Friday, 31 October 2014

Bila mama demam..... Sambal sardine ajer lah yea~

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Apa khabar? Nina harap teman-teman semua sihat walafiat hendaknya..
Kesihatan adalah satu anugerah rezeki yang tak ternilai tanpa kita sedari. Tanpa kesihatan yang baik, belum  tentu kita  dapat menjalankan tanggungjawab dan keje dengan lancar. Apatah lagi dalam mencari rezeki. Rezeki bukan terletak hanya pada duit atau kekayaan tapi juga kesihatan, keceriaan, kebahagiaan, dan tak lupa kesederhanaan.

HomeMade bakers macam Nina nie  (merangkap surirumah) lagi perlukan kesihatan yang baik untuk menunaikan permintaan pelanggan. Nina selalunya mula baking lepas semua anak-anak tido hinggalah ke subuh.  Bergantung juga pada kuantiti tempahan. Kalau banyak, petang Nina dah mula baking...
Bila tido? hhrrmm..... asal done. Dapat siap cepat, cepat lah dapat tido sebelum anak ke sekolah esoknya... Gitu laa rutin harian Nina bila ada tempahan. Homemade bakers lain pun gini lah life depa kan..?? Normal jerr~
Namun, Nina enjoy! Sebab tuu penat pun tak rasa sangat... Berbaloi dengan minat. Buat yang tak minat memang akan rasa menyampah nak buat! 
Kalau dah minat, tak tido pun sanggup. iyer tak? Tambahan lagi ada ganjarannya.... 
** tetiba terkenang time demam crepe durian. Hoohoo.... Alahai, sampai tak tido malam dibuatnya menyiapkan order kengkawan** masyuk masyukkkk!!  :D

Nina ada satu habit, suka masak sambal banyak-banyak penuh satu kuali besar! Pastu Nina masuk  dalam tupperware kecik-kecik then simpan dalam fridge. Motif??
Bila time rushing Nina senang nak uruskan hal masak memasak kat dapur. Hanya masukkan sambal sedia siap masak dalam kuali dan boleh campak apa ajer untuk dijadikan sambal. Ayam goreng ker, ikan goreng ker, udang, sotong, telur, dannnnn paling senang sardine!

Walaupun Nina demam, juadah untuk family tetap Nina cuba sedaya upaya sediakan. Bila ubat dah mula bekerja, demam pun sikit kebah Nina dah boleh ke dapur kecik Nina. Setakat goreng semula sambal sedia siap dan masukkan sardine ready made. Settel....

Jom tengok resepi orang demam masak.... you all pun boleh buat gini untuk menjimatkan masa dan memudahkan kerja seharian.  Terutama buat buzy mommy yang workaholic aka career women dan juga macam Nina.   Weekend - masak sambal banyak-banyak buat stok. Nak masak nanti just tuang dalam kuali jerr... Jimat masa! 
yelah, masak sambal lama juga kan...? Nak kena goreng cili sampai betul-betul garing baru sedap dan tahan lama. Bila dah sedia siap, masa memasak boleh jimat sekitar 15-20minit. 
Hhrrmm..... 15-20minit tuu berharga tau. Sempat nak relax santai-santai sambil pakai mask. hehee..... 



Sambal Sardine
1 tin besar Sardine
1 cawan sambal sedia siap masak
1 biji bawang besar - hiris nipis
1 inch halia - ketuk
1 biji bawang besar - potong kasar untuk hiasan
Minyak sikit untuk menumis 

Cara penyediaannya
1-  Panaskan minyak, tumis bawang besar dan halia hingga keperangan
2-  Masukkan sambal sedia siap masak hingga mendidih
3-  Masukkan sardine kacau rata hingga mendidih
4-  taburkan bawang yang dipotong kasar
5-  Tutup api dan sedia dihidangkan bersama nasi panas! + telur dadar. Nyum nyumm...



Monday, 27 October 2014

Kids Menu lagi....... Creamy Pasta Sauce!

