Cream Puff with Custard Cream....!! Walla~ Senang ajerr buat ni rupanya.....

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Apa khabar kengkawan tersayang? Moga sihat walafiat disamping orang tersayang dan  moga dipermudahkan segala urusan seharian hendaknya..

Hari ni Nina nak sharekan resepi yang mudah dan amat sedap dinikmati bersama keluarga tersayang. Ditambah lagi dengan inti cream custard nya yang lemak manis pasti menambat hati yang tersayang~ 
Percaya lah ....!! Dah rasa satu ketul pasti nak dua,  dan lepas tuu gerenti nak tiga dan seterusnya.... Buleh bikin tak berhenti makan...!! hehee . . .

Anak-anak punya lah suka ..... tak cukup rasanya satu adunan nie! Nampaknya lain kali Nina kena doublekan LAGI adunan nie. Huhuu . . .
Gembira rasa hati tatkala melihat MyGang dan anak-anak sukakan hidangan kita :)
(tak terungkap dengan kata-kata....)

Resepi ni Nina rujuk dari Yani MyResepi. Terima Kasih Yani...
Memandangkan Yani kata resepi nie dapat dalam 10biji, so Nina pun doublekan adunan. (tapi tak cukup juga untuk family Nina) hehee . . . 

Mula-mula kena buat cream custard nya dulu yea..
Supaya nanti cream custard dah sedia sejuk dan bolehlah di paipkan terus ke cream puff.
Memasak nie kadang kala perlukan perancangan yang betul agar proses memasak jadi mudah, teratur dan  seronok :)



CREAM CUSTARD
Bahan-bahan
1sdb tepung gandum
1sdb tepung custard
200ml susu segar
4 sdb gula pasir
1 biji telur saiz A
1 sdb marjerin/butter
1/2 sdt esen vanilla


Cara penyediaan
1- Satukan tepung gandum, tepung castard dan 2 sdb susu dalam periuk. Kacau rata hingga tak berketul
2- Kemudian masukkan telur dan esen vanilla, kacau rata lagi.
3- Selepas itu, masukkan kesemua baki susu segar dan gula, masak atas api perlahan sehingga pekat. Sentiasa kacau untuk mendapatkan custard yang licin.
4- Tutup api dan masukkan butter. Kacau rata.
5- Masukkan custard ke dalam pipping bag dan sedia di paipkan ke dalam cream puff


CREAM PUFF

Bahan-bahan
1 cwn tepung gandum -120gm
1 cawan air - 200ml
1/2 cwn butter - 90gm > dipotong dadu
4 biji telur (saiz C) bersamaan = 200ml telur > dipukul sebati
1 sdt esen vanilla
1sdb gula
secubit garam

Cara penyediannya
1-  Panaskan oven pada suhu 200'c. Satukan air & butter dalam periuk, masak hingga butter cair
2-  Kemudian masukkan gula dan garam
3-  Dengan menggunakan api kecil, masukkan tepung dan kacau dengan senduk kayu hingga adunan menjadi kental dan tidak melekat kat periuk. 
4-  Tutup api. Biarkan adunan sebentar / suam.
5-  Masukkan telur yang telah dipukul sebati bersama esen vanilla dan kacau hingga sebati menggunakan whisk. (kalau nak lebih mudah, masukkan adunan dalam mangkuk pemutar dan putar menggunakan mixer hingga sebati)
6-  Selepas itu, masukkan adunan ke dalam pipping bag dengan menggunakan nozel berbentuk bintang. 
7-  Paipkan adunan bentuk rosset  di atas dulang pembakar dan tekan bucu supaya kejadian puff nanti cantik bulat. 
8-  Spray permukaan doh/rosset dengan air
9-  Bakar pada suhu 200'c selama 15minit dan kemudian turunkan suhu kepada 180'c dan teruskan bakar selama 20minit hingga keperangan. (Bergantung pada oven masing-masing)
10- Setelah sejuk bolehlah paipkan cream kastard dan sedia dihidangkan.. (Nina tak belah cream puff tapi Nina masukkan cream kastard dalam pipping bag + nozel yang kecil dan cucuk kat dalam cream puff tadi)  

Selamat mencuba!








Labels: , ,