Thursday, 18 September 2014

Menu wajib ada untuk baby. Simple and easy!

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Apa khabar? Moga-moga sihat walafiat hendaknya. Aamiin...
Ini adalah entry terperap. .. Dah lama Nina nak share asyik lupa ajer...
Maklumlah dah berumur gini dan ber-anak empat banyak wayar putus so selalu kekurangan DHA. tua sangat ker??Hehehe....
Kalau perap lama gini buat kek sarang semut tentu cantik sarangnya~ cake pulak daaa....

Nina rasa mostly mummy, mama, ibu yang ada baby berumur 6bulan keatas ooppss! tak lupa Mr. mama pasti pernah rasa buntu dalam menyediakan menu untuk si manja..  standard lah tu~
Nina nie dah 4kali baby pun turut mengalaminya. 

Actually menu untuk baby sangat laaa simple. Janji berkhasiat dan mengeyangkan si manja. Preparation jangan lah sampai menyusahkan diri sendiri ber-jam-jam masak  dan akhirnya keciwa kalau baby tak mau makan. Make it simple dan easy.

Hari nie Nina nak share menu yang oldish style. Menu orang dolu-dolu~
Ini merupakan menu wajib ada kalau orang dolu-dolu. Mereka tak main laaa nak bagi baby nestum ready made untuk si manja. Bukan tak boleh, (tak berani nak cakap tidak) takut kena saman tapi sebaiknya sediakan homemade lebih afdal.


Serbuk Ikan Bilis
Bahan-bahan
Ikan Bilis - dibersihkan
Minyak untuk menggoreng - sikit jerr

Cara penyediannya
1- Ikan bilis dibersih sebersih bersihnya. Rendam 10minit.  Cuci bersih dan toskan
2- Goreng dengan minyak yg paling sikit hingga garing dan toskan
3- Blend hingga halus.
4- Sedia untuk si manja. Boleh tabur atas bubur nasi, nasi lenyek, sup atau kentang lenyek, labu lenyek atau apa saja yang lembut dan lenyek~  hehee

Prepare banyak sikit serbuk ikan bilis nie dan simpan dalam tupperware, fridge. Time nak guna just taburkan ajer dalam menu baby. Senang kan....


Baby Eilhan dah 9bulan.... cepatnya masa berlalu. Tak lama lagi dah boleh main kejar-kejar!


Ikan bilis merupakan antara yang paling banyak khasiat untuk si manja. Dan paling senang dibeli dan ianya semua orang mampu beli dan miliki. Cehh...... mampu milik macam beli rumah lak~ hehehe...
Kedai-kedai runcit pun ada. Maklum lah kedai runcit mana ada jual ikan salmon kan..??
hehee . . . .
Serbuk ikan bilis nie juga sebagai pengganti perasa dan garam dalam menu si manja. Maklum lah baby kan tak boleh ada garam dalam makanan mereka. Ini solution terbaik untuk menyedapkan menu si manja.

Antara khasiat ikan bilis :-

Ikan Bilis (Anchovies)
Mempunyai lemak omega-3, protin dan kaya dengan vitamin E, D, mineral, kalsium dan selenium. Ikan kecil seperti ini lebih baik daripada ikan besar seperti siakap dan tuna kerana ia mengandungi kurang kadar pencemaran logam berat seperti merkuri, plumbum dan arsenik yang disebabkan oleh pencemaran alam. Ini kerana ikan kecil mempunyai jangka hayat yang pendek dan kurang risiko pencemaran. Hah! Lagi bagus dari ikan besar! Kurang pencemaran......

Vitamin A.
Satu hidangan ikan bilis, 100 g, memberikan kira-kira 50,000 IU(International Unit) Vitamin A. MenurutNational Institute of Health Office of Dietary Supplement, Vitamin A memainkan peranan penting dalam penglihatan, pertumbuhan tulang, pembiakan dan pembahagian sel di samping membantu untuk mengawal selia sistem imun dengan menggalakkan lapisan permukaan yang sihat mata dan pernafasan, kawasan kencing dan usus.