As’salamualaikum dan Salam Sejahtera


Hari nie Nina nak share menu untuk kids lagi…..
Sudah semestinya ini antara menu kegemaran anak-anak Nina… Of course lah kannn!

Tak kan nak masak favorite menu anak babu roti lak kannn…. Hehee…

Semestinya simple senang dimakan, tak de tulang, tak pedas, creamy, ada mushroom dan paling penting ianya berasaskan pasta! Dan….. tidak lupa, mama dan abahnya pun boleh tumpang makan sama... (bukan baby food ehhh)
So kira ala-ala family menu lah senang citer~

Anak-anak Nina amat menggemari pasta. So mostly Nina akan pelbagaikan sauce nya. Samada sauce bolognaise, carbonara, creamy black papper …. Dan macam2 lagi Nina kombinasikan dan ada gak kadang tuu try an error. Error?? Aaahh….. Error!
Nina pun manusia biasa ada gak buat silap kadang tuu. Maklum lah nak mencuba. Tak cuba tak tahu kann….?
Yang terharu nya….. dah lah error, pun anak-anak akan say “Thank you mama, sedappp! Nanti mama masak macam nie lagi yea…” Huhuuu…...
Air tangan ibu/mama memang sedap kot ..... tak jadi pun cakap sedap! Even ibu/mama masak telur mata goreng + kicap pun sedap! Betulkan?

Resepi nie kombinasi resepi Swedish MeatBalls ala IKEA dan Pasta Carbonara Baby Style. Anak-anak Nina yang request nak sauce putih ala-ala 
 Carbonara sauce. Cuma bezanya  selalu Nina gunakan udang tapi kali nie Nina gantikan sama Meatballs.  Nina belah 4 sebab kata MyGang supaya senang kids nak makan. Kecik-kecik so ngap ngap terus masuk mulut~ hehehe .....
Dan this time Nina tak guna quaker oats tapi Nina gantikan sama tepung gandum. Kita buat dia kan..... :p

Moh kita semak resepinya >>>>>>.


Ini portion for my kids..... nak cepat, snap ajer mana done~ sekian ;D


CREAMY PASTA SAUCE

Bahan-bahan
1 paket pasta **
Sedikit garam **
Sedikit minyak **

*** masak air hingga mendidihkan, masukkan sedikit garam dan pasta. Masak sehingga pasta lembut. Toskan dan renjiskan sedikit minyak dan gaul rata.
Fungsi minyak agar pasta tak melekat antara satu sama lain.

CREAMY SAUCE

Bahan-bahan
1 biji bawang besar/holand – dipotong dadu
3 ulas bawang putih – diketuk hiris halus
3 sudu besar tepung gandum
3 cawan susu UTH
1 cawan air
1 sudu besar mix herb
1 tin mushroom – hiris nipis
Meatballs – dibelah 4 atau daging kisar
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara penyediannya
1- Panaskan minyak sedikit goreng meatballs hingga sedikit garing
2- Masukkan bawang holand dan bawang putih, Goreng hingga keemasan
3- Masukkan tepung gandum goreng hingga keperangan
4- Kemudian masukkan susu, air, mushroom dan mix herb. Masak hingga mendidih.
5- Rasakan garam secukup rasa. Kalau kuah agak pekat, masukkan sedikit air. Gaul rata. Kepekatan mengikut citarasa.
6- Siap dan curahkan kat atas pasta. Nak sedap taburkan parutan cheese! Sedia dihidangkan.


Selamat mencuba~






Tuesday, 21 October 2014

Anak tak mau makan nasi?? Menu Western lah jawabnya..... Swedish Meatballs ala IKEA

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Anak-anak tak suka makan nasi? Sapa mengalaminya? Cepat angkat tangan!
Ini perkara biasa bagi yang punya anak kecil. Mostly ramai mama,mummy akan stress bila anak-anak tak mau makan! Betulkan?
Tapi kenapa ehh...?? Entahlah... Nina pun kurang pasti dan yang pasti banyak faktor juga yang mendorong akan tak mau makan nasi. Sejujurnya Nina pun turut mengalaminya. 

