Tauhu Bunga/ Tauhu Terbalik Berinti

As'salamualaikum dan salam sejahtera ...

Ada sesapa pernah dengar menu Tauhu Bunga? Tahu ker ada yang tak tahu...?? :P
Menu nie dah lama cuma Nina ajer yang baru nak share kat sini. ..

Tauhu bunga nie menggunakan tauhu kering yang biasanya ada diletakkan dalam mee kari. Tauhu nie pula kalau makan gitu ajer, macam tak best. (ikut tekak Nina laaa....)
Sebenarnya kann.... Nina yang tak reti makan tauhu. Tapi yang peliknya, tau foo faa suka pula.

Dan, Tauhu Bunga nie pun Nina laju lak makann~ hehe

Dah lama Nina nak share resepi nie namun tak punya banyak masa time tu... Baru-baru nie Nina pun memulakan operasi dan berjaya juga update kat teratak Nina nie...
Tauhu bunga nie 1st time Nina rasa kat rumah adik ipar Nina. Sedappp ....! Rasanyanya yang ranggup kat luar akan membuatkan kita tak perasan pun dah belasah beberapa ketul! Hehee....

Actually Nina dapat resepi nie dari adik ipar Nina punya wife - Chah. Katanya dia dapat resepi nie dari  rancangan Ketuk-Ketuk Ramadhan kat TV yang hosnya Sheila Rusly tuu... Last year rasanya. Kat sini Nina olahkan mengikut cara Nina ehh....
Jom tengok resepinya



Tauhu Bunga / Tauhu Terbalik Berinti
Bahan-bahan
10-12 keping tauhu kering
1 keping daging kisar
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1/2 carrot - dipotong dadu
6-7 biji cendawan bulat - dipotong dadu
daun bawang - dihiris halus
cili merah sikit - dihiris halus
1 biji telur
isi tauhu
garam secukup rasa

Cara penyediaannya
1-  Belah bahagian atas tauhu menggunakan gunting. (Guntingkan bentuk X kecil) 
2-  Korek dan keluarkan isinya perlahan-lahan dan kemudian terbalikkan tauhu. Time nie kena manja-manja supaya tak koyak. Ketepikan. 
3-  Bahan-bahan inti disatukan kesemuanya termasuk juga isi tauhu tadi (tak baik membazir, sayang kalau dibuang kannn.... ) dan masukkan inti ke dalam tauhu hingga penuh.
4-  Setelah itu goreng hingga garing. Cara menggoreng kena masukkan part kelopaknya dahulu dan kemudian baru dibalikkan. Paras minyaknya pula setengah bahagian tauhu tersebut.

5- Bila dah kekuning-kuninggan, angkat dan toskan
6- Sedia dihidangkan dengan cili sos kegemaran.

** Cantik kan? Hidangan nie amat sesuai sebagai menu kudap-kudapan/sampingan kalau nak buat majlis, party ataupun open house. Pasti laju dan yang penting tuan rumah kenalah buat stok banyak-banyak ehh....

Selamat mencuba!

Agak-agak tak clear, ini lah gambaran  yang sempat Nina snap untuk rujukan. Maklumlah semua dok buat sendiri, apa yang done ajerr dapat dijadikan simpanan.




Senang kan...?? Apa tunggu lagi...... petang nie dah boleh buat minum petang.
Hehe . . .






Labels: