Black Forest kerrr Hutan Simpan nie....??? Belasah laaa....

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera...

Tanggal 29.9.2012 yang lalu, birthday my little girl Eilyana Mirza. Genap lah usianya 3tahun. Nina suka sangat panggil dia 'Dong Deng Dong Denggg'... Hehhee ...
Orang dia cukup manjaaaaa yang amatz! Kekadang sampai rimas mama dia dibuatnya. Nak buat camner, anak bongsu lah katakan... (harap2 buat masa nie dia bongsu) 
hik hik hikkk~~

Resepi Black Forest Cake nie Nina ambik dari Buku Resepi Wendy Kor. Tapi Nina ubahsuai ikut citarasa dan juga bahan yang sedia ada kat rumah Nina. Nie kes tak merancang awal masa nak buat cake nie so belasah ajer apa yang ada. 

Mula-mula kena buat kek span coklat dulu.... Nina guna yang ready made ajer. Hanya tambahkan telur, air dan minyak jagung. Senang sangat dan cepat!
Hasilnya tak mengecewakan namun Nina tak biasa makan kek span so secara jujurnya kurang minat. 
Untuk lapisan cream kat tengah-tengah cake tuu, Nina gantikan dengan butter cream memandangkan kalau guna whipping cream takut tak tahan kepanasan.  Akan tetapi, lain masa kalau Nina nak buat lagi, Nina akan guna whipping cream untuk rasa yang lebih sedap. Pada pendapat Nina, butter cream nie ok ok ajerrr.... (hrmm .... maybe, tekak Nina sekeluarga dah biasa dengan cheese cream kott.....)
Nina juga add chocolate ganache kat lapisan tengahnya sebab birthday girl minat sangat ngan chocolate! Dan topping pun Nina tambah dengan coklat cream! 
FAV birthday girl~~

Jom tengok resepi nyerrr...... Nina pun tak punya banyak masa nak celoteh panjang.
Doa yg terbaik untuk my little girl. Amin.....



Black Forest Cake
Adaptasi : Buku Resepi Wendy Kor

Kek Span Coklat

Bahan:
250g chocolate sponge mix
5 biji telur
50ml air
50ml minyak jagung

Cara:
1. Panaskan oven pada suhu 180c

2. Satukan sponge mix, telur dan air ke dalam mangkuk dan pukul hingga sebati
3. Pukul bancuhan sehingga kembang dan berkrim.
4. Masukkan minyak jagung perlahan-lahan dan kacau hingga sekata.
5. Tuang adunan kek ke dalam acuan bersaiz 9'' yang sudah digris 

6. Kemudian bakar adunan kek pada suhu 180'C selama 45 minit.
7. Setelah siap dibakar,terlangkupkan kek ke atas rak kek selama 5 minit dan terbalikkan
semula kek itu. Ini untuk menghalang kek daripada tenggelam di bahagian tengah.

Filling
1 tin blueberries
3 sudu besar bluberries filling
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar gula kastor

Blueberries dalam tin di toskan , asingkan air dan buahnya
Airnya di campurkan dengan 1 sudu besar gula dan 1 sudu besar tepung jagung dan masak atas api yang perlahan hingga sedikit pekat
Kemudian biarkan syrup blueberries ni betul-betul sejuk



Butter cream
250g butter
125g krimwell
125g gula ising - diayak dahulu

Pukul butter & krimwell hingga putih. Masukkan gula ising pula dan pukul lagi hingga kembang dan putih. Gunakan kelajuan maksima..
Kemudian dah boleh mendeco~~

Cara penyediannya
1.  Potong kek span kepada 2 lapisan.
2.  Letakkan  satu lapisan kek di atas alas kek dan sapukan chocolate ganache diikuti butter cream
3.  Kemudian sapukan pula dengan filling blueberry. Tekan-tekan sukit supaya blueberry masuk dalam butter cream. Sapukan lagi lapisan nipis butter cream.
4.  Letak lapisan kek yang kedua tutup lapisan filling butter cream tadi.
5.  Salut keseluruhan kek dengan butter cream dan hias ikut citarasa masing-masing


Happy Birthday to u
Happy Birthday to u
Happy Birthday to u YANA.....
Happy Birthday to u

Fuuhhhh.....!!!









Labels: