Tuesday, 27 January 2015

Nasi Goreng Satay... Satay sedap kat mana?

As’salamualaikum dan Salam Sejahtera

Hari nia Nina share kan lagi menu dari lebihan makanan. Kali nie, menu utama adalah satay. Sapa kat sini suka makan satay? 
Angkat tangan....!! Angkat, angkat tangan... angkat! 
Ala-ala iklan deodorant kat TV. So, pesanan dari penaja hari nie >>> lepas mandi gunalah deodorant :)  **plak daaaa** dari citer pasal satay tetiba deodorant hehee~

Satay merupakan antara makanan kegemaran masyarakat Malaysia tanah tumpah darah ku...
Nina penggemar satay. Kalau ada tempat yang dikatakan sedap, Nina sedaya upaya nak pegi try merasa. Kalau sedap gerenti Nina akan tapau sikit buat makan2 kat rumah lagi.  Dan kalau tak sedap pun Nina akan tetap akan tapau. **macam sama aje kan** 
Tak kisah laaa.... Janji tapau kalau tak rugi ooo….  Tak baik membazir. Kan kan kannn?
Selalunya kengkawan  yang rekemen tempat makan satay semua sedap belaka.
ker tekak nie tolak batu kayu jer kot

Satay yang sedap kat mana? Satay.... awak kat mana. Awak, awak kat mana? :p
Nina suka Satay Kajang Haji Samuri. Satay Kajang nie sangat sinonim buat penggemar satay. Satu malaya dan  En. Google pun menobatkannya sebagai Raja Satay. 
Satay Kajang Haji Samuri ada banyak cawangan. Nina suka beli kat cawangan Medan Mara. Sebab?  pasal kat sana murah 10sen secucuk dari cawangan lain. Itu aje! Kalau beli banyak kan banyak bezanya juga. Kerajaan kan suruh berjimat....  :)

Selain tuu Satay kegemaran Nina kat area tempat Nina membesar iatu Taman Ehsan Kepong Selangor.  Disini lah kampung Nina...... Nina membesar kat Taman Ehsan sehingga lah Nina kawin.   Sekarang pun masih dok ulang alik Taman Ehsan cuz family Nina masih menetap di sana. Kat sini aman damai tenteram, penuh dengan kehijauan ....sebab dekat dengan FRIM. Tetiba teringat lak time pepagi jalan-jalan santai ke sekolah sambil menghirup udara segar. Indahnya~  Tempat jatuh lagi dikenang ini kan pula tempat bermain nyorok-nyorok!
 Eh ehh..... Dah lari tajuk nie! 
Continue cerita satay tadi.......
Aeddy Satay – My favorite place satay!  Kedai nie port kat depan Fatimah Tom Yam. Near by Sekolah Rendah Taman Ehsan, dekat simpang empat (bukan simpang empat Penang tu tau). Hah...!! Satay kat sini memang menepati citarasa Nina. Satay dagingnya sangat empuk, lembut, kaya dengan rempah ratus.….  Walla~

Pernah dengar Satay Pulau tak? ** Actually Nina tak ingat namanya. Memandai kasi nama** ehheee
Lokasinya kat depan Menara Celcom. Ada satu bulatan kecik depan tuu dan ada restoran Satay. Femes tempat nie… kat sini pun sedap! 

So far ini aje tempat satay kegemaran Nina sekeluarga. Sebab Nina stay area Kuala Lumpur (Gombak). Kalau u all ada tempat yang gerenti sedap boleh lah rekemen kat Nina. Nak belanja lagi OK! Hehee….

Baru-baru nie Nina ada gi makan satay dan kebetulan ada lebihan Nina simpan dalam fridge. Memandangkan nasi pun ada lebihan, plan nak buat nasi goreng so Nina add satay dalam nasi goreng nie sebagai perencah utama.
Sedap! Aroma dan perapan satay meresap dalam Nasi Goreng so tak perlu bahan perisa dan rencah yang lain. 


