Tuesday, 21 October 2014

Anak tak mau makan nasi?? Menu Western lah jawabnya..... Swedish Meatballs ala IKEA

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Anak-anak tak suka makan nasi? Sapa mengalaminya? Cepat angkat tangan!
Ini perkara biasa bagi yang punya anak kecil. Mostly ramai mama,mummy akan stress bila anak-anak tak mau makan! Betulkan?
Tapi kenapa ehh...?? Entahlah... Nina pun kurang pasti dan yang pasti banyak faktor juga yang mendorong akan tak mau makan nasi. Sejujurnya Nina pun turut mengalaminya. 

Eilyana (anak Nina no3) memang payahhhhh sangat nak makan nasi. Haishh..... kadang tuu geram dibuatnya. Itu belum lagi dengan style makannya yang ala-ala mengira butir-butir nasi dalam pinggan. Hadoi..... sabar ajer laaa menunggu...

Akan tetapi, dia suka makan pasta! Anak-anak Nina dah banyak kali request nak makan spaghetti. Pasta merupakan menu kegemaran mereka. Tak kisah laaa pasta tuu nanti dikombinasikan sama apa sauce pun. Janji pasta! Fav utama anak-anak Nina. Hhrrmm.... Depa nie taste western always~

So mana-mana anak yang tau mau makan nasi, dan mereka sukakan pasta.... Buatkan ajer! Janji mereka nak makan. Selesai masalah~
Tapi masalah Nina pula.... Eilman sangattttt sukakan pasta. Semangkuk portion dewasa pun dia boleh habiskan sekejapan aje! So.... selalunya Nina akan masak 1 1/2 paket spaghetti :)
bukan masalah pun sebenarnya. Saja citer.

Dok skodeng dapur blogger masak-memasak dan akhirnya Nina decide kali nie nak buat sauce lain dari biasa. Nina nak try sauce ala-ala IKEA. 
Agak-agak menjadi kerr macam kat IKEA punya?? 
Ramai naaa dok canang IKEA MeatBalls  hebat laa, sedap sampai rasa berada di awangan laa, kalau dah makan sampai masuk dalam mimpi laa..... 
Hamboi~ puji tak hingat naa... bukan Nina yea

Nina buat instant ajer pakai meatballs ready made. Tak done nak buat HomeMade. Maybe next time Nina try buat Homemade Meatballs dan share kan resepinya kat sini yea. entah bila lah tuuu....
Nina recommend Meatballs jenama Ramly sebab ....... sebab sedap!Tak tifu..... Meatballs Ramly memang sedap. Terasa dagingnya.
 Semestinya RAMLY baru beli. tetiba lak ngan slogan Ramly~ hehee . . .

Resepi sauce nya Nina intai kat dapur AYU. Dan resepi asal dari dapur FAA
Mostly resepi sauce nie ramai dah cuba dan ramai memuji kesedapan sauce yang ala-ala IKEA kononnya....
Comment Nina >>>>. sedap! Dan Nina akan buat lagi next time :) 
Nina panjangkan resepi kat sini lak yea... TQ


SWEDISH IKEA MEATBALL
Bahan-bahan
meatball jenama Ramly secukupnya digoreng tanpa minyak dan api sederhana. pastikan selalu balik-balikkan. jangan sampai hangus.
kentang goreng secukupnya  (Nina tak der stok so tak letak pun)
1 sudu jem strawberry/blueberry/mixed fruit (yang ini pun Nina tak letak)

Sauce Gravy 
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
1 1/2 cwn air sejuk
100 ml susu segar/susu cair
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
1 sudu gula
serbuk beef gravy segera/1 kiub pati daging

Cara penyediannya
1-  Cairkan butter guna api perlahan. Tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan. jgn sampai garing.
2-  Masukkan tepung gandum. Kacau hingga berubah warna sedikit coklat. masukkan tomato dan biar hingga tomato layu.
3-  Masukkan air sejuk, susu segar, sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan beef gravy. Kcau rata dan biar sampai mendidih.
4-  Sentiasa kacau bagi tak berketul. Perasakan dgn garam jika terasa tawar. 
Kalau kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air, dan jika cair, tambah sedikit air tepung jagung.
5-  Kacau sebati. Tutup api, blender gravy tadi hingga halus. Tuang semula dalam periuk dan didihkan sebentar. Kacau sentiasa. Apabila sudah mendidih, tutup api dan tuang atas meatball. yummy! (Nina tak blend pun.... didih ajer terus tuang atas meatballs)

Selamat mencuba!





Sunday, 19 October 2014

Akhirnya ..... Pengat Pisang!

As’salamualaikum dan Salam Sejahtera

Lately petang ajer hujan..... Syukur~ Hujan rahmat. Sejuk malam nanti.

Menu apa minum petang nanti? Tak der idea? 

Kali nie Pisang interframe lagi!
Pisang nie Nina tak beli pun tapi baru-baru nie rumah Mak Ngah Nina ada buat kenduri so ada extra pisang Mak Ngah Nina bagi bawak balik. Mengikut plan awal, nak buat cake pisang like before.. Resepi boleh intai kat SINI…. Tapi tetiba rasa nak buat apam pisang macam baru-baru nie (resepi sini)

Bila dah esok paginya… ramai lak request menu lain berasaskan pisang.
Eilman – nak lempeng pisang
Eillya – cake pisang
Eilyana – cekodok pisang bulat-bulat
MyGang – goreng jerr  kan senang!

