Monday, 1 September 2014

Nak KURUS?? Minum air rebusan Serai dan Halia... betul ker ni??

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Mostly setiap rumah pasti ada serai dan halia kan?
Selain untuk masakan, serai dan halia nie bagus dibuat minum ala-ala tea-o gitu

Sebelum nie adik ipar Nina dah pernah share kat Nina tentang khasiat air rebusan serai dan halia ni tapi baru semalam tergerak nak try. 
Lepas sekeluarga berjumpa, berborak-borak, bergosip-gosip, baru lah berkobar-kobar nak cuba! 
Hah! nak tau apa sebab yang membuatkan Nina berkobar-kobar nak try??

Baca nie khasiat serai dan halia 

Pagi tadi Nina share kan gambar nie kat fb, pastu ramai lak dok pm tanya kebaikkannya.
Gambar tak cantik, tak per janji gambar sendiri bukan gambar cilok! Ahaks~~~


KHASIAT AIR REBUSAN SERAI DAN HALIA

Mengatasi masalah perut
Teh serai mampu mengatasi gangguan pencernaan, sakit perut, perut berangin, kejang usus dan cirit birit. Serai membantu mengurangkan angin dalam usus sekaligus mencegah pembentukan gas berlebihan. Gerenti asyik terkentut pelepasan angin lepas nie! Nasib laaa.... Hahahaa..>!!

Melegakan senggugut
Untuk wanita yang mempunyai masalah senggugut. Cuba amalkan meminum teh serai setiap pagi ketika datang bulan, bukan sahaja senguggut, malah rasa mual juga akan tutut hilang. 
Nina tak der masalah nie tapi tak salah pun nak minum kan.....

Agen pencegah kanser
Setiap 100 gram serai mengandungi anti oksidan pencegah kanser. Elemen semulajadi yang terdapat dalam serai dipercayai boleh mematikan sel kanser aktif tanpa merosakkan sel sihat.
Mencegah adalah lebih baik dari mengubati kan?

Menurunkan tekanan darah
Serai juga banyak dimanfaatkan untuk mengurangkan tekanan darah serta merangsang peredaran darah. Dengan mengambil minuman yang mengandung serai setiap hari, ia sangat membantu dalam menurunkan hipertensi.
Buat yg over STRESS tuu.... boleh lah minum. Mudah-mudahan dapat mengurangkan stress u all. 

Sebagai diuretik
Serai juga diketahui berkhasit sebagai diuretik, meredakan kejang-kejang otot dan anti-rematik. Salah satu cara memanfaatkan serai adalah dengan cara merebusnya untuk mengatasi gejala batuk. Sebanyak 5 gram akar serai dicuci, direbus dengan 1 gelas air selama 15 minit. Lalu air rebusan serai tersebut diminum. Bolehlah diamalkan dua kali sehari.

Detoksifikasi 
Jika anda ingin tahu, serai mempunyai elemen yang bertindak sebagai detoksifikasi. Serai dapat membantu anda melancarkan pembuangan air kecil sekaligus membersihkan organ pencernaan, hati, pankreas, pundi kencing dan buah pinggang. Kalau tak larat dok pi bilik air sila lah pakai pampers ehh~  hehee . . .

Meningkatkan kadar metabolisme
Halia juga dapat meningkatkan metabolisme dan membakar kalori kerana sel tubuh harus mengeluarkan tenaga ekstra hingga 20 peratus untuk mengolahnya. Khasiat lain halia ialah meningkatkan suhu tubuh hingga merangsang mekanisme pembakaran lemak dalam tubuh.
HAh! Ini bagus utk yang nak KURUS!


Pasti khasiat yang LAST sekali tuu ramai yang nak try buat air rebusan serai dan halia kan??
Jangan tifu ...!! Nina boleh baca fikiran u all tau~~ hehee . . 

Cara penyediannya
3batang serai - di ketuk
3 inci halia - Nina ketuk gak
Air dalam 2llitter
== Masukkan  kesemuanya dalam periuk, masak atas dapur api sederhana. 
masak dalam 1jam hingga air bertukar colour ala-ala tea-o
== sejukkan dan sedia diminum. Sejuk pun sedap! Simpan dalan fridge, esok sebelum gi keje minum secawan dulu.
(Nina add sikit gula masa nak minum)
## Minum setiap pagi atau malam. (Kalau badan tak tahan panas, atau terlalu kerap pi bilik termenung - selang seli minum)


Untuk makluman, Nina lebih cenderung kepada nature berbanding apa-apa makanan tambahan untuk KURUS nina tak kurus keding pun (sapa lah tu yg nak kurus tuuu).
OOppsss....!!! hik hik hikkk~~

So the best result, Nina akan jaga pemakanan jagalah sangat kannnnn (semuapun Nina belasah) dan paling penting banyakkan minum air mineral 8gelas sehari. Bukan air milo, teh tarik, air gas tau~ Di ulangi "air mineral"

Camner nak jaga pemakanan?
For MyGang - Dia elakkan makan nasi. So dia akan  makan apa-apa selain nasi.
Contohnya :: mee, bihun, roti dll
pening Nina tiap hari dok fikir menu nak match ngan mee, bihun, roti. Hehehe . . .
Tak per, sayang punya pasal, ok jer~~
Tapikan, tahun nie nampak nya dok makan nasi hari-hari. Cam ner nie? errkk~
hehee.....


