Udang Masak Hitam Berempah Ala-Ala Mamak
Bahan-bahan
500g Udang sederhana size - dicuci bersih lalu ditoskan
2 biji bawang besar - dihiris halus
2 ulas bawang putih - diketuk jerr
2 inch halia - dihiris halus
rempah 4 sekawan
minyak untuk menumis
garam dan gula
bawang potong semi bulat untuk hiasan
bahan tambahan lain Nina letak kentang dan carrot sebagai sampingan (FAV anak-anak)
bahan pes (dicampur dengan sedikit air)
2 sudu besar serbuk kari ikan/udang
2 sudu besar serbuk kurma
1 sudu besar serbuk perencah sup
sedikit serbuk kunyit
sedikit serbuk lada hitam
bahan sos
3 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap lemak manis
1/2 cawan air (untuk bagi kentang dan carrot empuk)
Cara-caranya
- Udang dibersihkan lalu ditos dan diketepikan
- Panaskan kuali dan minyak untuk menumis. Minyak biar lebih sedikit sebab nanti nak tumis bahan pes.
- Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga berbau wangi dan keemasan
- Setelah itu, masukkan bahan pes. Kacau hingga garing dan pecah minyak.
- Kemudian masukkan bahan sos bersama rempah 4 sekawan. Kacau rata hingga mendidih.
- Masukkan kentang dan carrot. Masak hingga empuk.
- Selepas itu, masukkan udang. Biar seketika tapi jangan terlalu lama. (nanti lebih masak udang akan rasa keras dan tak sedap)
- Rasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan bawang yang dipotong semi bulat untuk hiasan
- Tutup api
- Sedia dihidangkan.
Selamat mencuba !!!