Wednesday, 26 November 2014

Muffin Coklat..... Mmmm.... nyum nyumm

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Muffin lagi dan lagi .....
Senang ajer nak buat muffin nie. Godek-godek, kaup balik, bakar dan siap!
Muffin juga amat sesuai buat kudap-kudapan anak-anak. For breakfast, minum petang atau bila-bila masa pun ok. 

Kat rumah Nina nie, selalu ada stok muffin. Maklumlah, nak buatnya pun senang. Tak perlu mixer pun..... Dan yang penting bahan-bahannya juga mudah didapati. Nina rasa mostly bahannya juga ada untuk setiap dapur. 

Bila punya anak dah berderet-deret gini, (4orang ramai ker sikit???) hehee.....
Pastinya resepi yang simple dan mudah akan dok ulang buat, tambahan lagi kalau anak-anak pun suka! 
Bila terpancar wajah kegembiraan anak-anak tatkala menikmati tiap hidangan yang kita sajikan terasa kepuasan yang tak terhingga dari lubuk hati yang paling dalamm 
ceh ceh cehhhh~~ . Betul kan?? kan kan kannn.....? Semua orang pun alaminya....
Bila pula En Suami aka MyGang pula suka menikmati hidangan kita, bunga-bunga mekar  berkembang dalam hati ini. Ahaks! Macam nampak??  hahaaa.... kelaut sudahh~~

So, Nina prefer menu yang ringkas dan mudah lagi cepat. Yang pasti, dari air tangan kita... Berkat! ++ dapat pahala lagi~
Buat yang punya banyak masa, kesempatan dan belum pernah cuba, disarankan try resepi yang simple dulu contohnya muffin!
Rugi ooo...... kalau masa dan  kesempatan yang ada di sia-siakan begitu saja. 
Selagi termampu dan terdaya, buatlah semampu dan sedaya yang boleh untuk menggembirakan orang tersayang.  Setidaknya untuk diri sendiri.  
Ya, cubalah...... ini pun antara terapi yang paling mujarab untuk diri sendiri.

Hari nie Nina share resepi ulang tayang resepi yang selalu  Nina godek-godek kat dapur kecik Nina. Macam biasa, resepi muffin coklat nie dari sumber: Izah Daut
Dah banyak kali Nina buat, bolehlah singgah jenguk kat SINI.....
Ada masa nie, Nina copy paste kat bawah resepinya~ Zasss >>>>>






MUFFIN COKLAT

Bahan A
2 cawan tepung
1 cawan serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonate
3 sudu teh nescafe (Nina tak letak punn , tak der stok nescafe kat rumah)
sedikit garam

Bahan B
2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair (atau susu segar)
3 biji telur
1-2 sb oren sunquick (optional)

Bahan C
3/4 cawan air panas (Nina kurangkan 1/2 cawan ajer)

Cara-caranya
1-.  Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi.
2-.  Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar.
3-.  Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata.
4-.  Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata.
5-.  Tuangkan adunan ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.

Selamat mencuba !!


ppssttt >>>>> Kalau buat doorgift atau berkat majlis - muffin amat sesuai....
kot-kot berminat nak order muffin boleh lah pm, email Nina yea........ whatsapp pun buleh.  019340 6454
sempat selit promote!  hahaaa.....






Tuesday, 25 November 2014

Akhirnya..... Tauhu celop tepung ajer. Senang!

As'salamualaikum dan salam sejahtera

Cuti sekolah dah bermula. Haru biru huru hara lah rumah dari pagi ke malam hari....
Nina pasti mama permaisuri  rumah akan sibuk kat dapur menyediakan menu untuk anak-anak. Maklumlah, time cuti sekolah nie anak-anak cepat naaa laparnya. Ada ajer yang nak di kunyah-kunyah. 

