Sunday, 2 August 2015

Sandwich Homemade Paling Simple dan Cepat : GARSA KITCHEN Terbaik!

As’salamualaikum dan Salam Sejahtera

Sandwich merupakan makanan paling simple, ringkas dan berkhasiat.
Nak buatnya pun sangat mudah. Bahan asasnya roti, mayonnaise dan inti.
Part inti ni terpulang pada individu samada nak inti tuna, telur, tomato, salad dan macam-macam lain lagi ikut suka. Buh inti kat tengah roti bersama mayonnaise, tutup roti – siap lah sandwich. Itu ajer~

Tapi kan……
Nina tahu pasti ada yang masih dok kata susah laaa, tak done nak buat laaa, leceh laa, lambat laaa, bla bla blaa~
Masa ni laa timbul bermacam-macam alasan. Betul kannn…?? Kan kan kannn…
Haipp.. jangan bohong nanti dosa. Hehee…

Okey, hari ni Nina tak mau share resepi sandwich sebab hari nie Nina pun ada bermacam-macam alasan. Plak daaa~
Tetiba cik ‘M’ bertahta. Jangan tanya cik ‘m’ tuu apa ehh… Babab nanti. Malas Masak ok! Hahahaa….


Kot-kot uoulls pun sama macam Nina, ada cik 'M' ker kann....Hahhaa…. ketawakan uolss dulu!
Ada kann.... ?? 

Meh rapat sini Nina nak citer, sabtu lalu kannnn Nina tak prepare breakfast pun tau. Ssyyhhh~~
Nina order aje sandwich kat Garsa Kitchen
Berdesupp derang hantar terus ke pintu rumah!
Hah…!! Jangan tak tahu, sandwich pun dah ada perkhidmatan delivery tau. Buat yang dok sekitar KL. Beruntung NIna dok KL hehee...



Sampai depan pintu rumah dia hantarkan.... Selfie sikit.!! hehee....

Menarik tertarik tengok kotak sandwich nie.... Ada style! 
Sekali sekala nak gak relax-relax, santai-santai relax lah sangat pagi minggu sambil breakfast tanpa perlu prepare apa-apa. Whatsapp aje makanan pun sampai depan pintu. Pastu makan sandwich sambil sejug nescafe kesukaan. Hrmm.....oh  indahnya!
Best kann.. tak payah susah-susah.  

tengok tuu... Tak nyempat mama nak snap pic, baby Eilhan dah tak sabar...
Sila abaikan dak demam yang tak pakai baju tuu ehh~ hehee
Selain buat breakfast, sandwich jugak sesuai buat minum petang, kudap-kudapan untuk anak-anak atau bila-bila masa dan dalam apa juga majlis. 
Kot tetiba cik 'M' dok bertahta, tak payah runsing cipta alasan payah nak sediakan makanan. Whatsapp aje Garsa Kitchen. 

Tetiba banyak keje tak done nak masak/malas – order aje sandwich.
Tetiba Bos buat meeting tergempar, menu simple – order aje sandwich
Tetiba hubby ajak pegi piknik tak sempat prepare apa – order aje sandwich
Tetiba nak mak mertua nak datang rumah – order aje sandwich. Oopss…!! 
Hahaa…
Berapa banyak punya tetiba daaa~ ngeee

Hah.... nampak tak? Sandwich yang menyelerakan.
Tengok tengok >>>> Isi tuna yang padat,ada egg mayonnaise,  tomato & salad yang segar...
nyum nyummm~

Kenapa Nina sukahati share pasal Garsa Kitchen?
Sebab Nina suka perkhidmatan mereka..
Paling best sandwich mereka menepati citarasa Nina. Memang rasa homemade!
Isi tuna yang padat, (banyak ok derang letak- puashati), tomato, salad yang segar dan lagi…. mayonnaise yang cukup!
Bukan apa, sandwich ni kalau mayonnaise nya sikit memang tak sedap langsung. Tak feel nak makan…
Amboi Nina…. Ya, Nina cerewet. Jujur kasitau ni….
Nina sukakan sesuatu yang prefectionist bila membeli. Barulah berbaloi-baloi kann…? **Mak-mak memang gini kot style nya.** Tetiba rasa dah tua lak! Hahaa

Selain tuu, penghantaran juga cepat dan mengikut masa yang dijanjikan. 

