Sunday, 3 May 2015

cenderahati istimewa... cantiknya! Saya suka, Saya suka..... terima kasih StampNPrint Ent.




Hah! Tengok.nie..... Cantik tak?
Inilah cenderahati istimewa yang Nina terima semasa upacara penutupan Blogger's Day Out yang lalu. Semua yang hadir terima sorang satu badge dan fridge magnet ni dari founder KBBA Abg Ben Ashaari.

Cantik kan...?
Cenderamata gini amat sesuai untuk apa-apa pun majlis sebagai tanda kenang-kenangan. Contohnya Family day, sport day, re-union, rombongan Che kiah, dan macam-macam lain event pun ok. 

Kalau kengkawan  nak tempah macam ni boleh layari www.stampnprint.blogspot.com 
Ada bermacam-macam design... Bukan takat badge dan fridge magnet aje -ada mug yang cantik lagi comel dan pelbagai lagi idea dan sample menarik untuk cenderahati buat kenang-kenangan. 
Dan kalau nak tengok sample lain yang menarik tertarik kau memang debomm secara siaran langsung - live gitu boleh  terus ke Kedai di


StampNprint Enterprise
1-07, Plaza Sungai Besar
45300 Sungai Besar Selangor

email : stampnprint@gmail.com

Terima kasih Kelab Bloggers Ben Ashaari dan semua sponsors. 






Thursday, 30 April 2015

Resepi ringkas cepat siap : Ayam Masak Masam Manis ....

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Nina pasti ramai mummy, mama kat luar sana selalu buntu nak masak apa setiap hari kann? Betul tak? Cepat ngaku .... Jangan ngelat tak baik dosa~ hehee...
Ini realiti kehidupan. Nina juga pun selalu mengalaminya. Kalau nak senang, try buat list menu untuk seminggu. Tapikan kalau tak kuat Iman gerenti menu tak follow list. Ikut done aje. Kadang masa wrong timing atau pun pengaruh tekak dan selera nak masak lain. Betul tak?

Ayam adalah contoh masakan yang mudah dan cepat. Ia juga antara menu kegemaran kanak-kanak. Ditambah lagi dengan kuah masak manis. Anak -anak pasti sukakan menu gini. Stress kan kalau masak tapi anak-anak tak mau makan. So nak senang, kita masak menu ikut selera mereka. Tak membazir dan kita pun tak stress. Tak de lah nanti kedut cepat ada. Alahai kedut-kedut, kalau kat brownies cake cantiklah..Hehee..

Nina lagi lah suka sebab mudah disediakan dan cepat dimasak. Kalau yang sukakan pedas, hanya tambah cili padi beberapa genggam yang uolls nak. Genggam tuu!! Tahan ker? Hehee....
**Jangan percaya yea, gurau aje***

Kalau nak tahu, menu masam manis nie adalah menu yang paling kerap Nina masak masa baru-baru kawin. Dah ini aje yang Nina reti dolu. Hahaa... Pecah tembelang!

Nina pelbagaikan kuah masam manis ni dengan macam-macam. Contohnya telur, udang, ayam, daging. Belasah aje semua janji kuah nya masam manis. Hehee....
Bila dah pandai sikit baru Nina try menu lak. 

Sebelum ni Nina dah pernah share Udang Bersos Masam Manis. Boleh lah intai kat SINI

Jom tengok resepi Ayam masam manis Nina style~

Ayam Masak Masam Manis
Resepi : Nina Mirza
Bahan-bahan
Separuh ekor Ayam - dipotong sederhana
Tepung beras + sedikit garam 
5 ulas bawang putih - ketuk je
2inch halia - nina ketuk aje
2 sudu besar cili sos
2 sudu besar tomato sos
1/2 sudu besar cuka
2 sudu besar gula
minyak untuk menumis dan menggoreng

