Wednesday, 25 February 2015

Jangan tak tahu, lelaki juga prihatin akan .....

Alkisah tersebut lah kisah... ..
Ini kisah semalam yang punya.... Nak story kat uolls nie - Nina ada satu habit, kalau nak ambik daun Pandan Nina akan sangat teliti. Hingga hujung ke dalam Nina akan potong cantik-cantik. Nina tak akan potong separuh ke, suku ke.... Nanti nampak buruk!. Tak suka tak suka....
Pastu lak kan.....jaraknya bukan setempat supaya tak de laaa nampak togel. Sikit atas, sikit bawah, Kiri kanan. Konon-konon nampak balance natural gitu.  Hehehee~

Ini lah pokoknya..... Tak perasan kan dah  di ambik.daunnya?
Kat tepi bawah tuuu pokok belalai gajah. Bagus utk mencegah kanser.

Ini ceritanya ...
Dalam lingkungan jam 630pm, seperti biasa MyGang akan balik dari keje. Dan seperti biasa juga lepas masuk rumah salam-salam muah-muah kami akan duduk sembang sat.
Sekali semalam, soalan pertama MyGang  sejurus masuk rumah adalah
" tadi ada ambik daun pandan ehh?"
"Huh...!! Macam mana buleh tahu nie?"
Pelik  bin muskyil nie~
Cuz siang tadi  Nina dah sehabis baik potong punya cantik masa ambik daun pandan tadi.....
Lagipun MyGang bukannya jenis nak baca entry kat blog Nina. Dia pun tak de account IG.  Hhrrmm.....

 Sekali jawabnya "Abang tahu laaa pokok Abang!"

.
.
.
.
.
.
.

Errkkk ~~ Hebatnya!
Tetiba terfikir kot-kot Dia ada snap pic pokok pandan nya dulu sebelum pegi keje ker??  Hohohoo.... Tak kan laaa kan..

Fuhhh.. Tak sangka punyalah prihatin MyGang akan pokok pandannya... Huhuhuu~

Moral of the story,
Pasni kalau  nak masak nasi tomato  tak payah memandai nak buh daun pandan. Hehee....
Eh eh ... Bukan bukan - kaum lelaki juga seorang yang prihatin dan sayangkan Alam semulajadi. Secara luaran aje macam nampak tak endah, hakikatnya mereka juga teliti orangnya... Pasni take note yea...

Ini lah sedikit kisah antara MyGang dan pokok pandan yang ditanam subur untuk Nina.. *katanya* hehe...

Yang ini kat belakang rumah. Nampak tak buruk kan??? Bukan nina yg potong gini.... Sapa buat nih? Kesian dia..... Huhuhuu~








Nasi Tomato yang simply simple.....


As’salamualaikum dan Salam Sejahtera

Bertemu kembali disiaran resepi masak-memasak yang simple-simple ajer bersama Nina Mirza
Ceh ceh cehh….. Macam dah berbulan tak update resepi iyer tak?
Ada yang dah dok sok-sek sok-sek bertanya…. Ramai juga peminat rupanya~ malu you…
Maklumlah kat IG Nina.Mirza kat IG dok tunjuk pic anak-anak pegi Farm In The City. Pic masak-masak menu masakan sunyi ditelan Cik Panda Bear! Hahaha……
Hah! Dah tahu IG sila-sila laaaa follow yea. Sempat promote diri. Hehee…
Nanti ada masa Nina update cerita dan gambar-gambar menarik sepanjang Nina & family kat  Farm In The City yea. Best sangat kat sana....

Hari nie resepi tetap sama macam terdahulu. Objective nya ‘Simple Menu’
Misi dan vision nya pula nanti Nina cerita esok lusa yea…
Macam nak buat presentation gamaknya…. Ada objective, misi dan vision laa plak. Padahal nak share resepi aje! Hehee

Tetiba rindu saat belajar. Seronok gak time banyak assigment. Kalut-kalut, gabra, dup dap dup dapppppp…!! Senaman jantung gitu…
Semua tinggal kenangan paling indah.
Nak pesan kat sini, buat kengkawan yang sesama belajar ngan Nina sudi-sudi laaa pm Nina kat facebook or email or whatsapp uolls punya contact numbers. Hari tuu hp Nina telah menghilang diri…
Whatsapp +60193406454
Buat sedara mara dan rakan taulan yang Nina kenali pun sudi laaa kiranya update Nina uolls punya contact number yea… Kesian Nina tau~
Sekian terima kasih…

NASI TOMATO YANG SIMPLY SIMPLE
Bahan-bahan
3 atau lebih cupak beras (ikut banyak beras uolls nak masak) – direndam lebih kurang 15 minit
10 sudu besar susu cair
½ tin tomato paste

Bahan menumis
5 ulas bawang merah – dimayang
5 ulas bawang putih – dimayang
Sedikit buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang
Sedikit halia- dimayang
Daun pandan
Sedikit minyak sapi

Cara penyediannya
1-. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan tumisan hingga naik bau wangi.
2-. Masukkan susu cair dan paste tomato kemudian masukkan beras dan air. (sukatan macam nak masak nasi biasa)
3-. Bila nasi dah masak bolehlah taburkan kismis atau kalau tak ada just tabur aje bawang goreng.

Sesuai dimakan bersama acar timun dan ayam masak merah. MMmm…. Nyummy!







Monday, 23 February 2015

kueh kueh.... RM1 dapat 4ketul. Murahnya... kat mana?


Kueh kueh....  Berapa nie? Camner Kira?
4kueh RM1
Huh! Biar betul?
Ini kisah benar... Masih ada rupanya kueh mueh rm1 dapat 4ketul.
Lokasi : Jalan Padang Temu berhadapan sekolah kebangsaan Padang Temu Melaka.
Murah kan?   KatKL memang tak akan dapat dah harga gini.
Besar-besar lak kueh nya... Habis Nina borong sampai RM6. Banyakkk dapat. Puas hati. Berbaloi-baloi....
Moga dimurahkan rezeki brother nie sekeluarga.