Lastly >>>> Nina buat pengat pisang! semua usul/cadangan ditolak! heheee  . . .Sorry~
Nina sebolehnya nak kurangkan makanan berminyak dalam menu. Konon-konon nak jaga kesihatan. Itu yang akhirnya terjadinya pengat pisang. 
Tapi bila difikirkan semula, pengat pun banyak gak kolestrolnya kan?? Kan ada kolestrol dalam santan?? Eerkkk~
Bila dah siap, semangkuk mangkuk untuk anak-anak dan MyGang , sekejapan lak licin!



Pengat Pisang
Bahan-bahan
4-5 biji pisang montel (ini aje yang Nina ada)
2 helai daun pandan, disimpul (kali nie tak letak pun)
3 sudu besar biji sago (cuci dan toskan)
500 ml air
500 ml santan (Nina guna santan kotak ajer)
Secubit garam
1 ketul gula melaka, dipotong kecil
3 sudu besar gula pasir

Cara penyediannya
1-  Pisang dipotong sederhana tebal dan ketepikan.
2-  Dalam periuk, masukkan gula, air dan daun pandan. Masak hingga mendidih

3-  Kemudian masukkan biji sago dan biar mendidih hingga sago kelihatan jernih.
4-  Masukkan pisang dan santan. Kacau perlahan ..(kalau kuat-kuat nanti pecah lak pisang tuu)
5-  Biar mendidih sekejap hingga pisang lembut. Tutup api.
6-  Sedia  dihidangkan panas atau sejuk. Sedap juga dimakan bersama roti putih....

Selamat memengat~




Tuesday, 14 October 2014

Sampai hati..... Insaf ler wahai si pencuri gambar~

As'salamualaikum dan salam sejahtera

Dah banyak ... diulangi.... Banyak, banyak kali Nina terperasan gambar masakan/dessert Nina di culik oleh si pencuri siber. Hhhrrmm.....
Mula-mula dulu memang lah Nina akan terasa hati bila nampak gambar masakan Nina kat wall fb page/blog lain. Macam-macam rasa ada. ,...
Bohong lah kalau Nina tak terasa sedih, marah, kecewa, geram, menyampah dan macam-macam rasa lagi !!! Rasa yang akan menyuntik aura negetif dalam diri Nina. 
Tak suka , tak suka....

Dan Nina juga tak nak buruk sangka fikir bukan-bukan macammana mereka sampai hati ambik gambar tanpa kebenaran dan ada lagi >>>>>> siap boleh buang 'Watermark' dan cover/'tutup' ngan watermark mereka. Hamboi..!! Banyak lak masa nak buat semua tuu....
Kan senang click share ajer?

Nina nak  prepare masak, memotong, mencuci, menyediakan, snap picture, mengemas, type dalam blog, edit gambar letak watermark, publish semua tuuuuuuuuu memerlukan masa. Itu belum nak mengemas segala yang dah digunakan termasuk kerugian masa bersama family.
Bukan apa..... Niat Nina memang ikhlas setulus hati nak share segala yang Nina publish samada di fb Nina, IG mahupun kat blog cuma Nina TERKILAN di sini...

Nak resepi atau info apa-apa... Ambik laaa... tak larang pun, 
tak perlu nak type "mohon share', "halalkan resepi yea" dan macam-macam lagi.. tak perlu.... 
Nina tak kisah pun...

Cukup sekadar menghormati hakmilik tuan empunya gambar/resepi sahaja dengan cara click "SHARE". Tak perlu susah payah nak edit gambar, edit resepi tambah itu, tambah ini.... end the end resepi tak menjadi habis disalahkan, dimaki, dikata belakang tuan empunya. Hakikatnya resepi /gambar sebenar adalah  berlainan.
Camner tuu..?? Senang-senang dapat dosa kering, iyer tak?

Bagaimana pula jika anda si pencuri menjana pendapatan dari resepi/gambar yang anda curi? Nak jadi Robin Hood eh? Itu kat oberseas ehh.... Ini Malaysia. Syukur Malaysia masih aman. tetiba lak~
Ada Restoran tuu tak mau mention nama ambik gambar masakan Nina buh kat  menu. Macam menarik jer kan? Sekali order sampai tak serupa gambar. Camner? 
Hhrrmm.... fikirlah sendiri. 

Sebelum-sebelum nie Nina lebih pada tutup sebelah mata kalau nampak kat fb atau blog lain. Malas nak bising-bising.. Tapi bila dah lelama sangat nampak dan semakin banyak berleluasa, ini mendatangkan marah! aik? macam dialog P.Ramlee lak~ hehee

Antara gambar yang selalu menjadi pujaan hati si pencuri






Ini sebahagian... Tak done nak review lagipun bukan cantik mana pun gambar2 Nina nie.... Biasa-biasa jer.  Kenapa ehh..?
entah lerr.... Nina tak layak nak buat kesimpulan sebab apa dan kenapa anda sanggup curi. Tak mau buruk sangka.... U all sendiri ada jawapannya...


Akhir kata, Nina mohon maaf andai apa yang Nina luahkan ini membuat u all (si pencuri) sakit hati or sakit mata atau sakit apa2....
Jangan salah sangka.... Nina tak marah tapi nasihat! cer baca ala-ala dialog P.Ramlee

Ikhlas,
Nina Mirza