Monday, 4 February 2013

MY MELTY HERSHEY & Step by step to do....

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera ...

Woot woot .....!! Sana sinin sinun dok perkata tentang MELTY HERSHEY!
Apakah ia? Bagi Nina ianya sejenis dessert yang creamy, amat sedap dimakan sejuk-sejuk, menggoda jiwa raga tatkala menikmatinya dan yang paling penting senang cara penyediaannya.
Setahu Nina, 'Hershey' ini adalah sejenis sos coklat/strawberry ready made yang boleh didapati di Hypermarket dibahagian whipping cream dan berhampiran cheese/butter.

Awal tahun nie, seorang kawan Nina maklumkan tentang Melty Hershey Nina pun dok godek-godek intai-intai resepi yang ada. Ada bermacam-macam versi Melty Hershey nie...
Ada yang remeh dan agak complicated to do, perlu pelbagai bahan... 
Bagi Nina pula, kalau perlu bahan yang banyak, remeh, banyak step nak kena buat >>> memang "tidakkk laaaaa...".
Nina suka sesuatu yang simple, mudah dan ringkas dan resultnya mestilah sedap! 
Boleh gitu?? Hehehe . . . 
Setiap orang ada teknik dan gaya mereka yang tersendiri untuk menghias dan mengolah Melty Hershey mereka. 
  • Ada yang letakkan sponge cake, biskut marie, lady fingers kat dasarnya. 
  • Untuk creamnya, ada yang add cream cheese, gelatin, whipping cream non dairy.
  • Lapisan sos filling yang paling mudah - beli ajer sos coklat 'Hershey' kat Hypermarket ataupun pilihan lain ada pelbagai filling dijual kat bakery. Ada chocolate cream, blueberry, kiwi, strawberry dll.. Ataupun kalau nak buat sendiri pun boleh~~
  • manakala untuk hiasannya pula ada yang letak buah-buahan segar seperti strawberry, blueberry, kiwi dan ada juga sekadar letak chocolate chips, manik-manik dan parutan cheese.
Semuanya boleh diubahsuai mengikut kehendak masing-masing dan citarasa setiap individu. Tiada yang betul dan tiada yang salah dalam menyediakan Melty Hershey nie.
Tepuk dada tanya selera~~

Dan akhirnya Nina olahkan resepi yang sedia ada kepada versi Nina. Yang pasti rasa kenikmatannya kesedappannya memang tak terkata... speechless i uu~~

Ok laaa.... tak mau bebel panjang~~
Jom tengok Melty Hershey Black Forest versi Nina Mirza :)

Nina gunakan resepi tiramisu blueberry sebagai rujukan. Boleh tengok SINI
Moga dengan perkongsian ini dapat membantu kengkawan lain yang tercari-cari resepi Melty Hershey yang simple!



MELTY HERSHEY BLACK FOREST versi Nina Mirza
Lapisan Cream Cheese
250ml Whipping Cream Non Dairy 
250g Cream Cheese
100g gula halus
1 sudu teh esen vanilla

Pukul kesemuanya hingga kental dan kaku lalu masukkan dalam piping bag.

Lapisan Dasar
Biskut marrie secukupnya  -  samada nak patah-patahkan atau kisar kasar pun boleh
Air Susu suam - untuk celop biskut marrie. (kalau kisar tak perlu air susu, kang jadi bubur pulaa... hehee . . .)


Lapisan tengah
Gliss White chocolate blueberry 
175g white chocolate blueberry - dipotong kecil
150g whipping cream
15g butter

Masak whipping cream sehingga mendidih. Masukkan white chocolate blueberry yang telah dipotong kecil bersama butter. Kacau hingga sebati dan dibiarkan sejuk.
Sedia digunakan
#### white chocolate blueberry rupanya macam white chocolate cuma ianya berwarna purple dan ada tertulis kat packet perisa blueberry. Boleh dibeli kat bakery kat bahagian chocolate.



Filling Blueberry
1 tin blueberries
3 sudu besar bluberries filling
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar gula kastor

Blueberries dalam tin di toskan , asingkan air dan buahnya
Airnya di campurkan dengan 1 sudu besar gula dan 1 sudu besar tepung jagung dan masak atas api yang perlahan hingga sedikit pekat
Kemudian biarkan syrup blueberries ni betul-betul sejuk dan sedia digunakan
#### kalau malas nak buat filling blueberry nie, beli ajer ready made kat bakery  ;)

Step by step to do MELTY HERSHEY BLACK FOREST versi Nina Mirza

1-  Paipkan cream cheese dalam gelas diikuti dengan beberapa keping biskut marrie yang dicelopkan sekejap dalam air susu.
2-  Paipkan lagi  lapisan cream cheese menutupi lapisan biskut marrie tadi. 
(kalau tak der biskut marrie boleh ajer digantikan dengan lebihan apa jua kek yang ada kat rumah tuu.... setelah kek diletakkan, renjiskan sedikit air susu untuk membasahkan kek tersebut. - sikit jer airnya tau)
3-  Tutup lapisan cream cheese dengan gliss white chocolate perisa blueberry. Kemudian lorek-lorekkan atau mablekan lapisan white chocolate blueberry 
4-  Letakkan lagi lapisan biskut marrie yang dicelopkan sekejap air susu lagi.
5-  Tutup lapisan tersebut dengan cream cheese dan hiaskan dengan lapisan filling blueberry atau apa saja mengikut citarasa masing-masing
6-  Simpan dalam peti ais lebih kurang 2-4jam sebentar
7-  Setelah itu >>>>>> sedia di ngapp ngapppp!! Wallaaaa~~