Bagus! Kekalkan displin anda..
Menu yang ditawarkan juga menarik dan semuanya menyelerakan. Menepati citarasa dan tekak orang Malaysia. Ada menu pedas berapi tau! Sila cuba~




Garca Kitchen menyediakan penghantaran sekitar KL.  Warga KL sila take note kawasan anda. Tengok gambar kat atas ehh....
Dengar kata tak lama lagi akan buka cawangan di sekitar Shah Alam. 
Wahh.....!! Bagus. 

Nak order pun mudah semudah makan. Jangan cakap makan pun susah ehh.... Babab you! 
Hah! Senang aje... Hanya perlu whatsapp detail anda ke nombor 011-32916119

NAMA
ALAMAT
NOMBOR HP 
MASA DELIVER
JENIS ORDER

Kalau mengada-ngada kelam kelibut sangat, agak-agak 2jam sebelum nak makan pun boleh order. 
Selain tuu, kot-kot teragak nak buat hadiah atau surprise pun gempak! (kan kotak dia cantik)
Pasti penerima seronok dapat sandwich! Sesuatu yang berkhasiat dan boleh dimakan. Sedap lak tuu....
Best kann....?? Daripada dok bagi bunga bukan boleh makanponn sekali sekala try bagi sandwich lak~ 
Susah-susah meh hadiahkan untuk Nina.... Saya suka, saya suka...!! Hahaha.... 
Meh pm alamat. Ngeee~

Ok, untuk maklumat lanjut boleh ke instagram dan facebook mereka di..



Tahniah Garsa Kitchen...!! 
Nina berbangga ada usahawan wanita yang berjaya dengan hanya menjual sandwich online secara delivery. Moga terus sukses..






Tuesday, 28 July 2015

Buntu daaaa.... Masak menu campak-campak aje. Mudah dan cepat. Tofu telur bersos tiram.

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Lama sungguh Nina cuti Raya. Dan.... Bermula kembali episod masakan menu yang simple lagi mudah buat Nina sekeluarga.
Dan lagi.... Bermula juga sakit kepala kebuntuan melanda bila bab nak masak. Selalu kekeringan idea. 

Agaknya Nina kurang DHA kot... Sebab tuu sel otak kurang berhubung. Mungkin sebab Nina masih susukan Baby Eilhan, pastu dia  dah kaut semua agaknya.. #ehhh memandai jer kan? Jangan percaya ehh ini hanyalah  khayalan  belaka... Hehee~

Apa nak masak hari ni? Tetiba tak tau nak masak apa kan... Selalu terjadi.
Hurmm....  Untuk hari ni Nina masak menu campak-campak aje. Manalah tau kot-kot menu ini dapat membantu uolls kann~
(Uolls pun sama ehh macam Nina - kekurangan DHA) tak mau mengaku sengsorang. Haishh..... Buruk perangai lak Nina ni. hahahaa~


Tofu Telur Bersos Tiram
Bahan-bahan
400g tofu (Nina guna Tofu telur - 2 pack)
1sm halia - dihiris-hiris
Carrot -potongan ikut suka
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa (Nina tak letak punn)
Minyak masak

Cara-caranya
1- Goreng tofu seketika. Ketepikan
2- Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang besar dan halia hingga naik bau
3- Masukkan semua bahan dan goreng hingga masak.
4- Tuang ke atas tofu tadi. Sedia dihidangkan....

psssttt ...:::: Nina goreng tofu bersama tepung jagung+tepung kastard+ sikit garam.