Eilyana (anak Nina no3) memang payahhhhh sangat nak makan nasi. Haishh..... kadang tuu geram dibuatnya. Itu belum lagi dengan style makannya yang ala-ala mengira butir-butir nasi dalam pinggan. Hadoi..... sabar ajer laaa menunggu...

Akan tetapi, dia suka makan pasta! Anak-anak Nina dah banyak kali request nak makan spaghetti. Pasta merupakan menu kegemaran mereka. Tak kisah laaa pasta tuu nanti dikombinasikan sama apa sauce pun. Janji pasta! Fav utama anak-anak Nina. Hhrrmm.... Depa nie taste western always~

So mana-mana anak yang tau mau makan nasi, dan mereka sukakan pasta.... Buatkan ajer! Janji mereka nak makan. Selesai masalah~
Tapi masalah Nina pula.... Eilman sangattttt sukakan pasta. Semangkuk portion dewasa pun dia boleh habiskan sekejapan aje! So.... selalunya Nina akan masak 1 1/2 paket spaghetti :)
bukan masalah pun sebenarnya. Saja citer.

Dok skodeng dapur blogger masak-memasak dan akhirnya Nina decide kali nie nak buat sauce lain dari biasa. Nina nak try sauce ala-ala IKEA. 
Agak-agak menjadi kerr macam kat IKEA punya?? 
Ramai naaa dok canang IKEA MeatBalls  hebat laa, sedap sampai rasa berada di awangan laa, kalau dah makan sampai masuk dalam mimpi laa..... 
Hamboi~ puji tak hingat naa... bukan Nina yea

Nina buat instant ajer pakai meatballs ready made. Tak done nak buat HomeMade. Maybe next time Nina try buat Homemade Meatballs dan share kan resepinya kat sini yea. entah bila lah tuuu....
Nina recommend Meatballs jenama Ramly sebab ....... sebab sedap!Tak tifu..... Meatballs Ramly memang sedap. Terasa dagingnya.
 Semestinya RAMLY baru beli. tetiba lak ngan slogan Ramly~ hehee . . .

Resepi sauce nya Nina intai kat dapur AYU. Dan resepi asal dari dapur FAA
Mostly resepi sauce nie ramai dah cuba dan ramai memuji kesedapan sauce yang ala-ala IKEA kononnya....
Comment Nina >>>>. sedap! Dan Nina akan buat lagi next time :) 
Nina panjangkan resepi kat sini lak yea... TQ


SWEDISH IKEA MEATBALL
Bahan-bahan
meatball jenama Ramly secukupnya digoreng tanpa minyak dan api sederhana. pastikan selalu balik-balikkan. jangan sampai hangus.
kentang goreng secukupnya  (Nina tak der stok so tak letak pun)
1 sudu jem strawberry/blueberry/mixed fruit (yang ini pun Nina tak letak)

Sauce Gravy 
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
1 1/2 cwn air sejuk
100 ml susu segar/susu cair
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
1 sudu gula
serbuk beef gravy segera/1 kiub pati daging

Cara penyediannya
1-  Cairkan butter guna api perlahan. Tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan. jgn sampai garing.
2-  Masukkan tepung gandum. Kacau hingga berubah warna sedikit coklat. masukkan tomato dan biar hingga tomato layu.
3-  Masukkan air sejuk, susu segar, sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan beef gravy. Kcau rata dan biar sampai mendidih.
4-  Sentiasa kacau bagi tak berketul. Perasakan dgn garam jika terasa tawar. 
Kalau kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air, dan jika cair, tambah sedikit air tepung jagung.
5-  Kacau sebati. Tutup api, blender gravy tadi hingga halus. Tuang semula dalam periuk dan didihkan sebentar. Kacau sentiasa. Apabila sudah mendidih, tutup api dan tuang atas meatball. yummy! (Nina tak blend pun.... didih ajer terus tuang atas meatballs)

Selamat mencuba!