CARA ASAH TAJAMKAN PISAU TUMPUL CUBA CARA NO.4
Pisau tumpul memang boleh bikin hidup stress! Menyukarkan keje masak memasak didapur, keje jadi lambat malah lebih mengundang bahaya. Yelah, bila pisau tumpul, potongan tak lut, so kita perlu tekan lebih kuat sudahya boleh jadi nauzubillah... potongan tersasar dari sasaran! Luka cedera lagi parah! Geram bethol. So Nina sengaja lah tanya kengkawan kat medos untuk minta tips. Manalah tahu, tips dan cara asah tajamkan pisau tumpul mereka lebih efektif kann?
TIPS CARA ASAH TAJAMKAN PISAU TUMPUL
Rupanya ada banyak jugak rupanya tips cara asah tajamkan
pisau tumpul. Selama ni bila pisau tumpul Nina dok guna batu pengasah je.
Selalunya time nak masak daging lah masalah ni jadi. Kalau beli daging batang
pinang, senang je nak potong tapi bila takde bajet terbeli hok daging biasyer
biasyer mur mur tuu, yang banyak lemak tuu. rakyat marhean takde bajet sesekali
beli jugak lah daging kotak. Huhuu... Daging ni , dengan daging pun boleh jadi
gadoh! Baru hiris beberapa slice pisau dah tumpul semula. Ulang balik asah asah
asah pisau, hiris lagi tumpul lagi asah lagi tumpul lagi. Eeeee... sakitnya
hati!
Puas lah dok gosok-gosok idok pun tajam mana. End up, tup
tup Geng belikan pisau baru. Settel masalah. Tapi tentu ada cara yang betul
asah tajamkan pisau tumpul kann? Maybe kita je tak tahu atau selama ni kita
buat teknik yang salah. kannn...?
Ok, Nina kongsikan beberapa tips cara asah tajamkan pisau tumpul yang kengkawan
medos Nina share
Moga sedikit sebanyak membantu korang yang juga masalah macam Nina. Hope u hope
my dear
CARA ASAH PISAU GUNA BARANGAN DARI DAPUR
Untuk menajamkan pisau menggunakan barangan yang ada di
dapur, ada beberapa cara mudah yang boleh korang cuba. Berikut adalah beberapa
cara yang boleh dilakukan menggunakan alat yang biasa ada di rumah :
1. Gunakan Cawan (mug) atau Mangkuk Ceramik
Jika tiada batu asah atau alat pengasah khas, korang boleh
menggunakan cawan atau mangkuk yang mempunyai permukaan kasar pada bahagian
bawahnya. Biasanya cawan seramik yang agak tebal yang ada lapisan kasar boleh
berfungsi untuk mengasah pisau.
Langkah-langkah :
- Cari
cawan atau mangkuk dengan dasar kasar. Pilih cawan seramik atau
mangkuk yang bahagian bawahnya kasar.
- Posisi
pisau : Letakkan pisau pada sudut kira-kira 20 darjah terhadap
permukaan kasar cawan atau mangkuk.
- Gesekkan
pisau : Gesekkan pisau pada bahagian bawah cawan dengan gerakan
memanjang, dari pangkal pisau hingga ke hujung. Lakukan secara
bergilir-gilir pada kedua-dua sisi pisau.
- Periksa
ketajaman: Uji pisau untuk melihat sama ada ia sudah cukup tajam. Buat
sampai pisau tersebut mencapai tahap ketajaman yang dikehendaki.
2. Gunakan Kertas Aluminium
Kertas
aluminium (aluminum foil) juga boleh digunakan untuk menajamkan pisau secara
tidak langsung. Walaupun ia tidak seefektif batu asah, teknik ini boleh
membantu sedikit sebanyak dalam menajamkan pisau yang agak tumpul. Gunting
pun boleh guna cara ni! Untuk blender, just masukkan beberapa keping
aluminium foil dalam blender dan on blender. Insya'Allah, pisau blender akan
tajam.
Boleh refer video ni : https://youtu.be/o85Vrra7J6A
Langkah-langkah :
- Siapkan kertas aluminium : Ambil sekeping kertas
aluminium, lebih baik jika ia agak panjang (sekitar 30-40 cm).
- Lipat kertas aluminium: Lipat kertas aluminium
beberapa kali supaya ketebalannya meningkat sedikit.
- Potong dengan pisau: Ambil pisau yang ingin
diasah dan potong secara berulang-ulang ke atas kertas aluminium yang
telah dilipat tadi. Lakukan beberapa kali potongan pada satu sisi pisau,
kemudian tukar sisi.
- Periksa ketajaman: Uji ketajaman pisau dengan
memotong bahan seperti kertas atau sayuran.
3. Gunakan Batu Pengasah (Sekiranya Ada)
Jika kamu ada batu pengasah yang biasa digunakan
untuk mengasah pisau, ia adalah alat terbaik untuk menajamkan pisau. Batu
pengasah sering dijual di kedai alat dapur atau kedai perkakasan. Korang boleh
rujuk cara dan teknik asah di Youtube, ada banyak. Paling penting 15x kanan,
15x kiri, 10x kanan 10x kiri, 5x kanan 5x kiri. Gitu laa lebih kurang caranya.
