Heavenly Carrot Cake
As’salam
dan Salam Sejahtera buat teman-teman tersayang …
Pernah
makan Carrot Cake tak? Eermmm ….. sedap tak? Atau biasa-biasa ajerr … Tentu ada
yang kata pernah dan Nina tahu pasti ramai yang kata Carrot Cake kat Secret
Recipe tu sedapppp. Betul lah tuuu ….
Cuma ……. Nina nak story mory sikit hari nie ...
Sebelum-sebelum
ini, Nina pernah makan Carrot Cake tapi semuanya biasa-biasa ajer… (tak
termasuk yang Secret Recipe) Entah mengapa setelah Nina search kat Mr.Google
dan ternampak resepi Carrot Cake Kak Jee, hati Nina meronta-ronta nak
mencubanya.
Mau tak …… CMG, Kak Azlita pun dah mencubanya dan memuji-muji
kesedapan resepi Carrot Cake Kak Jee, Aduhhhh ….. Lagi lah hati Nina tak keruan
nak memulakan operasi.
Jeng..
Jeng.. Jenggg …… setelah kesemua bahan dah lengkap, Nina pun memulakan operasi
dengan bantuan my girl – Eillya. Tukang
kacau, bukan kacau mengganggu tau… memang tolong kacau adunan. Hehhee . . ..
Sebenarnya,
Eillya nie suka makan carrot tu yang dia
bersungguh-sungguh nak menolong bila Nina bilang nak buat Carrot Cake.
Syukur kehadrat NYA
… Nina punya anak-anak yang
‘ringan tulang’. Rajin bantu Nina walaupun tanpa disuruh. Sememang anak-anak Nina banyak copy paste
sifat-sifat baik abahnya. Beruntungnya diri ini …. Syukur Alhamdulillah ;)
Moga
ianya berkekalan selamanya …. amin
Nie
nak sambung citer pasal Carrot Cake…. Punya lah berdebar-debar sesudah
memasukkan adunan dalam loyang sementara menunggu Carrot Cake Nina masak.
Maklum lah, tukang kacau semuanya Eillya yang buat termasuklah tukang ayak bahan-bahan segala. Nina sekadar prepare dan
masuk-masukkan adunan ajer dalam bowl.
Dah lah first time buat resepi Kak Jee nie….Takut juga kalau tak jadi.
Takut untuk rasa kecewa…. Nanti Mr.Tong yang untung. (tong sampah) Hehehee . .
. .
“TING
..!!!”
“Mama..
Mama…. Carrot Cake dah masak tuu” Eillya punya happy setelah menunggu dalam
45minit.
Tadaaaaa
……
Ooppssss!! Tolong jangan pandang pada rupa kejadian Carrot Cake Nina yea sebab Nina tak arif dalam bab mendeko cake lagi. Masih dalam proses pembelajaran....
Masya’Allah
… Sedappppppp nyerr !!! Secret Recipe pun kalah tau! Memang menepati citarasa
tekak Nina. Semuanya cukup! Lebih penting, Carrot Cake nie ‘Moist’ sangat
rasanya ;)
Masa
makan tu kann kan kannnn…… tetiba ‘ter’gigit carrot, pass tu pula ‘ter’gigit
masam-masam manis nenas, pas tu pulak kannnnn yang paling sedapppp ‘tergigit kacang walnut. Aduhhhh … ‘fengsan’
dibuatnyer. Rupa-rupanya, potong punya potong dah 3slices Nina makan. Ssyyhhhh
……. Jangan bilang orang ehhh, maluuu~~~~
Ermmm
…. Yang teramat penting sekali, Mr.Hubby suka sangat Carrot Cake nie.
(Walaupun
Nina bagi dia rasa sepotong ajerrr) Hehehe . . . ..
Ok
laaa…. Jom intai-intai resepinya....
Jutaan Terima Kasih buat Kak Jee di atas resepi Carrot Cake yang sememangnya meletop!
Terima Kasih juga buat CMG dan Kak Ita.... Carrot Cake u all memang classs!!
