahan basah dan kemudian gaul, bakar dan makan! Senang sangat dan tak perlu hand mixer atau stand mixer bagai. Menggunakan kaedah kaup balik. Guna spatula atau senduk ajer...
Cara penggayaan pula, terpulang pada setiap individu, samada nak pakai bekas cupcakes yang menarik, kertas cake yang nipis lagi murah ataupun tanpa berbaju ala-ala seksi gitu. Ooppsss! maksudnya, guna direct loyang muffin tanpa sebarang alas. Kat overseas depa suka style gituu...... (senang nak makan kott) hehee . . . .
Paling sedap makan masa panas-panas baru keluar dari oven. Part atasnya ranggup! Walla~
Antara tips yang Nina nak sharekan disini ;-
- Nak buat muffin nie kena pastikan oven betul-betul panas baru lah masukkan adunan dalam oven. Panaskan lebih kurang 20 minit gitu..
- Selain dari itu, perkakas untuk bahan kering kena pastikan betul-betul kering.
- Bahan kering (bahanB) kena digaul rata keseluruhannya sebelum buat lubang ditengah.
- Sementara bahan cecair (BahanA) pula, kena pastikan ianya betul-betul dipukul rata dan sebati kesemuanya baru lah dituang kat tengah lubang bahan kering (BahanB) tadi.
- Hah! Sebelum tuu..... yang paling penting sekali :::: Telur tuu dibuang tali pusatnya! Supaya nanti muffin kita tak hanyir.
- Sebaiknya jangan masukkan terlalu banyak muffin yang nak dibakar dalam oven. Ikut kebesarannya oven anda. Jangankan nak cepat dok sumbat semuanya dalam oven.
- NO NO NO ehh ..... kesabaran tuu perlu. Kalau tak percaya, try masukkan 9-12 biji muffin sekali gus dalam oven then bakar dan kemudian next round masukkan pula 5-6 ajer biji muffin. Tengokkan hasil ketinggian dan kegebuan nyer nanti. (bergantung besarnya oven anda - janganlah oven besar dok masuk 5-6 biji ajerr ehhh...) Ini kerana kuantiti muffin yang berada dalam oven bersaling kait dengan kepanasan suhunya.
- Kalau nak muffin naik tinggi membukit dan cantik, haruslah buh 3/4 adunan dalam cup.
- Masa pembakaran muffin nie, Nina guna api atas bawah. Oven Nina sememangnya tiada kipas so untuk sesapa yang ovennya ada kipas tuu sila lah tutup kipas tersebut. (setahu Nina, kipas amat sesuai untuk biskut) Maaf lah kalau salah ehh ..... hehee
- Adunan muffin sepatutnya tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Kalau adunan terlalu cair, haruslah dimasukkan 1/2 adunan sahaja dalam cup. Jika dituangkan 3/4 adunan dalam cup, nanti akan melimpah dan kejadian muffin tersebut tu nanti tak naik membukit.
Muffin juga boleh diubahsuaikan bahan sampingan mengikut citarasa masing-masing. Sebelum nie Nina pernah buat Muffin Orange, Muffin Coklat, Muffin Vanilla with Corn & Almond, Vanilla muffin with Almond dan juga Muffin Pisang Choc Chips. Boleh lah singgah jenguk kat SINI untuk resepi muffin yang lain :)
Vanilla Muffins with Kismis
Bahan A
1 biji telur
1/2 cawan minyak sayuran (Nina guna minyak jagung)
11/4 cawan susu segar
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan B
2 cawan tepung gandum
3 sudu kecil baking powder
1 cawan gula
secubit garam
Bahan C
Kismis - Nina letak kat atas dan dalam banyak sikit.
Cara-caranya
- Panaskan oven pada suhu 180c-190c
- Ayak Bahan B dan satukan dalam mangkuk
- Buatkan lubang di tengah-tengahnya
- Dalam mangkuk yang lain, masukkan bahan A kacau rata. (masukkan telur pukul rata, masukkan esen vanilla pukul lagi, masukkan minyak pukul rata dan masukkan susu pukul lagi hingga kesemuanya rata dan sebati) Nina guna whisk.
- Lalu tuangkan Bahan A ditengah-tengah ludang mangkuk yang berisi tepung tadi
- Kacau rata kaup balik TIDAK lebih 20kali guna senduk ajer (Adunan akan nampak berketul-ketul sedikit - tak mengapa)
- Biarkan seketika adunan tadi lebih kurang 5minit. Kacau bulatan dalam 2kali.
