Sunday, 29 March 2015

Nasi Lemak Sambal Sotong yang sedap kat mana?? Awak, awak kat mana.. Awak kat mana??

As’salamualaikum dan Salam Sejahtera,

Nasi lemak sambal sotong yang sedap kat mana??
Nasi Lemak Antarabangsa Kg.Baru...
Kat sini lah Nasi Lemak yang sedap.... Sebut ajer nama semua pun tahu kann...
Rugi sapa yang tak mencubanya... andai dulu dah try, uolss should try this time. 
Why?? haaa..... ada anjakan paradigma di sana. Chewah~ bersastera lak Nina...hehee

Semalam Nina bersama family Kelab Blogger Ben Ashaari togehter-gether kumpul pekena Nasi lemak Antarabangsa  Kg.Baru. Seronok...!!

Kalau tanya selera tekak Nina, nasi lemaknya memang sedap! Nina paling suka kombinasi sambal sotong dan kuah rendang ayam. Mabeless i tell you~~
Tak cukup portion sorang makan. Eh Ehh.... sapa makan? Entah~
**tetiba lak kuat makan** Erkkk~~

Nah..... Nina belanja pic Nasi Lemak Antarbangsa lauk sotong lak~
Hohooo...!! Sedapp seyh sambal sotongnya!
Ini lah anjakan paradigma
Kena try
Kena try
Kena try.....


Anak Nina Eilman makan sambal burung telur puyuh. Hohooo…. Sambal nya sedap seyhh… Tak pedas langsung. Selamba ajer dia makan. Laju >>>>


Selain dari tuu, bila uolls datang Nasi Lemak Antarabangsa should try kueh koci. Memang sangat memukau sanubari tatkala menikmatinya.
Tidak berminyak, penuh dengan salutan santan dan isi kelapa yang banyakk. Lembut jerr… Tak puas makan satu! Pass makan satu nak dua pass tu lak nak tiga….. eh ehh...!!
1set ada 6biji. Semalam dah kekenyangan lupa nak beli tapau bawak balik rumah. Sold out.

Cantik kan kueh koci nie? 
Penggemar kueh koci aje akan tau kecantikkan kueh koci...
Cer tengok..... tak berminyak, kaya dengan santan.
Bila gigitan pertama.. Perrgghhh!! Wallaa~
Sedap seyhh...... Inti pun banyakkk, lembut. Sedang elok manisnya...
.
Nak tahu resepi ker?
Ini bukan Nina buat tau..... Dapatkan kueh koci terbaekk nie kat #nasilemakantarabangsakgbaru .


Vavavaa.... Hah!! Tengok, tengok nie.....
Memang superb lah air kelapa Vvip kat#nasilemakantarabangsakgbaru 
Dah daaaa..... Jangan tenung lelama, cepat lap air liur tuuu~



"Mama... Sedap lah air kelapa Vvip. Nanti kita datang lagi ehh...
Terbaekk~ ..!!"

Lokasi ::>>> lepas pintu gerbang Kg.Baru terus.... toleh kiri uolls akan nampak. 
Parking ada banyak sekitar sana. Bayar ajer RM5. Jangan ngada-ngada kepingin nak park tepi jalan. Memang payah lah nak dapat. 
Bestnya lagi, sekarang kat sana dah jadi one way. So tak de jammed teruk.  Cool & steady.




Seronok dapat berkumpul reramai dan memeriahkan suasana di malam minggu bersama family Kelab Blogger Ben Ashaari.
Jutaan terima kasih buat owner Nasi Lemak Antarabangsa  di atas jemputan dan InsyaAllah Nina akan datang lagi…. Semestinya!