Kalsium.
Ikan bilis menyediakan sumber yang kaya dengan kalsium. Satu hidangan 100g ikan bilis boleh menyediakan sehingga 147 mg kalsium. Kalsium adalah penting untuk tulang dan gigi yang sihat.

Kalium.
Jika anda ingin menambah lebih banyak Kalium ke dalam diet anda, ikan bilis adalah pilihan yang sesuai. Ikan bilis mempunyai kira-kira 383mg kalium setiap hidangan. Kalium adalah penting untuk fungsi jantung dan memainkan peranan penting dalam pengecutan otot rangka dan menjadikan ia penting bagi aktiviti pencernaan serta dan baik untuk fungsi otot.

Selenium.
Ikan bilis kaya dengan Selenium dengan kira-kira 36mcg setiap hidangan. Baik untuk jantung dan saluran darah, termasuk strok dan pengerasan arteri atau aterosklerosis, dan juga membantu mencegah kanser prostat, perut, paru-paru dan kulit.

Rujukan :: Mr. Google



So buat ibu, mama, mommy yang bekerja surirumah pun keje gak tau yang sentiasa sibuk dan buzy tu boleh lah sediakan stok serbuk ikan bilis kat rumah.  Anda juga boleh bekalkan kat taska or babysitter. Moga ianya memudahkan perjalanan seharian u all...

Pesanan dari penaja :: Nina bukanlah pakar pemakanan tapi sekadar seorang mama yang membesarkan anak-anak sama seperti mama yang lain. Cuma Nina di sini nak share info dan pengalaman  yang ada untuk manfaat bersama...























Thursday, 11 September 2014

Nasi Ayam Nina yang Ringkas ! Nasi dan ayam jer tapi sedappp

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Nasi Ayam RM5.50 satu

Hhrrmm.... Mahal ker murah untuk sebungkus Nasi Ayam??
Satu cawan nasi (tak penuh sangat pun),  ayam yang tak besar mana pun, kuah sup, timun sehiris dua, salad (itupun kalau ada). oopss...! Lupa lak kadang tu ada sehiris tomato. Plus cili dan kicap cair. 
Ini harga yang jual kat tepi jalan jer. Kalau kat restoran ada yang berharga RM7.50 dan kalau kat Mall yang fofularr contohnya AyamMas RM9.90

Kalau sekeluarga (5orang) makan Nasi Ayam sorang satu portion dah ........ ?? cer kira~ math fail! hehee....
Itu belum campur air dan menu sampingan lain. DAN belum campur TAX (kalau ada) ehehe...
tahun depan ada!

Bukan nak berkira bab makan nie tapi itulah hakikat kos hidup sekarang nie. .. Mana nak jumpa sebungkus nasi Ayam RM2.50? Hohooo.... Ada. kat sekolah anak Nina.
Tapi ciput laaa..... untuk bebudak sekolah makan. Kalau tanya anak Nina bab rasanya, "hhrrmm......  boleh laaa.... janji kenyang!"

Bebudak sekarang pun dah pandai menilai segala aspek. :)


Hujung minggu nie, agak-agak free terasa nak masak yang ringkas tapi sedap untuk family jom intai resepi Nasi Ayam Ringkas Nina. Dun worry..... Tak banyak bahan dan senang ajer!
Dan cepat! taste macam kat kedai... hehee
yang penting In Sya Allah sedap! Pluss air tangan isteri dan mama dan sentuhan kasih sayang tentu lagi sedap menikmatinya.... cehhh~~  
Jangan nanti ada lak kata "ni nasi Ayam beli kerr? " Oopsss..... hehee . . . 
Sapa lah yang cakap tu kannn..?? cian Nina~ 

Ayuh tengok resepinya >>> zassss~



kalau gini agak-agak berapa RM?? hehee . . . .