NASI GORENG SATAY
Bahan-bahan
4 cawan nasi
10 batang satay – keluarkan dari lidi dan potong kecik-kecik
2 biji bawang merah – potong dadu
5 ulas bawang putih – ketuk dan cincang halus
Carrots – potong dadu
Sawi – potong dalam 2inch
2 biji Telur
Kicap lemak manis secukup rasa (tak letak pun tak apa)
Garam secukup rasa (jika perlu)
Minya untuk menumis

Cara penyediannya
1-. Panaskan kuali dan pecahkan telur, goreng telur menjadi ketulan kecil dan ketepikan
2-. Masukkan kuali tadi sedikit minyak untuk menumis dan tumis bawang merah dan putih sehingga berbau wangi
3-. Masukkan satay, goreng seketika.
4-. Kemudian masukkan nasi dan gaul rata bersama sedikit kicap lemak manis seketika.
5-. Selepas itu, masukkan carrots, telur dan sayur sawi. Goreng hingga masak
6-. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. * sikit ajer sebab perapan satay dan cukup rasa*
7-. Sedia dihidang dan masukkan dalam bekas buat bekalan anak-anak sekolah!







Thursday, 22 January 2015

Bubur Pisang aka Pengat Pisang... Hebatnya Bismillaahirrahmaannirrahiim

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Salam Jumaat buat semua...
بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ

“Kehebatan Bismillahirrahmanirrahim! 
Barangsiapa mengucapkan Bismillaahir rahmaanir rahiim banyak-banyak dengan harapan mendapat rezeki, nescaya akan diberikan Allah rezeki dengan mudah dan tidak terduga olehnya. Serta, diberi kurnia kehebatan di hati manusia dan di sisi alam yang tinggi (yakni Malaikat) dan alam yang rendah (yakni manusia dan lain-lain makhluk Allah di muka bumi).
Aamiin....

Lepas Bismillah, teruskan dengan Al-Fatehah
Mari kita sedekahkan buat diri sendiri, ibubapa, suami/isteri, anak-anak kita, dan semua yang mengenali kita dan juga buat insan yang telah meninggalkan kita.
Moga kita sentiasa didalam lindungan Yang Esa dan dipermudahkan segala urusan seharian kita hendaknya
Aamiin...

Ada pisang tanduk kat rumah. Tak tahu apa nak dibuat sama ini pisang tanduk.
Setelah dihitung diconggak ditimbang kiraan untuk masa memasak so Nina decide buat pengat pisang ajer..
Almaklumlah semuanya nak cepat dan segera so semua pun perlu dibuat kira-kira dulu sebelum memulakan tugasan.
Tapi .... alamak! Gula melaka tak de.. Malasnya OOpsss..... tak rajinnyaaa nak drive semata-mata nak beli gula melaka. Masa lagi.....
Nanti kalau dah kedai >>> konon-konon nak beli gula melaka aje tetiba nak bayar penuh troli dah beli macam-macam. Hhrmm.... itulah pompuan! hehehe....

Maka pengat pisang yang brownies colour dan jadi bubur pisang sebab colournya puteh!
Puteh?? Qu puteh, Qu puteh baru lah puteh! Hahahaa.....
Jangan muntah hijau lak membacanya yea~
Tapi tetiba rasa nak buat apam pisang macam baru-baru nie (resepi sini). Mood verangan lebih~ Pisangnya seketul ajer!



BUBUR PISANG
Bahan-bahan
1 biji pisang tanduk
2 helai daun pandan, disimpul (kali nie tak letak pun)
5 sudu besar biji sago (cuci dan toskan)
500 ml air
500 ml santan (Nina guna santan kotak ajer)
Secubit garam
5 sudu besar gula pasir
secubit garam

Cara penyediannya
1- Pisang dipotong sederhana tebal dan ketepikan.
2- Dalam periuk, masukkan gula, air dan daun pandan. Masak hingga mendidih
3- Kemudian masukkan biji sago dan biar mendidih hingga sago kelihatan jernih.
4- Masukkan pisang dan santan. Kacau perlahan ..(kalau kuat-kuat nanti pecah lak pisang tuu)
5- Biar mendidih hingga pisang lembut. Kacau sentiasa supaya bubur tak pecah minyak.Masukkan garam secubit dan secukup rasa.Tutup api.
6- Sedia dihidangkan panas atau sejuk. ....