Memandangkan ini menu campak-campak, boleh aje nak campak bahan lain sebagai sampingan. Usah campak kayu besi dalam tuu udah ler yea ~/hahaaa
Ikut selera masing-masing...

Selamat mencuba..!!





Monday, 13 July 2015

Restoran Thai yang sedap kat Taman Melawati : RESTORAN RUMAH THAI : ppsstt >>>> Butter Prawn dia sedap!

As'salamualikum dan Salam Sejahtera

Salam Ramadhan di minggu akhir.
Minggu yang amat sibuk untuk Nina dok siapkan tempahan biskut dan cake Raya. 
Dah macam Aloyah - isteri Kassim Baba rasanya. Dok kelam kelibut -  Tertonggek-tonggek, tergolek-golek, terbalik-balik didapur. Alangkah bestnya kalau tido jap ni pastu bangun nanti,  ada Marjina kat sebelah. . Boleh minta dia tolong kasi kemas-kemaskan rumah. Terlebih pengaruh filem P.Ramlee Nina ni...Verangan tak sudaa. Hahaha....

Memandangkan kekangan masa yang konon melampaui batas, MyGang ajak Nina berbuka kat luar aje. Konon-konon boleh kasi kurangkan stress dan lupakan kejap kesibukkan tuu. Alahai ... Sayang Geng!
Syaratnya >>> Tempat tersebut Nina yang pilih. Puas dok google nak cari tempat makan best kat sekitar Kuala Lumpur. Tak mau jauh-jauh sebab masa itu emas!

Setelah puas google dan tanya pendapat rakan-rakan di #KelabBloggerBenAshaari, akhirnya Nina pilih untuk ke Restoran Rumah Thai yang baru beroperasi di Taman Melawati

Kalau uolls waze, gerenti akan terpampang lokasi  di Taman Melati. Oleh itu jangan mengada-ngada nak follow waze tuu ehh... Confirm tak sampai! 
Sebabnya dulu memang Restoran tu kat sana dan macam Nina kasitau awal,  baru jer pindah!  
Kalau nak waze juga, sila lah waze 'Am Bisto Taman Melawati'.  
Hah...!! Buat customer tetap yang dok tercari-cari kemana menghilangnya  restoran kegemaran anda, silalah follow map kat SINI SINI SINI........  

Gambar atas : Suasana luar dan signboard kat tempat lama di Taman Melati.
Gambar bawah : Suasana luar di Taman Melawati. Masih belum siap sepenuhnya.
Berpandukan waze Am Bistro Taman Melawati, sampai lah tempat yang dituju.....
Nina dapati kat kawasan  sana menyediakan banyak parking . Kat depan kedai ada, tepi kedai ada, kat belakang lagi banyak. Percuma lak tuu... (masa Nina pegi tu malam tak tau lak kalau siang kena bayar ehh) Kawasan tuu one way so bersedia untuk pusing beberapa kali selagi tak jumpa parking yang menawan kalbu. MyGang lah tuu... Hahaa
Dan sesampai Nina kat depan restoran, signboard masih belum ada sebab restoran ini baru jer operasi - mengikut kata Puan Nas empunya restoran, baru jer 2-3minggu buka. Nanti dia letak lah tuu....
Usai masuk dalam restoran ini, Nina dapati dekorasi susun aturnya  kemas dan  selesa. Walaupun masih belum siap sepenuhnya. Surau juga ada disediakan. Best kann...?



Dah belek-belek menu akhirnya Nina pilih Set Menu B - untuk 2 orang makan.  Kerabu mangga Nina gantikan dengan Kailan Ikan Masin. Pastu  Nina order menu tambahan lain. Siakap tiga rasa dan butter prawn. Dah ada udang goreng tepung lagi mau order butter prawn lak. Giler udang gamaknya~  hahaa...


Ini TomYam campur. Menu yang mula-mula sampai. 

