Sunday, 6 October 2013

Snow Cheese Cake Meleleh... Memang terbaekkk..!! Tapi Nina tak mau yang meleleh, kenapa ehh..???

As'salamulaikum dan Salam Sejahtera ...

Syukur Alhamdulillah kita bersua kembali di alam maya ini....
Nina nie macam 'Chipsmore' laaa...... kejap muncul kejap menghilang. Kenapa ehh...??

Tiada apa-apa.. Alhamdulillah Nina sihat walafiat dan tidak dinafikan sejak dua menjak ini Nina memang jarang kongsikan resepi. Keadaan tak mengizinkan, maaf lah yea....

Baru-baru nie, tanggal 29/9 yang lalu.... genaplah usia puteri bongsu Nina - Eilyana Mirza yang ke-4 tahun. Awal-awal lagi dia dah request nak  kek image Hello Kitty. Memandangkan Yana nie menggemar tegar cheese so Nina pun godek-godek lah resepi yang berasaskan cheese. 

Woot woot ..... Sekarang nie memang tengah top lagi hot resepi Cheese Cake Meleleh! Apa yang menariknya?? Setelah dibelek-belek, disukat-sukat, dikira-kira resepinya......
Ooooo.... rupanya  :::: Resepi Cheese Cake  Meleleh nie lebih kurang ngan Snow Cheese Cake. Bezanya adalah part topping dan layernya.... Adunan untuk Cheese Cake Meleleh nie agak cair. Itu ajer :P

Hrrmm ..... macam kurang berminat lak part meleleh tuu... Bukan apa, takut nanti anak-anak Nina tak minat pula. Macam kek coklat moist, anak-anak Nina prefer topping & layer yang pekat, berkrim! Kalau ganache yang cair mengalir nie derang tak berapa menghayati kek tuu nanti. Pastu kannnn.... comot-comot dibuatnya! Hahahaa . . . .
Lagi pun, kalau yang pekat dan berkrim, nanti boleh sapu atas roti. Mmmm.... Lazat!


So, Nina pun ubahsuai lah sikit adunan Cream nya. Kat sini nak panggil Snow Cheese Cake pun yea dan nak panggil Cheese Cake Meleleh pun yea..... (tapi Nina punya tak meleleh) 
hehehe . . . .
Mana-mana lah..... janji sedap dan anak-anak + MyGang suka!

Pendapat Nina, cake nie memang lembut, gebu, ringan dan moist....... Dan cake ini mesti kena ada layer topping baru mengancam! Kalau makan cake sahaja tak berapa kick! Walau apa pun,  memang sedap kombinasi cake dan creamnya. Wallaaaa......!!

Nina kongsikan kat sini resepinya.... Zassss >>>>>
Info :: resepi nie Nina skodeng dari blog Rahel. Rahel pula dapat dari Sumber:Narimah Abd Rahman dan Shakila Ab Rashid  
Anyway, thanks a lot Rahel :)




Cheese Cake Meleleh a.k.a Snow Cheese Cake
Bahan Kek:
100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
60g tepung jagung*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu besar ovalette
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75g mentega cair

Cara:
Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.

Pukul sampai gebu baru masukkan
mentega cair.Sebatikan.
Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.

Untuk Cream:
250g cream cheese
120g susu pekat manis (Nina letak anggaran dalam 1/2 tin susu)
50ml UHT Whipping cream (Nina double kan adunan sebab tak mau meleleh)
*Mix semua bahan dia tas hingga sebati,
adunan ini memang cair (Nina punya tak cair - kental. Lepas mix kalau terbalikkan dari spatula, adunan nie tak turun)

Untuk hiasan:
1 buku (250g) cheddar cheese,diparut

Cara penyediaan:
Kek yang masak tadi sejukkan dulu 
kemudian bahagi pada 2 keeping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
Lapiskan dengan kek, tuang semua baki cream cheese tadi.
Parutkan cheddar cheese di atas kek.

Selamat mencuba!







psstt >>>> Happy Birthday my Girl  - Eilyana Mirza. Jangan noty-noty selalu yea...
Yana lah menghibur kami sekeluarga.... Semakin hari semakin petah berkata-kata dan ada ajer ceritera nya setiap hari. Luv u much my dear! Oh my dong deng dong dengggg...




Ehem ehemm... nak share a.k.a promote kat sini
Kalau terasa macam malas nak buat tapi nak merasa penangan Cheese Cake Leleh yg Awesome

jangan malu jangan segan click SINI ehh.....





4 comments:

  1. salam nina...dah wat kek yg tgh top ni ye..

    ReplyDelete
  2. salam, tq share resepi..nak tanye skit bleh x?nape kek saya buat guna resepi ni jd bantat atau mendap? nak uba buat byk kali still same jgk...x naik2.. tahu x kenapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. widydib awak masukkan tepung tu skit2lah... kalau masuk sume terus tu yg bantat. tak naek... sambil pukul bahan cair masukkan tepung...

      Delete
    2. Wslm Widydib,
      pendapat Nina, kemungkinan u terlebih pukul adunan tersebut ..
      Lagi satu, TIPS >>>>
      untuk kek ringan -
      selepas kek masak, kek harus diterbalikkan dahulu dalam 3-5minit dan kemudian telangkupkan semula ke kedudukan asal. Ini supaya kek tak turun
      Anyway, terima kasih sudi mencuba dan Nina harap selepas ini ur kek akan menjadi
      Jangan give up yea.... Kekadang Nina pun banyak belajar dari try an error :)
      .
      Terima kasih Anonymous sudi reply untuk Nina

      Delete