Thursday, 11 December 2014

Happy Birthday to me! Hari ini 11th December 2014 genaplah usia Nina yang ke-.......

As’salamualaikum dan Salam Sejahtera

Happy Birthday to me! 

Hari ini 11 December 2014 genaplah usia Nina yang ke- ........
37tahun? eh ehh.... 27tahun buleh?? hehee....
a'ahh.... dah pun berusia 37tahun :)
Gambar masa Nina kecik tuu berumur sekitar 3-4tahun :)
Sama tak hingga kini?? 


Syukur Alhamdulillah Nina masih bernafas, dipanjangkan umur dan masih dikurniakan kesihatan yang baik…
Pepagi tadi Nina dah call Mama Nina. Terima kasih banyak Mama, telah melahirkan Along. Telah membesarkan Along dengan penuh kasih sayang dan dalam kesederhanaan. JasaMu tiada gantinya… Terima kasih mama! Dan tak lupa buat Abah!


Sejak semalam, email penuh dengan birthday wish. Asal on bunyi tak henti beep beep~
Syukur Alhamdulillah.....
Terima kasih juga buat rakan-rakan facebook yang ucapkan Hari Lahir beserta doa buat Nina kat wall Nina dan ramai tahun nie yang pm.  ** malu ehhh** hehee
Anyway, Terima kasih diucapkan.. Tanda ingatan u all kat Nina dah cukup bermakna buat Nina.
Ppstt >>>> tahun nie dpt wish dari Blogger fofular “Ben Ashaari". chewahhh~~
Berbunga-bunga api keluar time baca kat fb. Ahaks!
Tak lupa kat whatsapp juga, mostly DOA dari sanak saudara… Luv u all~

Zaman semakin maju, dah tak der Bday wish melalui kad hari jadi yang besar-besar mahupun pesanan sms. Semuanya sekarang nie melalui media social.
Teringin lak nak menerima kad ucapan. Hehhee…. **ada lagi ke orang nak buat gini**

Teringat satu ketika dulu sekitar tahun 90-an, Nina suka hantar ucapan Hari Jadi melalui telegram buat kengkawan. Kesian mereka …..
Bila terima pasti perasaan cuak, risau tak senang duduk dibuatnya. Gerenti berdebar-debar dup dap dup dappp…nak bukak telegram, maklumlah nak tahu isi penting dalam tuu….
Sekali tengok “Happy Birthday” ajer! Hahhaa….
Yelah, dulu-dulu orang hanya guna telegram jika ada hal-hal kecemasan ajer.
Haishh….. nakal gak Nina nie dulu. Hehhe…
Maaf lah buat yang terkena dulu tuu yea~


Ada rakan blogger yang tak punya facebook nak kenal dan tahu serba sedikit tentang Nina. Hhrrmm….
Camner nak mula ehh…?
Eermm… Ok laaa, Nina story mory sikit perihal Nina. Jangan muntah hijau lak baca ehh… hehehe

Bila di congak, hitung kali darab. Jawapannya = Tak der ada yang special pun kat Nina.
Senang citer Nina orangnya simple jer. Small size. Mostly semuanya serba sederhana dalam kehidupan Nina.

Nina dah berkahwin tahun 2002 bersama MyGang Azlan Hamzah dan punya 4anugerah. 2puteri dan 2putera
(11tahun Eillya, 7tahun Eilman, 5tahun Eilyana dan 1tahun Eilhan)
Syukur Alhamdulillah …. Nina punya family yang melengkapkan kehidupan Nina.

Suka dan tak suka?
Nina tak suka kotor, over acting, bising, sakit kepala, gossip, mesyuarat tingkap, cicak, lipas dan semut. Tak lupa >>> Cik TI _ _ _!. Oh Tidak….
Nina sukakan manisan, kedamaian, laut, parenting, masak dan baking. Kalau citer bab suka mmg banyak~ hehee

Sejujurnya, Nina dulu tak pandai masak pun apatah lagi bab baking-baking cake. Minat masak nie menjelma sejak Nina jadi permaisuri rumah. Ditambah lagi dengan adanya Mr.Google. Mungkin juga faktor rakan alam maya juga yang banyak memberi dorongan untuk Nina mencuba pelbagai menu. Hhrmm…. Kat sini pentingnya peranan media social andai digunakan dijalan yang baik maka resultnya pun baik!

Tak lupa, MyGang turut sama mendorong Nina dengan memberi respond dan comment jujur tiap kali hidangan. Anak-anak lak suka makan…. **EilYana ajer susah makan** Mereka tak cerewet kalau ada menu baru. Kalau suka dan permintaan tinggi, lagi kerap Nina masak menu yang sama.

Bzness HomeMade pun kebetulan ajer. Semua bermula dari rakan-rakan facebook dan juga jiran-jiran. Terima kasih banyak di atas kepercayaan u all dan selalu repeat order dan siap promote lagi. Bermula dengan suka-suka. Alhamdulillah syukur….
Moga dilimpahkan rezeki lagi hendaknya buat Nina sekeluarga .. Aaminn.

