2. Satukan sponge mix, telur dan air ke dalam mangkuk dan pukul hingga sebati
3. Pukul bancuhan sehingga kembang dan berkrim.
4. Masukkan minyak jagung perlahan-lahan dan kacau hingga sekata.
5. Tuang adunan kek ke dalam acuan bersaiz 9'' yang sudah digris
6. Kemudian bakar adunan kek pada suhu 180'C selama 45 minit.
7. Setelah siap dibakar,terlangkupkan kek ke atas rak kek selama 5 minit dan terbalikkan
semula kek itu. Ini untuk menghalang kek daripada tenggelam di bahagian tengah.
Filling
1 tin blueberries
3 sudu besar bluberries filling
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar gula kastor
Blueberries dalam tin di toskan , asingkan air dan buahnya
Airnya di campurkan dengan 1 sudu besar gula dan 1 sudu besar tepung jagung dan masak atas api yang perlahan hingga sedikit pekat
Kemudian biarkan syrup blueberries ni betul-betul sejuk
Butter cream
250g butter
125g krimwell
125g gula ising - diayak dahulu
Pukul butter & krimwell hingga putih. Masukkan gula ising pula dan pukul lagi hingga kembang dan putih. Gunakan kelajuan maksima..
Kemudian dah boleh mendeco~~
Cara penyediannya
1. Potong kek span kepada 2 lapisan.
2. Letakkan satu lapisan kek di atas alas kek dan sapukan chocolate ganache diikuti butter cream
3. Kemudian sapukan pula dengan filling blueberry. Tekan-tekan sukit supaya blueberry masuk dalam butter cream. Sapukan lagi lapisan nipis butter cream.
4. Letak lapisan kek yang kedua tutup lapisan filling butter cream tadi.
5. Salut keseluruhan kek dengan butter cream dan hias ikut citarasa masing-masing
Happy Birthday to u
Happy Birthday to u
Happy Birthday to u YANA.....
Happy Birthday to u
Fuuhhhh.....!!!