Tuesday, 26 May 2015

Lala Goreng Pattaya.... sedap seyh~

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Lala.... Antara menu seafood yang jarang beli dan masak. Baru-baru ni MyGang ke pasar dan nampak ramai yang menjual maka dia pun belikan sebungkus. Tengah musim agaknya...

Hhrmm... Apa gaya nak masak Lala ni?
Gaya melayu, barat, etnik, pop rock, k-pop... Eh eh~
Mulalah kebuntuan melanda. Haishh.... Ini pun boleh bikin stress tau! Sapa bilang Permaisuri rumah aka surirumah tak mengalami stress??

Ada..... Ini 'antara' permasalahan yang perlu ditangani setiap hari. Nampak mudah namun hakikatnya selalu temui jalan buntu. Betul tak? Kan kan kannn..... **cepat ngaku**

Nasib baik laa wujudnya kengkawan Alam Maya yang sentiasa memberi idea dan pandangan bernas. Sayang uolls~

Syukur Alhamdulillah Nina berada dalam kelompok kepompong rama-rama. #Eehh....
Nina punya kengkawan yang sentiasa positif, mendorong ke arah kebaikkan dan bermanfaat. Syukur~

Bagaimana nak berada dalam kepompong rama-rama?
Pilihan di tangan dan di jari jemari sendiri. Semuanya di hujung jari Anda sekarang ini.

Andai positif yang dicari maka sudah pasti ianya akan memberi manfaat dan andai sebaliknya .... Itulah teman kawan seharian anda pilihan hati Anda.

Berada dalam kepompong rama-rama bersama Nina ini lah perkongsian ikhlas dari Nina. Sekadar memberi idea menu yang simple, ringkas dan sedikit coretan story mory yang tak seberapa.
Simple dan sederhana aje

Hhrrmm.... tau nak masak apa dengan Lala nie.
Balik-balik masak goreng kunyit serai, Lala Tam Plon ..... SoSINIing
 senang  Nina masak aje macam sebelum ni... SINI



LALA GORENG PATTAYA
Bahan-bahan
300gm Lala dicuci bersih dan ditoskan
4 ulas Bawang putih - diketuk
2sm Halia - dihiris
1 sudu besar serbuk kari ikan
2 sudu besar Sos Tiram
2 sudu besar Sos Ikan
1 biji Bawang besar - dihiris bulat
1/2 biji Cili capsicum kuning/merah - didadu kecil
1/2 Cili capsicum hijau - didadu kecil
segenggam Daun Selasih (Nina tak letak punn .....)
Sedikit tepung jagung dilarutkan dengan air
Minyak untuk menggoreng
Gula secukup rasa
Beberapa tangkai Daun Bawang

Cara penyediannya
1-  Panaskan minyak dan tumis bawang putih bersama sos tiram, serbuk kari ikan dan halia
2-  Masukkan lala, gaul rata dan tutup sebentar
3-  Selepas 2 minit, buka tudungnya, masukkan air tepung jagung, sos ikan, cili capsicum, bawang besar, daun selasih dan daun bawang.
4-  Kacau rata dan Hidangkan segera....

Selamat mencuba ~







Kueh Dangai.. kueh paling ringkas dan mudah. Sedap lak tuu... Jatuh cinta dibuatnya~

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Sapa pernah makan kueh Dangai?
Bunyi macam pelik kan? Actually Nina pun 1st time dengar nama kueh ni dan 1st time makan last week Saturday masa kenduri sambut Ramadhan kat rumah my Mak Anjang.

1st time tengok kueh ni tak apa yang menarik pun. Warna putih aje dan sikit keperangan kat bawah dan atas. Nampak ada kelapa parut. Hati terusik meronta nak merasa ..... Sedap ke?

Gigitan pertama >>>>>> Mmm..... Lemak manis! Not bad
Gigitan kedua >>>>>>>> Waduh! Sedap seyh..... Terasa kelembutan kekenyalan chewy tepung pulut.  Memang sedap! Lemak manis kelapa parut. Aduyai , jatuh cinta tetiba! Oouchh~

Makan makan makan makan..... #eehh dah banyak Nina belasah rupanya. MasyaAllah.... Buruk perangai. Fuh fuh fuhhh.... Gi jejauh sifat syaitonnirrajimmm~

Hahahaa.... !! Tak sedar yang Nina  berada kat kenduri -ramai orang! Oopsss!! Nasib baik sedar diri, kalau tak mau Nina dah kasi licin kueh Dangai yang kat atas kena buffet tu...

Tersedar dari lamunan, segera Nina capai hand phone dan snap picture share kat facebook. Nak tahu kisah misteri disebalik kueh ini.