Rezeki buat Nina sekeluarga tak pernah putus walaupun Nina hanya permaisuri rumah. Kita Kena Yakin. Rezeki dari ALLAH dan ada bahagiannya untuk kita.
Rezeki juga datangnya dari berbagai bentuk. Tak semestinya bila berada di atas mewah rezekinya dan tak semestinya orang yang nampak susah tiada rezekinya.
Kebahagiaan, ketenangan, kedamaian juga rezeki…. Ini yang Nina perolehi kini sejak jadi permaisuri. Nilai kehidupan yang tiada bandingnya. Syukur Alhamdulillah…

Teringat masa lepas SPM Nina keje kat Pizza Hut. Mereka yang tak kenal selalu akan ingat Nina kerek! Erkk~` kerek? Konon-konon berlagak. Haishh….. tak laa
Dari sudut mana kerek pun Nina tak sure…. Maybe style dress up, penampilan, kurang bercakap, buat hal sendiri, hah…!! Tak joint gossip kot. Hehee…..
Hanya mereka yang kenal Nina masa tu ada jawapannya….. Dan yang pasti hingga kini kami masih saling berhubung..

Ya, Nina memang kurang cakap dengan orang yang tak kenal dan suka keje ajer tapi kalau dah kenal >>>> hingga kini masih kawan.
Seronoknya keje kat fast food! Semuanya nak cepat! Tip top bersih!
C.A.Y.G = Clean as you go. Dari sini bermulanya Nina byk belajar tentang positif.

Lepas tu Nina keje kat sector perbankan. Berurusan dengan ramai orang dari pelbagai golongan. Lebih mencabar tapi memberi berjuta pengalaman berharga yang tak ternilai harganya. Syukur Alhamdulillah…..

Terima Kasih Allah..

Nak citer banyak tapi keadaan tak mengizinkan…
Nanti free time Nina sambung lagi ehh~~


Salam ikhlas,
Nina Mirza

Friday, 5 December 2014

Magic Filter? erkk~~ Apa tu..??

As’salamualaikum dan Salam Sejahtera

Sapa pernah cuci Magic Filter.
Bila? Berapa kali sebulan? Perlu ker? Kenapa?

Huh?? Magic Filter.
Apa tu? Tahu tak? Pernah dengar tak?
Hah! Benda alah nie ada dalam semua washer machine. Cuma reka bentuknya berlainan antara jenama.
Kalau tak pernah tengok, cer pegi kat u all punya washer machine dan peratikan kat dalam washer machine akan nampak benda alah ni kat dinding tab.
Ada tak? Try tanggalkan dan bukak tengok….

Apa fungsinya?
Magic filter ni ditugaskan untuk menapis segala kekotoran yang ada semasa washer machine bekerja.


So? Apa masalahnya……
Kenapa perlu tengok dan kenapa perlu di usik dari tempatnya dan di cuci?
Supaya proses pencucian kita lebih bersih bila penapisan kekotoran ini bersih! 


Hari nie Nina nak story mory pasal Magic Filter.
Kalau nak tahu, mostly setiap hari Jumaat Nina akan bukak Magic Filter yang ada dalam washer machine Nina kat rumah.

Nina akan bersihkan, brush brush dan hilangkan segala kekotoran yang ada. Sekitar tempat magic Filter ni pun Nina lap-lap bersihkan.
U all pernah bukak dan bersihkannya tak?

Perlu ker?
Menurut kata salesman yang Nina mula-mula beli washer machine (sekitar 8tahun dulu) dia sarankan kita buka dan cuci benda alah nie. So sejak tuu, Nina praktikkan dan lakukannya beberapa kali sebulan dan bila-bila masa Nina teringat…

Kat dalam Magic Filter tuu ada getah colour hitam (penghalang kekotoran). kalau dah putus, kena lah beli magic Filter yang baru. Part ni, kena pandai-pandai survey harga beberapa kedai elektrik. Macam Nina punya nie design lama.... Sebelum nie pernah putus dan Nina pernah tanya beberapa kedai elektrik atau pun dealer jenama washer machine kita. Ada yang jual RM65 dannn...... ada kedai tu jual hanya RM15. Bijak membeli menang memakai...

Selain dari tu, kalau u all perasan kat washer machine ada sign ‘clean tub’. 
Ada tak?
Hah! Yang ini pun Nina selalu buat. 
Untuk apa? 
Dah nama pun clean tub so fungsinya untuk membersih dan mencuci tab washer machine kita laaa….. 
So keladak dan kekotoran yang melekat kat dalam liang roma waher machine akan tanggal dan washer machine akan bersih. Nanti pencucian kita pun akan lebih bersih!