Nak buat Nasi Ayam Nina  - memula kita kena sedia kan supnya dulu. Kalau nak ringkas macam Nina just rebus ayam sampai separuh masak. Semuapun masuk jer dalam periuk. Tak perlu tumis bagai....
Nanti air rebusan ayam tu masukkan dalam periuk nasi untuk buat nasi nya pula. 
Untuk nasi pun Nina tak der tumis...
Ayam pula, tak der nak perap memerap.... ringkas dan mudah :)

SUP AYAM
5 part whole leg dicuci bersih
air secukupnya
3 inc halia - dititik
2 sudu besar serbuk sup
garam secukup rasa

Cara penyediaan Sup Ayam :-
1-  Masukkan air dalam periuk bersama halia dan serbuk sup
2-  Air mendidih, masukkan ayam masak sampai separuh masak.
3-  Rasakan sup dengan garam secukup rasa.
4-  Toskan ayam letak tepi.
Ok ... dah siap sup ayam, kita prepare ayam nyer pula. 

AYAM GORENG
Setelah ditoskan, tabur sikir garam atau perasa.  Nanti goreng dengan api sederhana dengan menggunakan minyak yang banyak. Ala-ala deep fried gitu ...
Dah sejuk sikit, ketuk macam kat kedai tuu pastu potong-potong. Time panas jangan diketuk, nanti ayam tu hancur.

NASI AYAM
4 mug beras
4 1/2 mug air rebusan ayam (sukatan air ikut macam masak nasi biasa)
2 inci halia - diketuk jer
2 helai daun pandan
4 sudu minyak masak

Cara penyediaan Nasi Ayam Nina yang Ringkas :-
1-  Bersihkan beras dan rendam seketika. Letak garam sikit. Nina rendam dalam 15minit. (tak nak rendam pun tak apa - just tips) Nina rendam supaya nanti nasinya lembut, besar dan cantik. Masak nasi biasa pun Nina buat gini kalau ada masa.
2-  Kemudian, toskan beras dan masukkan air rebusan ayam bersama halia, daun pandan dan garam secukup rasa dan minyak masak. Kalau nak, masukkan sikit serbuk kunyit. sikit jer~
3-  Tutup periuk nasi. Tanak nasik seperti biasa hingga nasi masak.

CILI SOS
Tumis halia dan bawang putih. Kemudian masukkan cili sos kegemaran dan sikit air rebusan ayam tadi. Masak hingga mendidih. Siap!
Tuang atas ayam goreng tadi.

KICAP
Nina guna kicap Jalen Lemak Manis ajerrr.... senang kan....

SAMPINGAN
Timun, tomato (tak nak letak pun ok. Nina & MyGang jerrr pun yang makan)

Dah ready semua.... Sediakan plate, senduk nasi, letak ayam yang dah ketuk dan potong, curah sikit cili sos, sipikan timun dan tomato. Ceduk kuah sup tabur bawang goreng Eilman tak suka! dan daun sup sikit. Daun ketumbar letak banyak-banyak. Nina suka daun ketumbar!!
Ready to eat~~ ringkas kan?

"Mmmm..... Sedapnya mama! Eilman nak tambah nanti boleh?"
Senyum meleret mamanya..... Puas dan seronok dapat sediakan untuk family 

Alhamdulillah....

Selamat bersantapan....


Sebelum ni Nina pernah masak Nasi Ayam versi lain tengok SINI... sedap tapi remeh sikit.
So Nina decide buat yang paling simple, cepat tapi sedappp! Yang penting anak2 suka~
Result ::: Ini resepi simple Nasi Ayam Nina :)















Friday, 5 September 2014

Orange Cake Blended. Paling simple, paling senang dibuat~

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Bertemu kembali Jumaat penghulu segala hari....
Esok dah sabtu dan ahad. Hari santai-santai bersama keluarga tersayang. Hargailah dan manfaatkan hari cuti yang ada bersama yang tersayang sementara mereka masih 'dipinjamkan' untuk kita dan mereka ada depan mata... 
Buat yang telah tiada, sedekahkan al-fatihah tanda ingatan....