- Tuangkan adunan ke dalam muffin cup 3/4 muffin cup
- Letakkan kismis kat atas & dalam muffin tadi. (yg dalam Nina tekan bagi masuk)
- Bakar muffin selama 15-20 minit atau hingga kekuning-kuningan. (bergantung pada oven masing-masing)
Ini gambaran step by step cara membuat muffin. Moga-moga gambaran ini dapat membantu buat yang tak berapa jelas akan cara penyediaannya. TQ
(Nina tertinggal gambar adunan bahan cecair (bahan A) disatukan. Terlupa nak snap) lain kali lah yea...
hehee ....
Happy baking~
Waa cantiknyaaa... wajib sodap nih! Hehe...
ReplyDeleteMy latest Entry :)
WW: Alhamdulillah! Saya OK!
As'salam Farah..
DeleteTerima kasih.. sedap atau tak kena lah mencuba resepi nie
hehehe....
Insya'Allah tak akan mengecewakan :)
As'salam Nina comel... sekarang dah jadi cikgu masak2 pulak ya hehehe. terima kasih berkongsi tip2 yang baik. boleh lah k.ct belajar nanti dengan Nina hihi
ReplyDeleteWa'alaikumussalam Kak CT cayangg.....
DeleteAduyai kak, Nina tak layak digelar cikgu masak2. Masih banyak yang Nina kena pelajari lagi.. Nina pun sekadar berkongsi apa yg Nina tahu dan praktikkan ajer..
Nina nak tuntut ilmu ngan kak CT. Bila akak free? hehee....
Tq kak nina krn tunjuk ajarku sifu...hehehe...tunjuk care wat muffin...da la sedap giler muffin akk nie...ni tgh cuti...ley la gadak esok...dpt wat mkn esok...hehehe
ReplyDeleteInsya Allah nak cuba resepi Nina ini
ReplyDeleteSelamat mencuba Azie ....
DeleteMoga menepati citarasa Azie nanti :)
kalau kurangkan sukatan gula nya boleh x? hehehe
ReplyDeleteboleh ajerr kalau nak dikurangkan sukatan gulanya..
Deletecuma resepi nie dah sedia ok manisnya (tak berapa manis)
hehee
cntik..cntik..cntik..nk cuba ye..
ReplyDeletetrima ksih ats pkongsian ilmu..
Cik Aina ,
Deletesama-sama & selamat mencuba!
Moga menepati citarasa Cik Aina sekeluarga :)
Assalamualaikum Nina, saya nak tanya apa sebab permukaan muffin yang lembap bila keesokkannya harinya ya, terima kasih...
ReplyDeleteWa'alaikumussalam Fatimah,
Deletememang muffin keesokkkan harinya akan lebih moist dan lembab. Ini kerana tindak balas minyak yang digunakan. Kalau kurang gemar boleh dikurang sikit kuantiti minyak tersebut ataupun digantikan minyak kepada butter.
nampak mcm mudah tapi klu try ni entah jadi x.. hehe...
ReplyDeleteFazliana,
Deletemuffin antara resepi paling mudah... kaup balik ajer
tak perlukan mixer :)
Cubalah .... In Syaa Allah menjadi
tak cuba tak tahu kannnnnn
hehe
baru cuba2 nak try buat muffin,.,...hehehe..boleh try mlm nanti tq
ReplyDeleteRahsia Anak Pintar
http://www.honeyonnee.com/search/label/Kesihatan%20Kanak-Kanak
Thanx wat muffi 25 sept..... My birthday...;-)
ReplyDeletesalam kalau tak de susu segar tapi gnti dengan susu tepung boleh ke?
ReplyDeleteWslm Kamalia...
DeleteSecara jujur, Nina belum pernah guna bancuhan guna tepung. Selalunya kalau tak der susu segar Nina gantikan dengan susu UHT. Rasanya tiada masalah kalau nak guna bancuhan susu tepung....
In Syaa Allah, menjadi~~
Selamat Mencuba!
kak nina,macam mana nak tahu dia dah masak belom? sebab saya buat cm moist lagi la dalam dia
ReplyDeleteA'salam Azifa Husna,
Deleteselepas 20minit - try cucuk lidi dalam muffin... kalau lidinya keluar bersih tandanya dah masak
dan kalau masih ada adunan kat lidi tambahkan masa baking dalam 3/5minit lagi..
Brapa lma muffin ni bleh than ye? Smmgu ok tak?
ReplyDeleteCt Mariam,
DeleteKetahanan muffin nie bergantung pada cara penyimpanan
Nina pernah try simpan dalam bekas kedap udara suhu bilik - 5hari still ok
Kalau simpan dalam fridge, lagi lama ketahanannya (15minit before makan keluarkan dulu ke suhu bilik)
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletekalau gune susu cair boleh x?
ReplyDeleteSusu cair boleh juga
DeleteKalau Nina guna susu cair Nina akan kurangkan sikit sukatan susu cair dan campur sikit ngan air masak sebab susu cair agak lemak manis berbanding susu segar atau susu UHT
Pakai gula kastor ke?