Sebarang pertanyaan atau nak buat tempahan catering , boleh rujuk pada Nasi Lemak Antarabangsa dan Kelapa Frutti .
**ini copy ayat last Ben Ashaari** hehee….. (jangan saman Nina yea…)

Tuesday, 24 March 2015

Salam Rabu... Minggu nie nasi goreng apa? Nasi Goreng Ikan Bilis

As’salamualaikum dan Salam Sejahtera,

Wednesday!
Amboi….. pepagi dah dapat whatsApp tanya hari ni Nina masak Nasi Goreng style apa? Prihatin sungguh…. Terharu you~
Actually, kadang kala antara pertanyaan gini jelas menampakkan seseorang itu antara teman dan sahabat kita. Mereka ini lah yang selalu follow dan ambil tahu tentang diri kita. Mahu kan tidak?? Dari soalan pun dah sedia maklum beliau dah memang lebih arif dan kenali Nina… Asal Rabu ajer Nasi Goreng~~ hehee
Terima kasih teman alam maya.
Walaupun tidak mengenali secara live ** cakap omputeh lak** namun persahabatan di alam maya lebih telus nampaknya….

Yea.. Zaman sekarang ramai kawan yang tikam kawan dari belakang. Zaman sekarang? **Nina lahir zaman batu kah?? Tetiba terasa dah tua~ ** jap jap, tengok cermin nak kira wrinkle. Masih belum ada wrinlke banyak laaaa. Muda lagi~**

Ini reality, pernah terjadi satu ketika dulu. Nina tak salah kan sesiapa tapi bersyukur kerana itulah pengajaran dan pengalaman berharga buat Nina. Terima kasih kawan…
Dan Nina tahu, inilah sebaik-baik perancangan dari Allah untuk Nina dan mereka. Walaupun dah sekian lama ur still my fren. . Agak-agak ‘ter’rindu kak Nina just contact me. Ikhlas menerima uolss seadanya..
Kak Nina tahu uolls baca my entry….. Aayoo tak tahu…. Jaga-jaga, ada yang memerhati~ **tetiba ayat Kiah Propa** hahhaa…..
Pon ponn ponnn….. Mana resepi Nasi Goreng permintaan kawan alam maya?
Wokey wokey, back to the mood. Hari nie Nasi Goreng Ikan Bilis.
Alahai…. Nasi goreng yang selalu mak mak masak untuk uolls masa kecik dolu-dolu. Seperti biasa, nasi goreng Nina sememangnya tak akan pedas. Yelah, masak pun buat makan anak-anak kannn, nanti kalau pedas kan dah makan dok sulam air. Buncit lak nanti~

Kalau uolls perasan, Nina memang tak de masak nasi goreng letak cili blend, cili padi, cili jeruk atau sambal belacan melainkan sekadar cili kering yang dipotong-potong just nak buat ada colour meriah kat nasi goreng. Itu jer…

Sememangnya, mostly resepi yang Nina share lebih pada masakan tuk anak-anak. Kengkonon ala-ala parenting blogger lah sangat kannnn~ Oopsss..!! tetiba perasan. **jangan jelir lidah tak baikk**

Buat mommy yang kebuntuan yang selalu tetiba hilang ingatan tiap kali nak masak menu apa, kiranya nie idea untuk uolls. Nina pun selalu tetiba fengsan bila nak kena fikir nak masak apa? Standard jer ni.... Semua pun alami.
Kelentang kelentung kat dapur sat dah siap nasi goreng. Yang penting dah sediakan lunch buat simanja dari air tangan sendiri dengan penuh kasih sayang dan lag penting kebersihan terjamin.

Boleh tak nak citer lagi sikit…. Sikit jer sementara Baby Eilhan tido dapat lah karang lebih sikit story mory… kalau jemu shutdown aje pc atau hp tuh! **haaaa… jangan jelir lidah tak baikkkk***

Air tangan seorang ibu dan isteri sangat mengeratkan ikatan kekeluargaan sekeluarga. Tak caya cuba lah…. Buat yang cik ‘M’ ke dapur tuuu
Bukan apa, kan ada pe apa tah (bukan petatah) yang kata “masakan ibu/isteri lah yang paling sedap di dunia walaupun sekadar goreng telur mata”
Ada kann, ada kann…..? pasti ramai yang setuju. Kenapa ehh?
Sebab, walaupun hanya goreng telur mata ada air mata mereka kat dalam tuhh..
Eh ehh.. bukan bukan. ..
Sambil goreng telur mata ada aura kasih sayang yang mengalir masuk dalam masakan tersebut. So anak-anak dan suami yang makan pun akan terasa aura kasih sayang tuu.. Ditambah dengan zikir-zikir ikhlas dari dalam hati…

