Wednesday, 16 April 2014

Nugget Ayam Homemade + Carrots

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Dah lama Nina teringin nak buat nugget ayam homemade dan akhirnya terlaksana juga.
Bukan apa, anak-anak Nina suka makan nugget ayam dan kita sebagai mama kadang tuu nak senang dah semestinya beli ajer yang ready made kan? 
Ada macam-macam brand kat pasaran. Tepuk dada tanya selera. Kadang tuu ada yang sedap dan ada juga yang macam tak der isi tapi banyak tepung ajer. Frust dibuatnya..!
Asyik dok beli nugget ayam ajer so kali nie Nina nak try buat sendiri plak.  

Setelah puas google resepi dan cara-cara penyediaannya, ada bermacam-macam cara dan resepi. Ada yang kena rebus dulu ayam tu, ada yang kena kena kukus dulu dan ada juga yang kena sukat ikut gram. Aduh .... setakat nak buat nugget macam malas laaa plak nak timbang-timbang bagai. Lastly, Nina godek-godek, sukat-sukat guna citarasa sendiri.
Alhamdulillah... Anak-anak dan MyGang dok ulang-ulang makan dengan selamba ajer so resepi nie kira menjadi dengan jayanya!
Ooopsss.!!! Terpuji diri sendiri>>>>>. hehee




Chicken Nugget with Carrot
1kg isi ayam - tak perlu rebus/kukus dulu  - blend ajer
4 sudu besar mayonnaise
3/4 cawan serbuk roti
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar serbuk Secukup Rasa MAGGI
1/2 cawan carrot yang dah diparut halus
2 atau 3 biji telur - dipukul
Serbuk roti secukupnya untuk salutan luar nugget
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara penyediaannya
1-  Blend isi ayam hingga halus
2-  Kemudian gaulkan semua bahan-bahan yang lain menjadi ala-ala seperti doh (adunan nie  lembik sikit. Tak sama macam doh donut)
3-  Bentukkan doh ikut citarasa masing-masing. (Nina buat bulat-bulat pastu leperkan jerrr.. tak done nak buat segitiga/star/love)
4-  Sediakan telur yang dah dipukul dalam mangkuk lain
5-  Selepas tu celupkan doh tadi dalam telur dan golekkan pula ke dalam serbuk roti - ketepikan
6-  Panaskan minyak untuk menggoreng dan goreng deep fried sehingga keperangan.
7-  Toskan dan sedia dihidangkan bersama sos pilihan



Haaaa.... tengok nie! Kat dalam nya kaya dengan ayam sebenar dan paling penting berkhasiat tanpa bahan pengawet.
tengok jangan tak tengok >>>>. hehee . . .


Lepas nie, tak perlu beli yang ready made lagi..... Kita buat ajer sendiri ehh..
Terjamin kebersihannya, halal, tiada bahan pengawet dan paling penting berkhasiat dari air tangan mama ++++ ditambah dengan kasih sayang!
Oopsss...!! Terlebih sudah.. hehee . . .








Thursday, 10 April 2014

Roti Sausage Gulung

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Lama tak update resepi kan? terasa kekok lak ..... Tak tau macammana nak mula. Hehee
Sejak dari semalam Yana sibuk dok suruh prepare bekal tuk dia bawak ke sekolah. Katanya nak bawak hotdog. Nak bawak 4 bekas lagi..... 
Banyaknya! Untuk sapa? >>>>>> Rupa-rupanyanya siap nak bekalkan tuk kawan-kawannya sekali. Oooo.... ok laaaa, tapi mama pack kan satu bekas ajer then mama letak ada 4. Ok?
Yana setuju! :)

Ini antara menu yang paling gemar Nina buat untuk sarapan. Cepat, ringkas dan kenyang!
Selalu dok buat tapi selalu juga tak sempat nak snap picture. Asal siap ajer dah ready to ngap!
Maklum laaaa, sejak ada baby nie masa teramat lah terhad. Tambahan lagi Nina juga dok buzy ngan order cake budget Choc Moist dan Cheese Leleh dan juga order tambahan yang lain-lain. Maaf laaaa bebanyak buat yang selalu tertunggu story mory a.k.a resepi baru dari Nina.
Buat masa nie, ini laaaa resepi ringkas yang sempat Nina share tuk kengkawan :)
Try laaaa dan paling penting anak-anak sukakannya....
Jom intai resepinya >>>>


Roti Sausage Gulung
8 keping roti
8 sausage
1 biji telur
sedikit garam
serbuk roti secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara penyediaannya
1-  Roti di gelekkan rata (Nina pakai termos ajer - hehee...)
2-  Letakkan sausage dan gulung
3-  Celupkan roti dalam telur yang dah dipukul bersama sedikit garam
4-  Kemudian golekkan/salut roti tadi dengan serbuk roti.
5-  Setelah itu goreng (deep fried) hingga keperangan *** pastikan minyak api perlahan/sederhana kerana roti cepat masak, takut nanti sausage kat dalamnya tak sempat masak,  roti dah rentung aka over fried)
6-  Toskan dan sedia dihidangkan





Tuesday, 25 March 2014

Tanpa bicara dari Nina - Tragedi MH370


picture :: credit to kak Azlita Aziz Masam Manis


Mentari terbit di ufuk timur
Cahaya yang senantiasa dinanti
Menyinari bumi disetiap hari
Satu dunia menanti
Namun
Cahaya itu masih samar
Kemana ia pergi

Gerimis  dalam hati ini
Pastinya taufan gelora buat si dia yang dirindui
Terus menanti dan ternanti
Jawapan yang belum pasti

Tanggal 8 Mac 2014 
Hitungan 17hari dinanti
Segala nya berkemungkinan
Semuanya tak pasti
Disaat jiwa-jiwa ini sedang merintih
Namun
Berita itu diperkhabarkan jua
Amat, amat amat meruntum jiwa dan nurani

Berat dan amat berat menerimanya
Tak tertanggung rasanya
Berat lagi yang memikul
Puas ditenangkan gelora
Tika ini masih ada

Buat diri ini
Sudah tiada daya menahan 
Sayu dan sebak menyelubungi diri 
Tiada kata dan bicara yang mampu diluahkan
Bagaimana jika ditempat mereka
Janganlah ditanya
Tangisan yang tak mampu untuk diperkata
Tiada apa yang dapat meredakan mereka 

Hakikatnya
Siapa kita untuk berkata-kata
Kita bukan ditempat mereka
Tiada kata yang harus diungkap
Kasihanilah mereka
Usah, usah, usahlah diperkatakan lagi
Cukup lah takat ini

Seharusnya
Sekadar DOA untuk mereka 
Agar terus tabah
Tabah?
Mampukah mereka
Mampukah?

Sesungguhnya Yang Esa
Maha Pengasih dan  Maha Penyayang  
Ku mohon
Berilah kekuatan dan  ketabahan 
Agar mereka cekal meneruskan
Penantian ini ...

Pada Mu Yang Esa
 Maha Besar dan Maha Mengetahui
Berilah petunjuk dan jalan
Agar segala misteri ini
Harapan ini
Persoalan ini
Fitnah ini
Tragedi MH370
Ada jawapannya...

Ikhlas,
Nina Mirza