Menu pertama.... Tadaa~ Tomyam campur. Hurmm.... menarik! Nampak pekat kuahnya. Pastu godek-godek tengok isi kat dalamnya. 
Wahh.....!! Macam-macam ada. Ayam, sotong, udang. Yang bestnya, banyak lak tuu..... cedok-cedok dapat ayam, cedok-cedok lagi dapat udang, pastu sotong, pastu ayam lagi.. Portion dua orang makan ni berbaloi-baloi. Padahal Nina makan sekali ngan bala tentera total dah 6 orang! hehee.....


Seterusnya Kailan Ikan Masin yang tak berapa masin. Nina suka....

Udang Goreng Tepung .... rangup diluar lembut didalam. Cecah sama sos Thai memang layan...

Ayam  Gajus. 
Mmmm..... sedap! Recommended..!!  Untuk anak-anak agak pedas sikit tapi selamba derang layan. Sedaplah tuu.....  Kacang gajus yang rangup bersama isi ayam yang diperap, digoreng sebati memang menawan kalbu...

Siakap Tiga Rasa.
Nina suka part ikannya. Ikan yang digoreng garing kat luar dan isi yang lembut di dalam. Tengok tuu.... Nampak segar kan ikannya :) 


Hah....!! Ini lah yang di tunggu-tunggu... Sila tengok.. sila tengok ....
Butter Prawn ni sedap seyh~  Recommended..!! Tak bohong.. tak baik bohong kann, dosa. So far Nina bagi 5bintang untuk Butter Prawn di Restoran Rumah Thai Taman Melawati ni. Udang yang sedang elok digoreng, isinya lembut, moist lagi. Part crunchy nya memang tip top! Sebab apa...?? Bukan senang tau nak buat crunchy kerak yang halus rangup macam ni. Kat rumah memang tak boleh buat. Perlukan minyak yang sangat banyak dan api yang kuat baru dapat hasil yang cantik macam nie. Pastu kan.... kat kerak dia ada nestum. Asyik makan dengan rasa lemak susu dan nestum lagi rangup gitu. Kalau uolls makan kat sini, menu wajib order tau...  (Sila dengar cakap ehh... Degil babab nanti. Hahaa...)

Sempena bulan Ramdhan, Restoran Rumah Thai menyediakan dessert percuma. Puding sagu. Perghh..... Layan seyh makan sejuk-sejuk ngan ice-cream sebagai penutup.  Anak-anak dah siap request, nanti mama buat macam ni kat rumah ehh~  hehee...

Keseluruhan, pendapat Nina menu kat sini menepati citarasa Nina sekeluarga. Terutama sekali Butter Prawn. Portion hidangan juga banyak so berbaloi-baloi makan. Selain tuu, harga juga berpatutan. Harga di menu sama jer dari dulu hingga sekarang. Yang best lagi kan...... No GST. Ramai takut kannn... Kot ada tetiba makan time nak bayar ada charge sampingan. Kat sini tak okey. Mudah kan?
InsyaAllah... Nina akan datang lagi. 

Buat owner Puan Nas, Tahniah..
Moga bisnes maju jaya dan dipermudahkan segala urusan. Nina pasti, masakan yang dimasak ikhlas pasti membuahkan hasil dikemudian hari. Kalau tak masakan restoran full house dan customer dari restoran lama dok mencari sampai Taman Melawati. .. 

Ini pesanan dari penaja (Nina ler tuu). Sebelum datang disarankan booking dulu supaya ada tempat nanti. Walaupun restoran belum siap sepenuhnya, namun sambutan amat baik. Kot mengada-ngada nak terus terjah, kan ker haru kalau tak der tempat. ...

Maklumat lanjut boleh intai kat 
Facebook : Restoran Rumah Thai

Alamat : B-4-G-2 Gaya Melawati , Taman Melawati, KL
Melalui MRR2 .
 Waze Am Bistro, Taman Melawati
Lokasi Restoran bersebelahan Am Bistro dan Supermarket Hero
No Telefon : 03-41628207
Waktu perniagaan : 11am-11pm






Copyright to NINA AZERIN
Designed by UMIESUEstudio 2015