Muffin Coklat

As'salam .... dan Salam Sejahtera ...

Apa khabar? Moga-moga semuanya sihat sejahtera disamping family tersayang. GONG XI FA CHAI buat kaum Chinese dan seluruh yang menyambutnya.  Berdentam dentum bunyi mercun semalam. Terasa macam sedang berada di peperangan lak.. Bom atom menyerang !!! Sembunyi, sembunyi selamatkan diri ~~~~ Hehee .... Meriah sungguh! Anak-anak Nina suka benar dapat tengok sana-sini bunga api yang cantik-cantik. Bertuahnya kita dok kat bumi Malaysia yang aman damai lagi indah. Apatah lagi bersama rakyat 1Malaysia yang berbilang kaum dan agama. Banyak perayaan dan banyak 'coti-coti Malaysia' :)

Cuti-cuti Malaysia datang lagi. Kemana tuu .....? Hargailah saat-saat yang ada dan manfaatkan masa terindah bersama family tersayang sebaik-baiknya. Buat Nina pula, hari nie baru dapat memulakan cuti-cuti Malaysia. Semalam Nina ada urusan yang amat penting yang perlu dilaksanakan. Nak buat macammana, dah jadi sebahagian dari tanggungjawab. 
Alhamdulillah,  segala debaran 'dup dap dup dap' telah pun selesai semalam.  (Bulan akan datang ada lagiii~~~~~ Huhuuuu....) Anyway, Nina telah mencuba apa yang terbaik. Moga-moga mendapat result yang baik juga. Amin :)

Pepagi nie Nina nak share menu kegemaran anak-anak. Yang paling minat adalah 'mamanya' sebab ada chocolate. Hehee ..... (malu lak nak mengaku sendiri) Hahaa ....
Thanks Izah Daut atas resepi beliau yang mudah, cepat dan sedap. Banyak kali buat pun tak akan jemu punya laaaa... Baru kali nie dapat snap picture dan share bersama kawan-kawan yang lain.
Moh ler kita tengok resepi nyerr ....



MUFFIN COKLAT
sumber: Izah Daut

Bahan-bahannya:

Bahan A
2 cawan tepung
1 cawan serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonate
3 sudu teh nescafe (Nina tak letak punn , tak der stok nescafe kat rumah)
sedikit garam

Bahan B
2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair (atau susu segar)
3 biji telur
1-2 sb oren sunquick (optional)

Bahan C
3/4 cawan air panas (Nina kurangkan 1/2 cawan ajer)

Cara-caranya

  • Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. 
  • Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. 
  • Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. 
  • Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. 
  • Tuangkan adunan ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.

Selamat mencuba !!





Comments

  1. salam...hai nina mirza..nk tny ckit yer..minyak masak tu kalau tukar letak minyak jagung xpe ker?sedap yg mana ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Anis Danis,
      boleh ajer tukar ke minyak jagung & dah semestinya minyak jagung lebih sedapp!

      Delete
  2. assalammualaikum nina mirza.. menyelerakan sungguh muffin anda ;')) sllu utk bancuhan tsebut boleh dpt brapa biji ye utk cup saiz Medium. tkasih

    me ipoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam ....
      Nina ingat-ingat lupa, rasanya boleh dpt dalam 25biji
      (Nina guna papercup size 9
      Maaf yea jika kurang tepat :)

      Delete
  3. Salam nina...Saya Syahela
    Tq for sharing...
    Saya dh try...dpt 12 biji...medium size rasanya hole saya tu..
    Nina ada tips tak utk jdkan tekstur muffin tu padat?
    Hasil yg saya dpt,not bad..sedap...hehe...tekstur dlm like a sponge cake...berongga..
    Naik cantik..

    Cuma terigt bilamkn kt luar...yg beli kan...agk padat...kurgkan tepung @ kurgkan telur ye?
    @ Maybe nina ada tips lain :-)

    ReplyDelete
  4. sambungan msg kt ats..hehe..(by Syahela)

    btw nina,,
    Saya ni 1st time baked muffin..
    xbiasa dgn sizes...
    saya punya muffin cup 50x39mm....

    and then,cup yg saya sukat utk adunan,kebetulan...sama size dgn hole tu..
    so..let say lepas ni saya guna sukatan cup yg laaagi besar,mcm mana dgn jumlah telur ye?..
    bg tips skit nina...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. As'salam Syahela...
      mohon maaf bebanyak..... ribu-ribu maaf ehh
      Nina baru nie terperasan ur comment.
      >>> untuk mendapatkan muffin yg agak padat, tambah lebihkan tepung (nanti hasilnya lebih penuh dan a bit keras dan tak berongga) tapi jangan lah terlalu banyak takut nanti boleh baling kat dinding lak ehh.... hehee
      >>> selain tuu boleh kurangkan sikit air/susu
      == Nina banyak belajar dari try an error
      Hope dapat membantu Syahela
      http://www.ninamirza.blogspot.com/2012/09/muffin-vanilla-dan-tips-membuat-muffins.html

      Delete
  5. Yeay.i dah try! Mmg menjadi + sedap pulak tuuu..tqvm nina for sharing this recipe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama ... Alhamdulillah menjadi dan menepati citarasa u
      Terima kasih banyak sudi mencuba

      Delete
  6. Sy pun nk try lh...yg ni crispy jugak ke bhgn luar tu...ke lembut n agak bsh ke bhgn atas muffin tu mcm cupkek

    ReplyDelete
  7. waahh.. inshaAllah nak cuba respi si ni. anak2 suka muffin.. mak pn sama. hehe..

    ReplyDelete

Post a Comment

POPULAR POST

Butter Cake Simple & Cream Icing paling mudah dan sedap!

Kek Coklat Lembab versi bakar.. yang ini sememangnya menepati citarasa :)

Muffin Vanilla dan Tips Membuat Muffins

Mee Hoon Goreng Hailam

Juadah Berbuka Puasa : My HomeMade Roti John yang mudah beserta gambar step by step.