Grilled Salmon With Black Pepper Sauces


A'salamualaikum dan salam sejahtera ...


Doa Ramadan: Hari Kesebelas
"Ya Allah, tanamkan dalam diri ku kecintaan melakukan kebaikan dan kebencian melakukan perbuatan maksiat serta fasik. Ya Allah jauhkan ku daripada kemurkaan Mu dan seksaan api neraka, dengan pertolongan Mu wahai Tuhan yang menolong orang memerlukan pertolongan." 
Amin...

Pernah makan Ikan salmon tak? Ikan Salmon nie sedappp, isinya lembut dan punya rasa yang tersendiri. Memang sesuai lah dengan harganya yang agak mahal kerna ikan salmon nie punya bermacam-macam khasiat berbanding ikan-ikan yang lain. Antara khasiatnya adalah 

Kalau ikut selera tekak Nina pula, Nina lebih gemar goreng tepung dan berkuah tomato. Paling best grilled!! Memang terasa keenakkan lembut, manis isinya. Pastu pula, Nina suka style well done sebab nanti part kulitnya garingg! Wallaaaa~

Senang sangat menyediakan menu nie. ... Cuma perlukan masa sebab kena perapkan ikan tersebut lebih kurang 3-4jam gitu. Sebaiknya perapkan time lepas sahur ataupun sebelum pegi keje, then masa nak berbuka terus digrilled kan .... Lagi terasa bahan perapannnya masak menikmati ikan salmon nie nanti. ..

Part kuah black pepper nya, boleh lah intai-intai kat SINI. Masa nie Nina buat chicken chop with mushroom black pepper sauces. Dah beberapa method black pepper sauce yang Nina dah cuba, dan hanya resepi nie yang sesuai dengan selera tekak Nina sekeluarga. So pusing-pusing, resepi nie juga yang Nina guna pakai selalu....



Mula-mula kita buat sauce nya dahulu....
Mushroom Sauce / Sos Cendawan Chicken Chop
Sumber : My Resipi -   Kak Fida
Bahan-bahan ( 4-6 orang )
2 sb mentega*
1-2 biji bawang besar* - didadu
1 sb mentega
1 sb tepung gandum
100 ml air rebusan daging (Nina hanya guna 1 kuib ayam Knorr + air)
2 sb tomato paste
1/2 sk serbuk lada putih/hitam (Nina letak lada hitam yang ditumbuk)
1 sb kicap masin
2 sb kicap manis
100 ml susu cair/fresh cream (Nina letak extra susu fresh milk)
150 g cendawan butang dlm tin - dihiris
1 sk hirisan daun basil/selasih (Nina tak letak punnn)
garam secukup rasa (Nina tak letak punn)

Cara-caranya


Grilled Salmon 
Bahan-bahan
5 kepingan isi ikan salmon (untuk Nina sekeluarga)
sedikit garam
black pepper
butter garlic

Sayuran Sampingan
Bunga Kobis - dicelur
Brokoli - dicelur
Tomato - potong ikut suka

Garlic bread
Beberapa keping roti gardenia potong panjang-panjang. Disapu dengan butter garlic dan dibakar pada suhu 170c selama lebih kurang 5-8minit.

Cara penyediaanya
Senangkan ?? Selamat mencuba!








Labels: , ,