Semalam Nina tengok ada lebihan buah oren dalam fridge. Godek-godek, kehulu kehilir dalam rumah maka Nina pun buatlah Kek Oren Blended. Lama sungguh nak buat, tak terbuat-buat. Asyik dok tak sempat ajer lately.... macam laaa buzy sangat kan..

Cake oren nie antara cake paling simple dan paling senang nak buat. Pejam celik mata pun boleh siap. Blend semua, kacau-kacau, masuk oven "ting" siap!
Tapikan....... Nina laaaa paling lambat siap. 
Maklum lah ada baby nie, baru potong kecik-kecik buah oren dah tinggal kat dapur...
Baru nak start blend, Gggrrrr~~~ eh ehh... dia dah bangun tido lak... Ada jual tak blender silent?
Baru ayak tepung sama baking powder, tinggal lagi...... baby nak susu
Dan akhirnya, petang baru siap!
Alhamdulillah..... nasib baik cake menjadi :)

Walaupun baby nie macam-macam ragam tapi sangat lah menghiburkan bila direnungkan semula. Setiap hari ada saja perkembangan terbaru dari si manja. 
Macam rasa buah oren gak! Ada masam ada manis~
eh ehh.... ada kaitan ker? erkkk~~ buat-buat lah fikir macam ada ehh.... hehee

Actually resepi kek Oren blend nie dah beberapa kali Nina buat. Asal buat ajer terus makan. Asal buat ajer terus makan. Lupa lak nak snap picture. Bukan cake oren ajer cake lain2 pun ada......
Sejujurnya sekarang nie mood nak snap picture memang ke laut. Laut mana usah di tanya..... Nina pun tak tau~ hehee
Memandangkan begitu ramainya pencuri-pencuri tegar  alam maya nie cilok gambar-gambar masakan Nina. 
Aduyai.... gambar masakan Nina yang ala-ala tak lulus periksa setakat dapat 'D' pun derang nak cilok. Nina nie pakai pun camera murah ajer bukannya DSLR bagai. 
Pastu sesuka hati letak kat page mereka dan ngaku lak resepi sendiri. Keciwa nyaaa ~
Pasal derang tak der taste, curi gambar yang setakat lulus dapat 'D' nie hah. Hahahaa....
Itu laaa antara sebab mood ke laut berenang-renang sama ikan, udang dan sotong. Lama lak tak makan sotong goreng tepung..... hehee 

Haishh .... dah melalut laaa plak. . hehee
Jom terus tengok resepi ulang siaran. Nina copy paste dari yang LAMApunya...
Sedap cake oren nie, moist! Saya suka.. saya suka.... (ala-ala mei-mei) hik hik hikkk




Orange Cake Blended
Bahan-bahan
1 biji Oren Sunkist
1 cawan minyak masak
secubit garam
1 cawan gula pasir
3 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum - di ayak
1 sudu besar baking powder

Cara-cara

1-  Buah oren dibersihkan dahulu. Potong, buang biji, kulit & urat putih.  Dipotong kecil2.
2-  Masukkan dalam blender bersama minyak masak, gula, telur. Blend hingga halus.
3-  Tuang bahan kisar dalam mangkuk, masukkan tepung gandum sikit demi sikit & kacau rata.
4-  Bakar suhu 160c selama 40 minit @ hingga masak. Cucuk lidi part tengah bukan tepi ehh..., kalau still ada melekat kat lidi maknanya belum masak. Tambahkan sikit lagi masa~
Kalau lidi bersih, itu tandanya cake dah masak !!
5-  Sedia dihidangkan .....

Selamat mencuba !!



Happy weekend~