Sunday, 6 July 2014

Biskut Raya HomeMade by Nina 2014

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera....

Ramadhan datang lagi... Syukur Alhamdulillah
Seperti tahun-tahun sebelum nie, Nina ada menerima beberapa tempahan biskut raya cuma tahun nie Nina berkesempatan nak share biskut raya Nina.

Ini antara biskut raya Nina.... jemput tengok >>>>>
Ada juga antaranya resepi dah sedia ada dalam blog Nina, kalau rajin sila laa intai-intai resepinya. 
Dan kalau cik 'M' bertahta dihati dan berminat nak order - jangan segan silu boleh ajer order....
sms 019 340 6454 atau email nina.azlan1@yahoo.com












Salam Ramadhan dari Nina







Thursday, 1 May 2014

Antara yang sempat Nina snap buat kenangan....

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera...

Pagi Jumaat yang indah. 
"Ya Hafiz, Ya Hafiz, Ya Hafiz...." Moga semuanya dipermudahkan untuk hari ini.
Aamiin...

Ini antara gambar yang sempat Nina snap buat kenangan order tahun nie. (Selepas sehabisnya pantang bersalin yang lalu)

Jutaan terima kasih sudi order ngan Nina  dan jangan lah segan silu order lagi ehh...
hehe . . .



Choc Moist Cake - order dari MATRADE Staff. 
Ada cerita dibalik tabir.... entah macammana Nina boleh tak tahu 1May a.k.a Hari Pekerja semua kedai bakery tutup! Melilau Nina cari kedai bakery dari Tmn Samudra ke Gombak ke Danau Kota ke Selayang nak cari kotak nak buh cake nie. Semua pun TUTUP. sedey....
Sampai kan, Nina pegi kedai KekSecret Receipe &  KING'S nak beli kotak cake mereka. Namun, tak boleh! Nak kotak kena beli cake mereka. Aduh..... cake Nina buat sendiri, Nina nak kotak ajer..... 
Puas lah memikirkannya..... Nak buh tang mana cake nie nanti? Macammana nak deliver kalau tak der kotak? Nak tutup pakai apa? hhrmmm.......

Ini lah dugaan HomeMade Bakers. Maklumlah.... bila orang order barulah kita pegi kedai beli bahan. Bznes kecik-kecik nie tak done nak buat stok banyak-banyak kat rumah. Tambahan lagi, sekarang nie ramai dok order budget cake.
Akhhirnya Nina buh cake dalam bekas nie.... >>>>>
boleh lah kannn...... hehee . . .
Maaf dari Nina yea. .. Terima kasih sudi order dan jangan serik order lagi ehh.. ;)

Seterusnya, ramai pula yang order Portuguese Egg Tart. Macam musim lak! Lepas satu office ke satu office lain wabak nie merebak..... 
Ada satu masa tuu, sampai dekat 100biji untuk satu office ajer! Kiranya pada hari tu diistiharkan Hari Portuguese Egg Tart kot kat office tu.... hahahaa...!!


Untuk makluman, kalau berminat nak order Portuguese Egg Tart kena inform awal-awal. Sebab Egg Tart nie Nina akan bake pepagi hari subuh time gitu kalau delivery time 830am. Supaya customer akan dapat yang fresh.  So Nina akan susun schedule Nina sewajarnya. 
Bukan senang HomeMade Bakers nak mula baking dari subuh dengan time tu anak nak gi sekolah, hubby nak gi keje +++++ plus MyBaby Eilhan. Harap sangat memahami situasi Nina.....

Nina punya Portoguese Egg Tart untuk 1set ada 6ketul.
Sila abaikan yang hitam-hitam tuu ehh..... Yang itu atas permintaan customer. Nak yang 'well done' katanya. Garing-garing gitu.... hehee . . .


Tak lupa, Terima kasih banyak buat yang telah order teruatama sekali buat staff Public Bank Jalan Raja Laut Branch.

Yang ini pula dalamnya Butter Cake Moist - Vanilla. Asalnya empunya cake nak order Butter cake Moist buat makan-makan ajer. Tetiba dia teringat bday anaknya dah dekat  so Nina deco-deco simple for bday girl SARA. 
Thank a lot Hana.... Hope u all like it.


