Mushroom Sauce / Sos Cendawan Chicken Chop
Bahan-bahan ( 4-6 orang )
2 sb mentega*
1-2 biji bawang besar* - didadu
1 sb mentega
1 sb tepung gandum
100 ml air rebusan daging (Nina hanya guna 1 kuib ayam Knorr + air)
2 sb tomato paste
1/2 sk serbuk lada putih/hitam (Nina letak lada hitam yang ditumbuk)
1 sb kicap masin
2 sb kicap manis
100 ml susu cair/fresh cream (Nina letak extra susu fresh milk)
150 g cendawan butang dlm tin - dihiris
1 sk hirisan daun basil/selasih (Nina tak letak punnn)
garam secukup rasa (Nina tak letak punn)
Cara-caranya
- Tumis bahan yang bertanda * hingga layu dan angkat lalu ketepikan
- Dalam kuali yang sama, panaskan mentega dan masukkan tepung gandum. Kacau rata. Kecilkan api. Nina guna whisk untuk kacau rata tepung
- Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan yang lain termasuk bawang goreng tadi dan kacau hingga sebati.
- Siap untuk disajikan bersama grilled ikan salmon.
Grilled Salmon
Bahan-bahan
5 kepingan isi ikan salmon (untuk Nina sekeluarga)
sedikit garam
black pepper
butter garlic
Sayuran Sampingan
Bunga Kobis - dicelur
Brokoli - dicelur
Tomato - potong ikut suka
Garlic bread
Beberapa keping roti gardenia potong panjang-panjang. Disapu dengan butter garlic dan dibakar pada suhu 170c selama lebih kurang 5-8minit.
Cara penyediaanya
- Ikan salmon dibersihkan lalu diperap bersama sedikit garam, serbuk black pepper dan butter garlic lebih kurang 3-4jam. Lagi lama lagi bagus!
- Sebelum dibakar, sapukan lagi butter garlic di atas permukaan ikan. Kemudian dibakar pada suhu 180c lebih kurang 20minit. Kalau nak garing macam Nina adjust lah masa lebih lama sikit. (Bergantung pada citarasa individu)
- Setelah masak, boleh lah dihidangkan bersama roti, sayuran sampingan yang dah dicelur dan black pepper sauces.
- Mmmmm.... Nyummy!
Senangkan ?? Selamat mencuba!