Wednesday, 21 January 2015

Kari Ikan Patin... Sedap ker?

As’salamualaikum dan Salam Sejahtera

Kari ikan Patin? Aik…!! Selalunya Ikan patin kan masak tempoyak. 
Hah…! Kali nie Nina masak lain dari yang lain…. Kalau Ikan Patin ajer dok asyik masak tempoyak, kadang tu jemu juga. Kadang Nina masak asam pedas, kadang tu Nina goreng tapi kali nie Nina masak kari lak. Kita yang masakkan dia so belasah ajer laaa……
Janji ikan tu dimasak dan boleh dimakan .

Sedap ker? Hhrmm…. Not bad. Anak-anak suka. Licin periuk belanga Nina~
Senang dicuci. (Bukan Nina pun yang cuci~ Terima kasih Abg) hehee…..
Beruntung Nina punya hubby yang ringan tulang. Selalu & always forever tolong keje-keje rumah. "Sayangggg Abg banyak-banyakkk"
Wah wah wahhh….. tetiba feeling loving lak~ hahaa….
Jangan u all termuntah hijau lak. *Oopssss!!*

Anak-anak makan sama nasi panas dan macam biasa MyGang prefer makan roti. Cecah sama roti! Fav dia..
Kuah kari automatic jadi pekat bila kita masukkan ikan patin sebab ikan patin banyak lemak. So kari nie Nina tak masukkan langsung santan. Ala-ala kari mamak gitu…
Untuk baby Eilhan Nina gorengkan ajer. Tak sangka, Eilhan pun suka ikan patin. Laju jer dia makan tak banyak songeh. Syukur Alhamdulillah…..
Jimat masa cuz tak de episode pujuk memujuk. “sikitt lagi sayang, sikitt lagiii~” 
“Haaa…. Macam nie laaa, pandai diaa” hehee….

Ikan patin yang sedap semestinya kat Temerloh. Nina suka Ikan Patin Tempoyak kat Restoran Go Bang Maju. Rasa kuah tempoyaknya memang Uummphh! 
Walaupun kebanyakkan orang suka pegi kat Pekan depan Sungai Temerloh tapi taste Nina lak sukakan masakan Restoran Go Bang Maju. 
Rambut sama hitam tapi hati dan tekak lain-lain…
Info:: Restoran Go Bang Maju dah buka cawangan kat KL. Sudi-sudi lah merasa dan singgah kat area Setapak. Pasni kalau teragak nak makan tempoyak dekat sikit…
Alamat – silalah google ehh atau kat FB pun ada pagenya.

Ok laa…. Masak kari selalunya Nina masak yang ringkas aje macam sebelum-sebelum 
nie. Contoh kat SINI - Kari Kepala Ikan Kerapu.


KARI IKAN PATIN
Beberapa potong isi ikan patin
1 biji bawang besar – Nina hiris halus jer
2 ulas bawang putih – Nina ketuk cincang halus
1 inch halia – diketuk dan cincang halus
4 sudu besar serbuk kari Ikan – dibancuh dengan sedikit air menjadi pes
2 sudu besar rempah campuran kari ikan
2 biji tomato belah empat

Sayur Bendi
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara penyediannya
1-. Panaskan minyak dalam periuk lalu masukkan rempah campuran kari hingga wangi.
2-. Kemudian tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau
3-. Masukkan bancuhan pes serbuk kari ikan. Masak hingga terbit minyak. Kacau selalu dan guna api sederhana.
4-. Tuang air mengikut citarasa nak banyak mana kuah. Nina suka kuah yang agak pekat pasal nak cecah sama roti. Masak hingga kuah mendidih
5-. Selepas itu, masukkan ikan, sayur bendi dan  tomato. Kacau sentiasa perlahan-lahan sampai mendidih dan ikan masak. Jangan kasar-kasar, hancur lak ikan tu nanti.
6-. Rasakan dengan garam secukup rasa dan sedia dihidangkan….