Sama juga dengan breastfeed dan susu botol. Andai punya keupayaan, breastfeed baby semampu yang buleh. Sentiasa positif thinking baru susu banyak. Jangan stress selalu. Anak membesar dengan susu ibu berbanding susu formula ada perbezaannya. Kalau tak nampak uolls rabun agaknya… Oopsss! Sorry…
Al-Maklumlah…. Nina dah punya 4 anugerah terindah. Hah! Jangan ngada-ngada tanya 4 anugerah tu apa? 4orang anak …Dah berderet daa…. Tak tahu eh? Nampak sangat tak pernah baca entry Nina sebelum nie **kantoi** hahaa….
Pengalaman adalah cikgu terbaik dalam kehidupan kita. Sentiasa belajar dari pengalaman untuk perbaiki diri. Itu sebaiknya…
Tak perlu bandingkan kehidupan kita ngan orang lain .. Perbaiki kehidupan sendiri. Ni GST nak dekat, persiapkan segala bala tentera untuk berjuang dalam kehidupan mendatang.

Ok, yang perlu uolls tahu….. Ini resepi Nasi Goreng Ikan Bilis untuk hari Rabu minggu ini. Banyak naaa plak bebelan Nina hari ni… Jangan jemu baca yea. Bukan selalu~
Haippp! Jangan jelir lidah tak baikkk~ hehe..
Disebabkan banyak membebel hari nie, so picture pun tak sempat nak snap elok-elok. Live dari dalam kuali ajer... Belasah laaa, janji pic sendiri bukan cilok orang punya. benci penyamun tarbus yang suka sangat cilok pic masakan Nina.. 
Sapa? cepat ngaku mintak maaf.... **tetiba emo**


NASI GORENG IKAN BILIS
Bahan-bahan
Lebih kurang 4 cawan Nasi putih
4 ulas bawang putih - diketuk dan cincang halus
1 biji bawang merah - dihiris dadu nipis
3 sudu besar sos tiram
Sedikit minyak bijan
Lebih kurang segenggam ikan bilis - dicuci, direndam kemudian ditumbuk halus.Lebih kurang segenggam ikan bilis baby - cuci dulu bersih-bersih kemudian toskan
Rencah :- 
2 biji telur
Carrots – dipotong dadu
2 batang fish cake – dipotong kecil
Minyak untuk menumis

Cara penyediannya
1-. Panaskan kuali dan tuangkan sedikit minyak dan pecahkan telur, goreng telur menjadi ketulan kecil dan ketepikan
2-. Kemudian masukkan ikan bilis yang dah ditumbuk halus. Goreng seketika. Kemudian masukkan fish cake goreng seketika diikuti bahan rencah lain. Goreng lagi.. 
3-. Kemudian masukkan nasi bersama bawang putih, bawang besar, sos tiram,  dan telur yang telah diketepikan tadi. Gaul rata hingga kesemuanya sebati masaknya.
4-. Perasakan dengan garam dan beberapa titisan minyak bijan. Tutup api dan sedia dihidang….. Pastu masukkan dalam bekas buat bekalan anak-anak sekolah!
Senang kan.....

Kalau nak tengok menu nasi goreng last week, singgah click SINI Nasi Goreng Rabu.




dessert again... Chocolate Crepe yang sememangnya memukau~

As'salamualaikum dan Salam  Sejahtera,

Apa khabar uolls? 
Nina doakan moga semuannya sihat walafiat dan dapat menjalankan tugasan harian dengan ikhlas dan dipermudahkan boleh DIA.