Sumber : Kak Jee
Bahan2nya:
1 cawan tepung gandum *
1 sudu kecil double action baking powder * (atas saranan kak Jee)
½ sudu kecik soda bicarbonate *
½ sudu kecik garam *
1 sudu kecik serbuk pala
1 sudu kecik serbuk kayu manis * (semua bertanda * disatukan & ayak)
2 biji telur gred A
¾ cawan minyak jagung (kak Jee guna canola)
¾ cawan gula halus (kak Jee guna gula perang)
1¼ cawan carrot sagat ( guna kitchen paper towels untuk perapkan airnya)
½ cawan nenas tin (cincang kasar2 & toskan)
½ cawan oats
½ cawan walnut (bakar sekejap)
Bahan cream cheese topping:
½ ketul mentega
½ ketul philadelphia cream cheese
beberapa titis vanilla
3 sudu besar gula icing
Cara membuatnya:
Cara membuat cream cheese topping:
Resipi ini sesuai untuk keluarga seramai tiga orang jer. Lebih dari tu kena gandakan bahan-bahannya.
Selamat mencuba!! ;)
- Panaskan oven 180C. Kemudian ambil loyang empat segi 7x7inci dan letak sedikit minyak dan dialaskan dengan kertas minyak. Jika tidak, tabur sedikit tepung setelah diminyakkan acuan itu. (Nina guna loyang bulat)
- Telur dicampur bersama minyak dan gula. Dikacau kira2 lima minit hingga sebati.
- Kemudian masukkan semua bahan yang telah diayak. Kacau hingga sebati guna spatula.
- Kemudian masukkan oats, carrot dan nenas dan gaul lagi dengan spatula.
- Akhir sekali masukkan kacang walnut yang telah diramas sedikit hingga pecah-pecah.
- Tuang ke dalam acuan dan masukkan ke dalam oven. Bakar selama 45 minit hingga 1 jam.
- Satukan semua bahan2 dan putar sampai sebati dan halus. Kemudian sapu atas kek yang telah disejukkan terlebih dahulu. jika terlalu pekat dan susah nak disapukan atas kek, tambahlah sedikit susu segar.
Resipi ini sesuai untuk keluarga seramai tiga orang jer. Lebih dari tu kena gandakan bahan-bahannya.
Selamat mencuba!! ;)
salam..
ReplyDeletetertarik dengan kek ni.ada masa nak cuba la..
Wa'kumussalam Kakna ....
ReplyDeleteTerima kasih yea kerna sudi singgah blog Nina yg seba kurang nie ...
Selamat mencuba kakna. Memang tak akan rugi. Sedappppp!
wow... sedap nyerr.. tk pernah lagi buat kek ni. makan je pernah ;-)
ReplyDeletememang sedap..letak kacang banyak2
ReplyDeletenenas kalau ikut nak letak banyak gak..tapi takut pulak terlebih air nanti..kek tak jadi
rasanya dalam list..inilah kek yg paling saya suka...best sangat
dah pernah cuba...tp macam tak jadi ler..padat jer kejadiannyer...tp sedap kan...
ReplyDeleteIzah Daut,
ReplyDeleteHarus cuba tau~~~ pass nie tak yah beli lagi. Buat sendiri lagi sedap sebab ada resepi tambahan iatu penuh kasih sayang
hehehe . . . .
Sally Rashid,
ReplyDeletebetul3x ... Kalau ikutkan hati memang nak letak nenas banyak2 dan kacang walnut banyak2
Tapi takut menderhaka nanti Nina lak kena makan ngan batu belah batu bertangkup.
hehehe
Cendana Kasih,
ReplyDeleteMmmmm..... teramat lah sedappp! Tak terkata ;)
salam kenal nina...waduh..sy pon pminat carot kek...tgk nina punya tu rasa cam nak nangis...sedappnya
ReplyDeleteSalam Perkenalan juga buat Ummiaisyah ..
ReplyDeleteCitarasa kita sama laaa ....
Alamakkkk!! Ambil lah sepotong tuuuu Ummi yg kat gambar dan jangan nangis lagi yea... Tak cantik nanti kalau nangis
hehehe
kalau saya buat kukus boleh tak kak?
ReplyDeleteAnis, nina tak pernah cuba kukus...
Deleteada beberapa kawan cuba menjadi. Anis boleh lah try....
cuma sebaiknya bakar laaa >> (kalau Nina mmg ikut resepi) hehee
Selamat mencuba!