Try laaa tak makan nasi 2bulan. Memang mujarab! Gerenti jarum penimbang turun.
Selamat,  tiada kesan jangka panjang dan tiada kos sampingan.
Disamping itu, makan makanan yang seimbang, tidak berminyak dan yang paling penting kuantiti nya tidak banyakkk! hehe . . .
Sekalung 'tahniah' buat adik ipar Nina yang dah turun 10kg dalam masa sebulan. Katanya berkat minum air rebusan serai halia nie laaaa..... :)

Kalau nak lebih efektif, sebaiknya semua berasaskan tepung jangan makan. Nasi, roti, mee, bihun dan lain-lain. Tapi nanti kalau semua tu tak makan takut lak badan/perut tak boleh terima terkezut nanti. Mau lak fengsan dibuatnya sebab tak cukup energy. Kan ker susah.....??
So, kita mulakan slow-slow~~ 

Tinggalkan nasi dahulu dan minum air rebusan serai halia nie selama sebulan dua dan khabarkan kat Nina nanti resultnya :) 

Diet lah secara sihat tanpa makanan tambahan (pil, serbuk, dll) untuk kurus!
Sorry to say, bagi Nina apa yg cepat effect nya tentu ada kesan sampingan. So tak perlu nak promote kat Nina macam-macam product ehh.....  peace no war!

Daaa.....


sumber: yahoo

Friday, 29 August 2014

Kuih Talam Gula Merah. Buruknya talam Nina... tapi sedap!

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Kuih talam antara kuih-muih kegemaran anak Nina yang sulung - Eillya. Selalunya bebudak jarang suka kuih talam. Mostly bebudak sukakan kuih yang bergoreng contohnya karipap, sardin roll, Roti sausage gulung, Donut, Cucur Ikan Bilis, dll
 Rupa-rupanya, EilYana pun suka juga kuih  kukus style gini. Beberapa potong dah dia sorang jer belasah.  Tak per laaa.... janji dia nak makan :)

Buruk kan rupa kuih talam gula merah Nina? Tau tak sebab apa?
Tak nyempat tunggu sejuk dah potong! Ini lah hasilnya... Menggerutu~

Mama Nina pesan, lain kali kalau nak buat kuih talam sebaiknya buat pagi. Nanti dah petang kuihnya dah sejuk dan bila potong cantik. Dan nak potong guna pisau plastik yang dah sapu sikit minyak.

Nina buat kuih talam nie dalam jam 3pm dan dalam jam 6pm Nina dah sibuk nak potong merasa. Maka, gini lah hasilnya.....
Resepi ni Nina ambil dari buku Istimewa Pemanis Mulut Dari Dapur CT
Terima kasih banyak kak, suka sangat resepi nie.... sedang elok manisnya!
Alhamdulillah dapat share sikit kuih nie untuk adik Nina dan adik ipar Nina merasa sama....





Talam Gula Merah
Lapisan Bawah:
200gm gula merah
2 sudu besar  gula pasir
2 1/2  cawan air biasa
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar air kapur

Cara penyediannya
1.  Panaskan kukusan, balut dengan kain penutupnya dan sapukan minyak pada loyang.
2.  Masak gula merah dan gula pasir bersama-sama air. Sejukkan.

3.  Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan.
3.  Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit.
4.  Bila dah masak, cakarkan sikit permukaan adunan dengan garfu.


Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam

Cara penyediaannya
1. Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati  dan tapiskan

2.  Masak atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat. Kacau sentiasa.
2. Tuang atas adunan bawah yg telah dicakarkan sikit dan
3. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak
4. Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau plastik dan hidangkan.


Selamat mencuba!


 


















Bukan disebabkan ubat demam tapi. . . . .

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera...

Semalam Nina ada update tentang budak yang kritikal kat ICU disebabkan makan ubat demam yang dah lama. Sebagai ibu pastinya berita ini amat merisaukan. Maklumlah, ibu mana yang tak risau bila dapat tahu makan ubat demam pun boleh kritikal masuk ICU kan?

Dan, hari ini Nina telah diupdate oleh Suzana Ibrahim tentang keputusan pihak hospital berhubung kesahihan cerita ubat demam tuu.... Terima kasih banyak Su

Kata Suzana ::  ujian untuk toksikologi drug ke atas budak itu menunjukkan ia negatif pada PCM,ubat sebenar adalah METHADONE yang mempunyai warna yang sama dengan syp. PCM.

Methadone? Bahayanya...!! Lagi bermacam-macam soalan bermain difikiran Nina. Macammana boleh ada ubat tu kat rumah derang? Untuk siapa ubat tu? Sapa yang makan? Macammana penjaga boleh tak baca label sebelum bagi anak makan? Dan macam-macam lagi....... Mungkin berlaku kecuaian. 
Perkara dah berlaku, tak perlu nak hukum sesapa. Semua yang terjadi pasti ada hikmahnya.
Moga dijauhkan  kita dari perkara sebegini....
Doakn yang terbaik untuk budak tersebut dan keluarganya...

 Walaubagaimapun, dengan berita semalam telah membuka minda dan meluaskan pengetahuan Nina tentang ubat-ubatan dan jangka hayat ubat selepas dibuka. Sedangkan sebelum nie, Nina tak pernah tahu pun..... dok ingat selagi belum date expired ubat tu still boleh makan. 
Inilah hikmah yang tersembunyi untuk kita semua.... ilmu!

Syukur Alhamdulillah