Kena sama rata kanan dan kiri.
Langkah-langkah:
- Basahkan batu pengasah : Rendamkan batu pengasah
dalam air selama beberapa minit sebelum digunakan. Selalu tak sabar, lupa
bab rendam ni! Bila batu pengasah dah rendam dalam air, batu pengasah
lebih efektif. Cuba lah
- Posisi pisau : Pegang pisau pada sudut
20-25 darjah terhadap batu pengasah.
- Asah pisau : Gerakkan pisau ke atas
dan ke bawah di atas batu pengasah, pastikan kamu mengasah kedua-dua sisi
pisau secara bergilir-gilir.
- Gunakan sisi halus : Setelah menggunakan sisi
kasar, beralih ke sisi halus untuk mengasah pisau dengan lebih halus dan
tajam.
- Periksa ketajaman : Setelah selesai, cuba
pisau pada kertas atau bahan lain untuk menguji ketajamannya. Memang
tajam! Hati hati
4. Gunakan Lesung batu
Rasanya setiap rumah ada lesung batu. Alaa... Buat
tumbuk-tumbuk bawang, cili yang biasa korang guna untuk buat sambal belacan.
Tapi tak dinafikan ada juga rumah modern laa ni, mereka gantikan lesung batu
sama pengisar tangan. Ok takpe, buat sesapa yang ada lesung batu kat rumah
boleh cuba gunakan lesung batu. Korang gosok-gosok, gesek-gesek je pisau kat
lesung batu . Insya'Allah pisau akan tajam!
5. Bawa Pisau ke Kedai Besi
Ok tips ni lari sikit dari tajuk utama , bukan
guna barangan dapur tapi ianya memang berkesan!
Ya, korang boleh cuba bawa beberapa bilah pisau, parang yang ada. Bawa ke kedai
besi, upah pomotong besi untuk asah pisau korang. Gerenti tajam! Ada
bayarannya, sebaiknya korang tanya dulu berapa harga upah mereka. Yelah, mesin
tu bukan orang biasa-biasa ada, dan ianya pun bukan lah murah boleh beli kat
kedai Acheh. Faham-faham lah yaaa... Apapun dah selesai, periksa ketajaman
pisau/parang korang. Cangkul pun buleh!
Petua Tambahan Cara Asah Pisau Tumpul
- Hati-hati semasa mengasah : Pastikan tangan tidak
tergelincir semasa mengasah pisau dan sentiasa berhati-hati.
- Periksa ketajaman dengan
cara yang selamat : Sebelum menggunakan pisau untuk memotong
bahan lain, pastikan pisau sudah cukup tajam dengan mengujinya pada kertas
atau sayuran.
Dengan
menggunakan bahan-bahan dapur yang ada, korang masih boleh menajamkan pisau
dengan mudah dan sela
TIPS KEKALKAN KETAJAMAN PISAU
Untuk
memastikan pisau sentiasa tajam dan tahan lama, ada beberapa tips yang boleh
membantu korang mengekalkan ketajaman pisau di dapur. Berikut adalah beberapa
cara yang mudah untuk menjaga dan merawat pisau:
1. Gunakan Pisau Dengan Betul
- Jangan guna pisau untuk
benda keras :
Elakkan menggunakan pisau untuk memotong tulang, membuka tin, atau
memotong bahan yang keras seperti beku. Ini boleh merosakkan tepi pisau
dan mengurangkan ketajamannya.
- Gunakan papan pemotong yang
sesuai :
Gunakan papan pemotong dari bahan kayu atau plastik yang lembut. Elakkan
menggunakan papan pemotong dari bahan batu, kaca, atau seramik yang boleh
merosakkan bilah pisau. Ada kawan kasitau, untuk memotong daging,
sebaiknya guna papan pemotong kayu. Ini kerana lemak yang terlekat di mata
pisau akan menumpulkan pisau. Bila guna papan pemotong kayu, keje
memotongakan jadi lebih mudah!
- Gunakan Pisau Mengikut
Tujuan :
Gunakan pisau yang betul untuk tugas yang sesuai. Contohnya, gunakan pisau
pemotong roti untuk roti, pisau dapur besar untuk memotong daging, dan
pisau kecil untuk sayuran atau buah. Penggunaan yang sesuai akan
memanjangkan hayat pisau.
- Periksa Ketajaman Pisau
Secara Berkala :
Uji ketajaman pisau dengan memotong kertas atau sayuran yang mudah dipotong.
Jika pisau tidak dapat memotong dengan lancar, sudah tiba masa untuk
mengasahnya semula.
Dengan
mengikuti langkah-langkah ini, gerenti pisau korang akan lebih tahan lama,
tajam, dan lebih selamat digunakan. Menjaga pisau dengan betul adalah cara
terbaik untuk memastikan ia sentiasa dalam keadaan terbaik, siap untuk
digunakan dalam masakan harian! Ok jom sambung masak
Pisau dah tajam korang boleh bersenang-lenang cuba RESEPI DAGING YANG SEDAP
DIMASAK MUDAH INI!
Comments
Post a Comment