Hah! Yang ini pula versi "MELTY TIRAMISU" pula .....

caranya sama seperti di atas cuma gantikan gliss white chocolate blueberry tuu dengan chocolate sos 'Hershey'. Atau boleh juga cuba resepi Gliss Chococlate Nina

Gliss Chocolate
175g Dark Chocolate - dipotong kecil
150g Whipping cream
15g Butter

Masak whipping cream sehingga mendidih. Masukkan dark chocolate yang telah dipotong kecil bersama butter. Kacau hingga sebati dan dibiarkan sejuk.
Sedia digunakan

Step by step to do MELTY HERSHEY TIRAMISU versi Nina Mirza

1-  Paipkan cream cheese dalam gelas diikuti dengan beberapa lapisan biskut marrie yang dicelopkan sekejap dalam air nescafe.
2-  Paipkan semula lapisan cream cheese menutupi lapisan biskut marrie tadi. 
(kalau tak der biskut marrie boleh ajer digantikan dengan lebihan apa jua kek yang ada kat rumah tuu.... setelah kek diletakkan, renjiskan sedikit air nescafe untuk membasahkan kek tersebut. - sikit jer airnya tau)
3-  Tutup lapisan cream cheese dengan gliss chocolate ataupun sos coklat ready made Hershey 
4-  Letakkan lagi lapisan biskut marrie yang dicelopkan sekejap air nescafe lagi.
5-  Tutup lapisan tersebut dengan cream cheese dan hiaskan dengan lapisan dengan serbuk koko yang diayak di atas cream cheese tadi. Kemudian hiaskan dengan marshmallow jika suka atau apa saja mengikut citarasa masing-masing
6-  Simpan dalam peti ais lebih kurang 2-4jam sebentar
7-  Setelah itu >>>>> Sedia di ngapp ngapppp!! Wallaaaa~~

Senangkan cara penyediaannya... Selamat mencuba!

pssttt >>>>> kalau malas nak buat, boleh ajer sms/email Nina untuk tempahan :)
hehee . . . .







13 comments:

  1. kesukaan siti,belum rasa dah tau sedappp^-^

    ReplyDelete
  2. wahhh..nampak sedappp..

    white choc blueberry tu macam mana rupa dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fadzillah,
      memang sedappppp! tarak tifu punya~~
      White chocolate blueberry tuuu macam chocolate bar untuk masakan
      colour purple dan ada tulis perisa blueberry
      Boleh didapati kat bakery

      Delete
  3. Waaa....kak nina nie ade je aidea nak wat mcm2 menu...hehhee...derian crepe da snyap...da kurang da dgr nye...skrunk ni melty hershey pulak....tahnia ye kak nina...sbb tunjuk mcm2 jnis desert...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. As'salam Atie ...

      terima kasih :)
      nanti feel free try laaa Melty Hershey nie pula
      BEST gilerr~~~ hehee

      Delete
  4. Wsalam...insyallah kak...nanti ley try wat...

    ReplyDelete
  5. wah... nampak sgt nyummyyyyy.... tq resepi...

    ReplyDelete
  6. sis...saya sdkit xpaham..whipping cream tu camna??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Whipping Cream Non Dairy - untuk Lapisan Cream Cheese
      ianya hanya dijual kat bakery (kedai bahan kek)
      dalam kotak seperti kotak susu 1litter - di tempat dingin beku.
      Dipukul bersama cream cheese, gula icing dan sedikit esen vanilla
      .
      Whipping Cream - Lapisan Tengah
      ianya ada dijual kat Hypermarket atau bakery. Kalau kat Hypermarket kat area cheese, soft marjerin. Selain Whipping Cream ini, boleh digantikan dengan susu UHT pun boleh cuma kalau guna susu, setelah masak perlu disimpan dalam fridge sebentar untuk memekatkannya. Resultnya akan jadi ala-ala ganache chocolate.

      Moga penjelasan kak nina ini dapat membantu u...
      kalau ada apa2 boleh tanya lagi :)

      Delete
    2. memang sedapp gilerr...terima kasih kongsi resepi

      Delete
  7. Menarik dan nampak sedap...ni mesti cuba...tp air nescafe tu dibancuh dgn gula atu biar tawar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pijah Tomeii,
      Air nescafe - Nina guna yang 3in1
      Kalau nak sedap, boleh bancuh sendiri, buat caw-caw. Tentu rasanya lagi ummphh!
      Selamat mencuba!

      Delete