Bila nak tekan?
Sebulan sekali pun ok….. atau bila-bila masa yang u all rasa perlu.
Macammana nak buat?
Just tekan kat sign ‘clean tub’ dan start. Sebelum tu masukkan sesudu pencuci baju. Dah kata nak cuci tub so kenalah masukkan sabun basuh baju.
Jangan masukkan sabun mandi lak…… rugi ooo
Kan sabun mandi lebih mahal. So jangka hayat washer machine lebih panjang.
So far, Alhamdulillah….. washer mashine Nina tak pernah lagi meragam.
Cuma masa dalam warranty computer board nya rosak. Katanya masuk air. Erkk~ Nasib baik FREE of charge! Sejak tuu Nina tampal plastic pembalut buku dan cellotape keliling computer board. Selamat……

Actually Nina agak cerewet bab pencucian.
Selalunya untuk pencucian Nina akan asingkan pakaian putih dan gelap baru basuh.
Setiap baju terutama sekali baju sekolah anak-anak, Nina akan belek-belek dan sapu Dynamo kat tempat kotor. Then baru masukkan semua dalam washer machine. Rasanya semua org pun gini kan.…

Selain tu setiap pencucian MESTI diakhiri dengan pelembut pakaian. Pernah tu washer machine dah selesai basuh, Nina terlupa nak letak pelembut pakaian dan …..
Nina akan tekan-tekan tab tuu, masukkan pelembut pakaian dan ulang proses rinse dan spin. *sampai macam tu sekali?** A’ahhh….. Hahaha…!!
Habit kot~
Seminggu sekali atau 2minggu sekali Nina akan pastikan Nina cuci magic Filter. Selalunya Nina setkan hari Jumaat.
Sebulan sekali plak, Nina akan ‘Clean Tub’.

Ada sikit story Nina nak share~
Ini antara habit Nina bila Nina dok kat home stay. Selalunya mereka ada sediakan washer machine kan? So setiap kali nak guna washer machine yang disediakan oleh pihak home stay Nina selalu akan check dulu Magic Filter mereka. Kalau bersih baru Nina akan guna washer machine mereka. Dan kalau kotor, eeee...... Oopss! sorry …… tak lalu nak guna dan Nina tak akan dok home stay mereka lagi.
Bukan apa, dari sini pun kita akan jelas tahu kebersihan tuan tanah. Keikhlasan mereka dalam menyediakan kebersihan tempat tinggal dan kemudahan untuk penginap home stay mereka.
terlebih dahulu Nina mohon maaf in advance yea kalau ada tuan empunya home stay baca entry Nina. Ini reality…

Perkongsian ini sekadar pengetahuan umum buat yang tak pernah tahu atau buat-buat tak tahu. *ada yang tak pernah buat kannn…..** Cepat mengaku! Hehee….
So lepas nie, buat yang tak pernah bukak dan bersihkan magic Filter tuu sudi-sudilah bersihkan Magic Filter yang ada dalam washer machine u all…..
Dan tak lupa sebulan sekali, pandai-pandai laaaa tekan ‘Clean Tab’.
Semoga pencucian u all lepas nie semakin bersih sesuci hati .
*peace no war*



Pesanan ikhlas,
Nina Mirza





Thursday, 4 December 2014

Alhamdulillah Syukur.... Baby Eilhan Mirza - anugerah Nina yang ke-4 dah pun setahun.....

As’salamualaikum dan Salam Sejahtera

Tanggal 3/12 yang lalu genaplah anugerah Nina yang ke-4 EILHAN MIRZA berumur setahun!
“Happy Bithday Eilhan”
Terasa pantas masa berlalu. Tup-tup baby Eilhan dah pun setahun. Masih terbayang saat Nina nak melahirkan Eilhan tahun lalu. Cabaran yang sukar diungkapkan dengan kata-kata.. Chewah! Nak tahu citer tak?? Boleh baca kat SINI.....


Teringat masa dalam pantang, Baby Eilhan so small dan hanya tahu minum susu ajer. Yelah, dah baby kan, memang lah tahu minum susu ajer. Takkan baby dalam pantang dah reti ngaji lak kan?? hahahaa.....
Sekarang nie dah besar! Dah pandai merangkak, duduk, faham bila orang say “No” dan paling seronok dah pandai nak joint the group sama kakak dan abangnya. 
Dia pun sama nak buzy sama bila semua kumpul dalam bilik buat homework. 
Aduh …. Riuh kalau tak bagi joint. 
Selain tu, bila part abahnya nak pegi keje sibuk nak ikut. Anak abah lah katakan….
Hhrrmm… semua pun gitu, rapat sama abahnya :)

Alhamdulillah, Eilhan jarang demam, sakit dan meragam…. Baby yang baik!
Senang dijaga. Dia faham kot, walaupun mama nya permaisuri rumah namum Nina juga selalu sibuk baking tengah-tengah malam nak siapkan tempahan cake dan sebagainya. Kalau order banyak, belah siang pun Nina dapat start baking. 
So far, anak-anak Nina semuanya gini… jarang meragam sejak baby hingga la ni… 
Syukur Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan oleh ALLAH……


Ini cake yang sempat Nina buat untuk Eilhan.
Memandangkan Eilhan suka CARS2 so Nina tempekkan edible image CARS2.
Dalamnya carrot cake. Dah lama tak buat….. family Nina suka carrot cake.


Eilhan,
Mama doakan semoga Eilhan membesar sihat walafiat, bijak….
Dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat nanti dan menjadi anak yang soleh, anak yang baik. Sebaik maksud nama MIRZA = anak yang baik.



Salam sayang,
Mama aka Nina Mirza