Apa laaa nak masak buat kudap-kudapan anak-anak petang gini.  Buntu jadinya...
Semalam Nina dah buat cucur bawang untuk minum petang. Hari nie..?? hadoii~~

Actually, Nina ada beli lebih beberapa tauhu. Rancangnya nak buat tauhu kukus goreng. Nina pernah share sebelum nie. Boleh singgah tengok resepi kat SINI
Dok ulang alik  kat dapur tup-tup dah petang. Menu minum petang tak sedia lagi....
Akhirnya tauhu tuu Nina goreng celop tepung ajer... senang! Selesai. Hahahaa.... 

Ada yang nak tengok gak ker cara-cara tauhu celop tepung. Hehee....
Nina guna tepung serbaguna jenama Pak Long colour hijau. Beli kat kiosk Ramly. Nina suka tepung nie, senang... Tak perlu guna putih telur.
Sambil tuuu, menu yang  simple senang gini Nina boleh train anak Nina yang sulung Eillya 11tahun cuba-cuba asah skill dia kat dapur~



Tauhu Celop Tepung
Bahan-bahan
Beberapa keping tauhu - potong ikut suka
Tepung serbaguna secukupnya 
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara penyediannya
1-.   Bersihkan tauhu dan potong ikut sesuka hati. (empat segi ker, segitiga ker, tak potong pun ok)
2-.  Bancuh tepung serbaguna dengan air dan celop tauhu dalam adunan air tepung serbaguna.
3-.  Golekkan tauhu tadi dalam serbuk tepung serbaguna rata-rata
4-.  Goreng hingga garing. 
5-.  Sedia dihidangkan

Senangkan? yang penting berkhasiat :)
Baby eilhan pun layan~~  Beberapa ketul gak dia sorang ajer! hehee...
(Nina makan salut luar dan dalam isi tauhunya Nina suap kat Eilhan)



Wednesday, 19 November 2014

Agar-agar Sirap Bandung..... tak perlu pegi Indonesia ;p

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Aduyaii...... terik sungguh cuaca hari nie! Bagus nie kalau dapat jemuran pakaian, terutama sekali kalau basuh toto. Hhrrmmm....... Sekejapan ajer kering. 
Rasanya kalau letak telur kat luar tuu mau menetas keluar anak ayam kot.... hehee....
Tentu anak-anak seronok kegirangan sambil melompat-lompat dapat tengok anak ayam live! hahaaa..... (verangan~~)

Panas-panas gini kalau dapat makan dessert yang sejuk alangkah nikmatnya.....
Mmmm........ Paling mudah dan senang - Agar-agar! Sejukkk bestnya! Nyamannnn sekali kan...
Jom tengok resepi Agar-agar Sirap Bandung yang sempat Nina buat sebelum lunch tadi. Kebetulan lak petang nie cuaca panas terik. Sesuai sekali.... laju ajer masuk tekak.

Oopsss...!! Tak boleh laju-laju >>>>>. kena tinggalkan sikit tuk MyGang. Jap lagi dia balik keje~ Hehee.....

Agar-agar Sirap Bandung
6 sudu kfc agar-agar serbuk
1 tin susu cair + air = 1litter
1 sudu perisa ros
1/2 cawan gula pasir - kalau nak kurangkan sikit pun ok.. Nina suka sikit manis!

sedikit pewarna merah

Cara penyediannya
1- Satukan air, susu cair, agar-agar serbuk dan gula pasir  dalam periuk.
2- Masakkan hingga mendidih, gunakan api sederhana.
3- Setelah mendidih masukkan perisa ros dan sedikit pewarna merah. Kacau rata. Biarkan sebati seketika.
5- Matikan api dan tuang dalam bekas kegemaran . (Bekas tu dibasahkan dulu sikit dengan air untuk senang adunan keluar nanti)
6- Tunggu hingga hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk.
7- Sedap dihidangkan dingin.....

Selamat mencuba!


Kenapa air colour pink  (sirap + susu) namanya sirap bandung ehh? 
Asalnya dari bandung ker? Entah laaa.....
Nina pun tak tahu. Walau macammana pun air bandung memang sedap. Nak-nak kalau ditambah sama sikit air soda. Perghhh....!! Laju jerr minum~