ReplyDeleteNina gunakan gula halus. Gula biasa pun boleh.
Deletekalau gula kastor - kurangkan sikit kuantitinya sebab gula kastor lebih manis
Assalam. Terima kasih sebab berkongsi tips ni. Semoga dimurahkan rezeki akak. Amin. :)
ReplyDeletePakai tepung kek boleh tak? TQ
ReplyDeleteWa'alaikumussalam Mariam
DeleteBoleh pakai tepung kek. Pasti lagi sedap.
Kalau tepung nail sendiri tak perlu tambah baking power yea...
Terima kasih����
ReplyDeletesalam....klau kita tukar minyak ke butter.....berape sukatan butter? time kasih...in advance
ReplyDeleteWa'alaikumussalam,
ReplyDeleteCair kan butter dan ikut sukatan resepi. Cuma kurangkan sikit kuantitinya.
Garam tak perlu sebab dalam butter sudah sedia rasa masin.
assalam..
ReplyDeletekalu sy nk plain vanilla muffin tu warna warni, ble x sy masukkan sedikit pewarna ke dlm adunan tu last sekali?
Wa'alaikumussalam
ReplyDeleteSebaiknya kalau nak letak perisa/warns, campurkan sekali bersama bahan A (susu)
Kalau letak last, muffin akan over mix dan resultnya maybe muffin keras dan tak gebu.
Salam...
ReplyDeleteKak nina saya nak tanya? Klu sy guna oven hitam yg guna dapur gas blh ke?
Wa'alaikumussalam,
DeletePertama sekali ... Maaf Kak Nina kurang pasti oven hitam tu cuz tak pernah guna
2) jika oven tersebut ada control suhu - mengikut suhu yg sepatutnya should be ok, boleh jer guna
Assalamualaikum Kak... Kalo guna kukus leh x resepi ni?
ReplyDeleteAkk resepi yg akak bg ni, muat wat brp muffin? Thk
ReplyDeleteEmily, kalau cup size M boleh dpt dalam 24biji muffin
Deleteassalam
ReplyDeleteboleh x tukar minyak sayuran dengan minyak masak biasa je?
Wa'alaikumussalam...
DeleteYup, boleh ajer digantikan sama minyak masak
Cuma resultnya kalau guna minyan jagung lagi uummphh moistnya....
Nak tnya acuan shell tart utk muffin tu saiz brapa ya,sy ada acuan tart shell saiz 5cm
ReplyDeleteSama kot.....cuma yg pasti, paper cup Nina guna size 8
Deleteterima kasih nina,
ReplyDeletesaya dah buat ikut resepi ni, guna acuan sheel tart saiz 5 cm-saiz 7 utk papercup, memang naik cantik je muffin, tq atas petua buat muffin ni...sy buat utk aqiqah anak buah memang sedap
Sama-sama...
DeleteAlhamdulillah.... Tahniah! Nina tumpang happy ;)
Detail penerangan dr nina.
ReplyDeleteSalam perkenalan.
Cuma nk tanya...nina guna oven brand apa. Saya guna zanussi...kot sama senang saya setting ikut setting yg nina mention td...
Tq ;)
Terima kasih Nina...kita mohon halalkan resepinya....sedap sgt..kita dh share kat FB..harap Nina x kisah..
ReplyDeleteRusna,
DeleteTerima kasih kembali.... Sila kan....
Sharing is caring~ ;)
Moga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan kita oleh Allah hendaknya
Aamiin
Rusna,
DeleteTerima kasih kembali.... Sila kan....
Sharing is caring~ ;)
Moga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan kita oleh Allah hendaknya
Aamiin
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletePink,
Deletekalau cup size M boleh dpt dalam 24biji muffin
Pink,
Deletekalau cup size M boleh dpt dalam 24biji muffin
salam akak. thanks utk tips2 ni :)
ReplyDeletenak tnye, adunan ats ni dpt brpa biji? akk guna saiz cup muffin brpa?
saya nak tanya boleh.. kalaw guna pengukus boleh x sbb saya x de oven.. teringin sgt nak cuba buat..
ReplyDeletesaya nak tanya boleh.. kalaw guna pengukus boleh x sbb saya x de oven.. teringin sgt nak cuba buat..
ReplyDeleteNmpk sedap..gebu..and simple..tq for resepi eh akak :)
ReplyDeleteSalam kak, saya punya adunan pekat sangat la. Nak adjust macamana ya?
ReplyDeleteSalam.dah try resepi sis.Alhamdulillah jadi lembut n gebu..tqvm
ReplyDeleteSalam.dah try resepi sis.Alhamdulillah jadi lembut n gebu..tqvm
ReplyDeleteAssalam..mcm mna ye nk gandakan resepi ni utk dptkan 60-70biji mufin..sis ade resepi nye tak..tq
ReplyDelete