Yang ini Choc Moist Cake Mini Size. Sesuai buat gift/berkat.
Selalunya dok order yang budget size (makan family) so kali nie nak buat sekali sorang makan pula. Jadi lah kan...... Yang penting keihklasan dari tangan yang memberi :)

Seperti biasa, choc moist cake memang menjadi pilihan ramai. Ini pula versi cupcake.
TQ banyak yea....

Selain dari ini, antara yang hots order ialah cake budget size (empat segi panjang)
- Choc Moist Cake
- Cheese Leleh
Dua-dua nie, Nina kerap buat so kalau nak roger jer....


Akhir sekali, maaf dari Nina jika ada yang terkurang terlebih. Moga semua berpuashati hendaknya... Ini antara yang sempat Nina snap/upload. Sorry yea, Nina tak punya masa yang banyak kalau nak citer panjang lebar. Cuma kalau ada yang berminat nak order, jangan segan silu sila lah email kat nina.azlan1@yahoo.com atau boleh lah pm Nina kat fb Nina Azerin Abd Mufti.
Senang-senang nanti, Nina update lagi koleksi Nina ehh....

Take care , Daaaa.....

Salam ikhlas 
Nina Mirza






Wednesday, 16 April 2014

Nugget Ayam Homemade + Carrots

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Dah lama Nina teringin nak buat nugget ayam homemade dan akhirnya terlaksana juga.
Bukan apa, anak-anak Nina suka makan nugget ayam dan kita sebagai mama kadang tuu nak senang dah semestinya beli ajer yang ready made kan? 
Ada macam-macam brand kat pasaran. Tepuk dada tanya selera. Kadang tuu ada yang sedap dan ada juga yang macam tak der isi tapi banyak tepung ajer. Frust dibuatnya..!
Asyik dok beli nugget ayam ajer so kali nie Nina nak try buat sendiri plak.  

Setelah puas google resepi dan cara-cara penyediaannya, ada bermacam-macam cara dan resepi. Ada yang kena rebus dulu ayam tu, ada yang kena kena kukus dulu dan ada juga yang kena sukat ikut gram. Aduh .... setakat nak buat nugget macam malas laaa plak nak timbang-timbang bagai. Lastly, Nina godek-godek, sukat-sukat guna citarasa sendiri.
Alhamdulillah... Anak-anak dan MyGang dok ulang-ulang makan dengan selamba ajer so resepi nie kira menjadi dengan jayanya!
Ooopsss.!!! Terpuji diri sendiri>>>>>. hehee




Chicken Nugget with Carrot
1kg isi ayam - tak perlu rebus/kukus dulu  - blend ajer
4 sudu besar mayonnaise
3/4 cawan serbuk roti
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar serbuk Secukup Rasa MAGGI
1/2 cawan carrot yang dah diparut halus
2 atau 3 biji telur - dipukul
Serbuk roti secukupnya untuk salutan luar nugget
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara penyediaannya
1-  Blend isi ayam hingga halus
2-  Kemudian gaulkan semua bahan-bahan yang lain menjadi ala-ala seperti doh (adunan nie  lembik sikit. Tak sama macam doh donut)
3-  Bentukkan doh ikut citarasa masing-masing. (Nina buat bulat-bulat pastu leperkan jerrr.. tak done nak buat segitiga/star/love)
4-  Sediakan telur yang dah dipukul dalam mangkuk lain
5-  Selepas tu celupkan doh tadi dalam telur dan golekkan pula ke dalam serbuk roti - ketepikan
6-  Panaskan minyak untuk menggoreng dan goreng deep fried sehingga keperangan.
7-  Toskan dan sedia dihidangkan bersama sos pilihan



Haaaa.... tengok nie! Kat dalam nya kaya dengan ayam sebenar dan paling penting berkhasiat tanpa bahan pengawet.
tengok jangan tak tengok >>>>. hehee . . .


Lepas nie, tak perlu beli yang ready made lagi..... Kita buat ajer sendiri ehh..
Terjamin kebersihannya, halal, tiada bahan pengawet dan paling penting berkhasiat dari air tangan mama ++++ ditambah dengan kasih sayang!
Oopsss...!! Terlebih sudah.. hehee . . .