Crepe Ohhh Crepe Durian..!! Step by step membuat dan melipat crepe. montok-montok gitu~~

As'salamualaikum dan salam sejahtera ...

Ooopsss......!! Entry terperam lagi....  Baru perasan dah lama dok kat draf~~
Bertemu lagi dan bersiaran kembali dengan isu yang masih HOT dipasaran. ... Masih ramai yang dok meng'crepe'ing dengan pelbagai crepe.  Masa mula-mula hangat dipasaran adalah durian crepe, sekarang nie dah bermacam-macam crepe ada..... mangga, blueberry, nangka, coklat, kiwi, oreo dan macam-macam lagi laa~~
Ikut tekak dan selera masing-masing...


Hari nie Nina nak share beberapa tips untuk melipat crepe agar kejadiannya nanti nampak mengiurkan! Montok-montok gituu~~~
Al-kisah tersebut lah kisah ..... ada beberapa teman dok tanya kat fb cara-cara melipat crepe supaya nampak cantik, padat dan montok. Nina pun bukannya expert sangat, sekadar berkongsi apa yang ada... kalau dok cerita tanpa gambar payah nak tunjuk dan faham so kebetulan masa Nina buat crepe hari tuu, sempat lah snap beberapa picture untuk dikongsi bersama...

Sebelum melipat crepe, kita haruslah membuat crepe nya dahulu. Untuk resepi boleh lah semak kat SINI.. Resepi nie yang Nina selalu guna kalu membuat crepe. Suka sangat akan rasa, kelembutan, lemak crepenya. Dan yang paling penting, resepi crepe nie sangat mudah dimasak, senang, tak melekat kat pan, tak mudah koyak, senang di lipat, kenyal... (ini yang paling penting untuk menarik-narik crepe semasa proses melipat)
Nina dah cuba beberapa resepi crepe dan keputusan muktamad adalah.....
Resepi >>>>>>>> RESEPI II.
Kalau nak tahu bagaimana Nina mendadar kasi kulitnya rata ....
Ooppsss...!! This part kena tanya My Gang cuz dia lah yang selalu menggoyang gerudi dangdut 360'c di dapur.  Hehehe . . .
Kalau bab melipatnya pula ..... sila lah tengok sini~~~





1-  Fresh cream di isi dalam piping bag agar mempermudahkan  proses melipat. Lagi pula, dengan cara ini, kuantiti cream dalam crepe kita nanti akan lebih kurang sama banyak antara satu sama lain. ... (nanti tak der laa ada yang terbesar dan terkecik)
setelah itu, sudukan fresh durian - ratakan dan tutup kembali dengan fresh cream. Kuantiti fresh cream jangan terlalu banyak dan tidak terlalu sedikit. kalau banyak sangat kang payah lak nak melipat nanti.

2-   Dalam posisi menegak (segi empat atas bawah tinggi/panjang melebihi lebar kiri dan kanan) - lipat crepe yang bawah dahulu, Pastikan ianya tutup keseluruhan celah-celah ruang tepi yang ada
3-  Kemudian tutup bahagian atasnya pula  (nampak tak crepe Nina nipis, sampai nampak garisan paipping fresh cream kat dalamnya.... actually takut gak masa melipat nie, takut terkoyak) hehee .. . .
4-  Lebihan sebelah kiri tutup permukaan atas dan bawah tadi
5-  Dan seterusnya crepe sebelah kanan menutupi crepe sebelah kiri. Pada proses ini yang amat penting kerana kita perlu menarik sikit kulit crepe tersebut agar ianya padat. Jangan lak tarik kuat-kuat, tarik ala-ala manja gituuu.. Takut nanti terkoyak pula. Lagi parahhh.... dah rugi satu crepe ~~~
6-  Tadaaaa..... dan siap satu crepe. Balikkan dan alas lapisan bawah crepe dengan paper. Mulakan lagi yang lain-lain sehingga habis.
>>>>>>> Jangan lah kedekut nak letak fresh cream dan isi durian. Kalau letak sikit sangat tuuu yang nanti crepe nya nampak kosong dan lembik.
Dannn.... jangan lak ter'over'-oberr >> kang susah lak nak melipat. Huhuuu ....
pandai-pandai lah agak ehh~~~



Hah.... Ini pula gambaran sebelum proses melipat. Kita buh isi duriannya dahulu


Dan akhirnya.... ;) 


Moga dengan serba sedikit sisipan dan gambaran yang Nina kongsikan dapat membantu teman-teman.
Jom kita montokkan crepe durian kita disamping memontokkan badan masing -masing jugakk~~
Badan Nina pun dah semakin memontokkan dirinya  akibat dok makan fresh cream ajerr nie..!! Huhuuu..~~



Labels: , , , ,