Hari nie Nina kongsikan resepi yg menjadi pilihan kengkawan Nina. Kiranya top order gitu.
Pada yang sedia maklum, Chocolate Crepe nie adalah resepi ulangan. Nina dah pernah buat sebelum nie. Boleh teropong kat SINI untuk Heavenly Chocmilo Crepe.
Masa nie lepas musim durian so memandangkan durian dah kehabsan isi fresh, Nina try open order for Chocolate Crepe lak.... Alhamdulillah, sambutan pun tak kalah dengan penangan crepe durian. tak tido malam Nina uolss~~~

Sini Nina nak share.... nak buat crepe nie, paling sedap adalah kulitnya yang nipis. Lagi nipis lagi syiookkkk~
INi tips dari MyGang pasal dia yang terror buat kulit crepe, Lepas sendukkan dalam pan, tuangkan semula baki dalam mangkuk so nanti uolss dapat kulit yang nipis. 
Agak-agak faham tak? Tak tau laa camner nak explain. Nanti ada masa Nina try ambik video ehh~ malu youu
Masa masak tu lak, gelek-gelek lah goyang inul **exercise sikit -baik untuk kesihatan**  Hahaha....

Actually kan, buat crepe nie tak lah susah mana pun... Cuma memerlukan  kesabaran dan mental fizikal yang tinggi jer. Ditambah dengan sikit kerajinan...

****  Sabar - nak buat tuu satu persatu. Lambat! Bukan sekali tuang terus siap yea..
****  Mental fizikal - lama tuuu nak berdiri sambil goyang inul buat kulitnya. Melainkan dapur uolss kat bawah dan boleh lah bersila.
****  Rajin - nak buat apa pun kena lah ada sikit rajin. Kalau malas dok tido ajer apa pun tak jadi. Iyer tak? Simple ajer kan....

Cer tengok crepe Nina nie.... nipis kan?? Chewah~ **tak minta dipuji punnnn**
"Ini contoh" hehee....



Chocolate Crepe 
Resepi : Nina Mirza 
Bahan-bahannya
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
2 sudu besar serbuk coklat

2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
2 biji telur - dibuang talipusat
3 sudu kecil minyak masak
3 sudu besar gula halus
3/4 cawan  susu cair
1 1/2 cawan air
1 sudu kecil coklat emulco


Caranya
1-  Satukan kesemua bahan....kacau dengan whisk hingga sebati & larut... Tapiskan
2-  Sediakan kuali leper yang tak melekat
3-  Panaskan kuali dengan api kecil hingga kuali benar-benar panas
4-  Tuangkan 1 senduk adunan ke dalam kuali, terus mendadar  
5-  Biarkan hingga permukaannya kering 
6-  Tak perlu di balikkan 
7-  Terus angkat
8-  Ulang proses yang sama hingga habis semua adunan

Ganache Cream
Rujukan: Buku Temptation of Chocolate Alex Goh
Bahan-bahan
300g whipping cream
500g dark chocolate - dipotong kecil
30g butter

Cara-caranya
1-  Masak whipping cream dalam periuk sehingga berbuih kecil ditepi periuk
2-  Tutup api
3-  Masukkan dark chocolate kacau rata hingga chocolate cair
4-  Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sehingga rata dan sebati
5-  Biarkan sebentar hingga pekat dan boleh digunakan...(kalau nak masuk dalam peti ais sebentar pun boleh)


Cara penyediannya
1-  Pukul Non dairy Whipping Cream hingga kental dan kaku
2-  Bentangkan 1 keping crepe
4-  Paipkan Whipping Cream di tengahnya
5-  Paipkan ganache cream
6-  Tutupkan semula dengan Whipping Cream
7-  Lipatlah crepe
8-  Kemudian simpan dalam peti ais sebentar lebih kurang 2-4jam (kat bawah ajerr)
9-  Sedia dimakan..... makan sejuk-sejuk >>>> Walla!


Selamat meng'crepe!

Info:: Ganache cream tuu kalau tak done nak buat sendiri boleh ajer beli kat bakery. ..
Ready made, tak perlu nak buat apa punn...  tinggal nak sapu ajer kat crepes ataupun roti pun sedap! Tapi kalau buat sendiri lagi sedap~~ Hehehe . . .

ppsstttt >>>>>>> kalau malas nak buat dan berminat nak order ngan Nina pun boleh...
email nina.azlan1@yahoo.com
whatsapp 0193406454
tempahan sekitar Kuala Lumpur dan kalau nak collect sendiri pick up point kat
Petronas sebelah Giant Batu Caves

TQ
Copyright to NINA AZERIN
Designed by UMIESUEstudio 2015