Wah wah wahh..... Cepat dan panas kengkawan fb Nina reply. Oooo.... Namanya kueh Dangai. Unik!
Rupanya kueh dari pandai Timur. Padanlah Nina suka - sedap! Citarasa dan selera tekak Nina memang ke arah  menu pandai Timur. Kueh mueh dari sana semuanya Nina suka.....
Jangan tanya kenapa sebab Nina pun tak tahu. Tapi yang pasti Nina memang suka makan! Tolak batu kayu jer~ hahaaa

Dari sehari ke hari hati ini meronta-ronta nak buat sendiri kueh Dangai ni. Dah tahap nak tantrum like baby pun ada. Huhuu..... Akhirnya, petang semalam dengan bisikan godaan sesama Mak Anjang Nina maka terhasillah juga kueh Dangai homemade. Rupanya Mak Anjang Nina pun kemaruk nak bikin sama kueh Dangai. Katanya penangan gambar dari fb Nina...
Ayooo tak tahu, "Ayu tak bersalah Mak Anjang, salahkan gambar tuu " hehee....

Banyak sungguh intro nya kan? Dah dah dah.... Sebelum melarat kerajinan Nina buat senaman jari jemari nie Jom tengok resepi nya.....
Jutaan terima kasih buat rakan Alam Maya yang sudi memberi resepi ...


KUEH DANGAI
Bahan-bahan
4 cawan kelapa parut
2 cawan tepung pulut
3/4 cawan gula - suka manis tambah lagi sikit
1 1/2 sudu kecil garam

Cara penyediannya
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati. Jangan biar kelapa berketul-ketul - leraikan. Kelapa jangan basah. 
2. Kemudian masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu marjerin. (Nina guna loyang kueh Cara. Lenser dengan minyak sikit)
3. Bakar dalam oven dengan suhu 150c selama 30 minit (bergantung pada suhu oven masing²) - Nina bakar atas Dapur aje, api perlahan. Tutup loyang Cara ngan penutup. Agak-agak dah bewarna keperangan terus angkat. Buat sehingga habis adunan dan tiap kali nak bakar, bersihkan dulu loyang Cara.
4. Keluarkan dari loyang (kalau bakar kat oven) - tunggu sejuk sikit, potong dan boleh lah  dihidangkan.

Senang aje kan.....?? Selamat mencuba

Nak ringkas.... Ikan Sambal Berlado. Anak-anak tak makan pedas sila makan ikan goreng aje ehh....

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Ini antara menu yang senang dan all in one. Ikan sambal berlada
Untuk anak-anak yang tak makan pedas hanya ikan goreng untuk mereka dan ibubapa lak ada sambalnya. Goreng ikan sekali banyak untuk semua. Nak pedas ada sambal. Senang kan....

Antara ikan yang sesuai - ikan tenggiri, merah, cencaru dan bawal. Selain tu, apa-apa jenis ikan lain pun ok. Kalau dapat ikan besar lagi best! Banyak isi. Senang nak makan, tak payah belek-belek tulang. Terutama sekali buat anak-anak. Surirumah macam Nina pun perlu ikan  tak banyak tulang sebab kadang tu time makan pun rushing. Kalau isi ajer senang ngap ngapp !! hehee... (bukan gelojoh ehh)
#ehh .... dok rumah pun rushing? Ya, itulah hakikatnya.... 
nak nak yang punya anak bersekolah tadika dan sekolah dua sesi. Pastu lak waktu balik sekolahnya berlainan antara satu sama lain... nanti petang nak ke sekolah agama lak~
Kalau nak cerita mau 3hari 3malam tak sudah. Hahaha....


Sebelum Nina meneruskan bebelan, baik kita intai-intai resepi bodo-bodo yang rasanya ramai mama, mommy, ibu yang dah sedia maklum tahu masak. Setakat ikan goreng dan sambal...
hehe...

IKAN SAMBAL BERLADO
bahan-bahan
1 ekor  tenggiri  atau apa-apa ikan kesukaan lain
6 ulas bawang merah ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dikisar
1 inc halia ~ dikisar
15 tangkai cili kering ~ rendam hingga lembut dan dikisar
2keping asam gelugor
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Cara penyediannya

1-  Ikan di potong, cuci bersih, gaul dengan garam dan kunyit , kemudian di goreng garing
Angkat toskan minyak dan ketepikan

2-  Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih,  dan halia hingga naik bau
3-  Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak
4-  Dah pecah minyak masukkan asam keping bersama garam dan gula secukup rasa. Masak seketika hingga semua sebati.

5-  Kemudian masukkan  bawang hiris
6-  Akhir sekali hidangkan ikan goreng tadi dan tuang sambal kat atasnya. Kalau nak gaul sekali pun ok. 


Selamat mencuba


Copyright to NINA AZERIN
Designed by UMIESUEstudio 2015