Best Moist Chocolate Cake... Happy Birthday to me! Hehehe . . .

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah syukur...... 
Semalam 11.12.2012 merupakan hari lahir Nina. Tak der apa pun yang special semua biasa ala- kadar.. lebih pada kesederhanaan.  Kebetulan pula My Gang keje so dok ajer kat rumah macam biasa. 
Eerrmm.... Ada yang tanya hadiah apa Nina dapat? __________ adalah~
Hehee . . ..


Actually Nina tak der pun plan nak buat sebarang kek memandangkan My Gang keje... last minute My Gang ajak ke rumah Mama Nina untuk makan-makan malam bersama family Nina. Apalagi >>>>>> segeralah godek-godek kat dapur tengok apa bahan yang ada untuk dikerjakan. Kebetulan resepi best Moist Choc Cake nie dah lama ada dalam simpanan Nina so inilah peluang untuk Nina mencubanya. Ramai yang dah cuba dan semuanya memberi respon yang best se'best' namanya!

Kek nie Nina potong kepada 3bahagian. Lapisan yang bawah Nina gunakan cream cheese frosting manakala yang tengah Nina layerkan dengan chocolate cream dan keseluruhan deco pula dengan fresh cream. Sedap makan sejuk~~~

Maaflah tak dapat nak celoteh panjang kali nie. Ada beberapa urusan yang perlu Nina selesaikan nanti.
Ok..... Jom tengok resepi nya~~


simple ajer kannn ...... boleh lah, kesuntukan masa~


Best Moist Chocolate Cake Recipe
Resepi asal: http://www.bestmoistchocolatecakerecipe.com/

Bahan-bahan


2 cawan tepung gandum
2 cawan gula
3/4 cawan serbuk koko
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik
2 biji telur saiz A
1 sudu kecil garam
1 cawan buttermilk (resepi buttermilk di bawah)
1 cawan Minyak jagung
1 1/2 sudu kecil asen vanilla
1 cawan air Nescafe mendidih 


Cara Penyediaan :
1-  Panaskan oven pada suhu 170c untuk membakar secara perlahan. 
2-  Lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak atau pun lenserkan loyang dengan minyak lalu ayakkan tepung gandum rata-rata menutupi minyak tadi. Nina pakai loyang bulat 8inc
3-  Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl.
4-  Putar pada kelajuan sederhana selama lebih kurang 1 minit. 
5-  Kemudian masukkan air mendidih dan teruskan memutar hingga sebati. (kacau whisk pun ok)
6-  Tuangkan ke dalam loyang.
7-  Bakar selama 1 jam atau sehingga kek masak sepenuhnya. 
8-  Cucuk kek dengan lidi atau pisau. Sekiranya pisau atau lidi yang dikeluarkan bersih, maknanya kek telah masak. Sekiranya terdapat adunan kek yang masih basah melekat pada pisau atau lidi, bakar lagi kek dengan tambahan masa 5 minit dan uji lagi selepas itu 
sehingga kek masak sepenuhnya.
9-  Sejukkan kek sebelum dinikmati atau dihias.



Selamat mencuba!

moh lerrr ..... cuci mata sat~~ Picture yang tak seberapa ;)






Jutaan terima kasih pada semua yang wish Birthday Nina kat fb, email mahupun hp. dan doa buat Nina dan family. Terima kasih juga kerna menyayangi Nina seadanya...  
Nina doakan moga anda semua diberi kesejahteraan dan berada dalam lindungan DIA
Aamin...









Labels: ,