Cara-caranya
  • Ayam dibersihkan dan ditoskan. Gaul udang bersama tepung beras dan sedikit garam
  • Goreng hingga kekuning-kuninggan dan toskan, ketepikan
  • Panaskan minyak, tumis bawang putih & halia hingga keperangan dan naik bau
  • Masukkan cili sos dan  tomato sos. Kacau rata
  • Kemudian masukkan gula.
  • Setelah itu, masukkan cuka.
  • Masak lagi selama 2minit dengan api yang besar sehingga kuah pekat.
  • Siap dan tuangkan ke atas ayam yang telah digoreng tadi.
Senang kan...?? Kalau nak kuah banyak sila gandakan sukatan dan boleh ditambah air jika terlalu pekat. Ikut citarasa masing-masing juga~~~

Wednesday, 29 April 2015

pakaian lusuh : Tips penjagaan pakaian / baju sekolah supaya lambat lusuh

As'salamualaikum dan Salam sejahtera,

Apa khabar kengkawan?
Nina harapkan moga semua nya sihat walafiat dan dipermudahkan segala urusan seharian oleh Yang Esa.
Aamiin...


Apa ke motif Nina share gambar seluar sekolah anak Nina? Terbalik lak tu....
Hah! Hari ni Nina nak share perihal penjagaan pakaian. Ini salah satu yang wajib Nina buat pabila nak sidai pakaian teruatama sekali baju sekolah dan baju keje MyGang. Tidak lupa seluar jeans!

Nina akan terbalik pakaian tersebut sebelum nak sidai. Pakaian akan cepat pudar warnanya bila kena matahari so bila dah diterbalikkan, pakaian akan kekal lama dan warna tak nampak lusuh. Terutama sekali pakaian warna gelap.
#eh ehh.... Macam iklan pencuci baju lak~ hahaa

Eermm...Banyak lak keje nak kena buat. Leceh? Malas?
Alahai... Setakat sidai baju aje kannn.....??
Terpulang pada individu. Ini dah jadi macam habit buat Nina. Buat yang memula nak praktik tuu memang terasa macam payah sikit. Lelama nanti ok lah tu.

Alhamdulillah, sebab habit typical Nina tuu laaa - seluar sekolah Eilman dan kain sekolah Eillya masih tampak baru colournya berbanding kengkawan nya yang lain.
Jangan tak tahu, inilah antara topik borak-borak bebudak sekolah! Seluar dia nampak baru laa, gosok cantik laa dan macam-macam lagi. Kisah seluar sekolah pun boleh memainkan peranan dalam psikologi pada anak-anak.

Masa masuk sekolah semua pun baru cantik, tiba pertengahan tahun semua dah mula lusuh. Kalau yang punya ibubapa kaya raya ok lah, "kalau aku kayaa, hari-hari Hari Raya".... Tetiba lak nyanyi. Sensitif sungguh bait ayat 'kaya' nie!
Hhrmmm.. Kalau kaya - boleh jer beli baru kann......
Yang sederhana inilah kena bijak dalam pengurusan penjagaan. Anak-anak mudah terasa bila kengkawan bercerita so ibubapa kena pandai main peranan. Rajin sikit jer~

Kalau ampaian uolls kat dalam rumah ok lah, tak perlu buat. Tak de effect sangat pun tapi yang dok sidai direct matahari memang harus lah. Hhrrmmm..... Itupun kalau nak jaga pakaian tersebut.

Selain dari itu, ada juga jual  pencuci pakaian untuk pakaian berwarna. Brand apa, beli kat mana? Ikut pilihan masing², kat mana-mana Hypermarket pun ada jual.

****Tetiba teringat***
Patutlah masa Nina kecik dulu Mama Nina selalu dok membebel suruh terbalikkan baju dulu sebelum sidaian. Hah! Tu laaa, besar impaknya sekarang.
Sekarang Nina lak dok membebel kat Eillya & Eilman bila diaorang tolong Nina sidai baju. Hahaa..
Copyright to NINA AZERIN
Designed by UMIESUEstudio 2015