Ikan Masak Taucu

As'salam dan Salam Sejahtera ...


Salam 1 Rejab. Syukur Alhamdulillah Rejab kembali lagi ..... 
Moga-moga Rejab kali ini dapat dimanfaatkan bersama dengan kebaikkan yang ada.  Bulan Rejab nie bulan yang sangat mulia dalam Islam dan punya  banyak kelebihan dan kebaikkan jika beramalkan sebaiknya ...

nak tahu kelebihan bulan Rejab?? Boleh lah singgah kat SINI. Terdahulu Nina dah pernah share tentang kebaikkan Bulan Rejab. Renung-renungkan dan selamat beramal ~~~
(biasa dengar kan tag line tuu ~~~)


Ikan Masak Taucu nie adalah entry lama yang tertinggal nak update sebelum nie. Entah macam  mana lah Nina boleh terlupa nak masukkan. Tengah tengok-tengok  gambar lama dan kebetulan terperasan yang ikan nie belum pernah interframe rupanya ... hehehe
Tak per laa... walaupun gambar lama akan tetapi resepi dan rujukan yang penting. Ini antara masakan yang biasa-biasa ajer cuma sesekali pekena memang menyelerakan. Boleh bikin seseorang itu tambah nasi tanpa pandang kiri kanan punya ~~~
Kalau makan ngan bubur nasi lagi lah sedappp !! kalau terasa diri tuu agak demam, nie lah menu yang pasti membuka selera. Dengan rasa yang masam, masin tuuuu pasti tekak yang payau pasti dapat merasa nikmat makan tatkala menghirup kuah taucu nie. 
Tak caya?? Cuba lah ~~~


Ikan Masak Taucu
Bahan-bahan
3 ekor ikan kerisi  (atau ikan pilihan anda)
1 camca besar taucu
1 camca besar sos tiram
1 cawan air (atau secukupnya)
Sedikit sos ikan
Secubit gula
1 biji bawang besar saiz sederhana - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris

1 batang cili merah  - dihiris
1/2 inch halia - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris kasar utk hiasan

Cara-caranya
  • Ikan dipotong pada saiz sederhana, cuci bersih, lumur dengan sedikit kunyit dan garam, kemudian goreng dan toskan.
  • Panaskan minyak dalam kuali,  tumis bawang besar, bawang putih, cili merah dan halia hingga harum dan keperangan
  • Masukkan taucu dan sos tiram masak hingga mendidih 
  • Setelah mendidih, masukkan ikan dan renjiskan dengan sos ikan.
  • Rasakan dengan garam dan  gula secukup rasa. 
  • Sedia dihidangkan bersama nasi putih. .. makan panas-panas memang menyelerakan !! Paling sedap kalau makan ngan bubur nasi

Selamat mencuba !!



Comments

  1. sedapnye..utk buat buka nti ker...hehe...ni kalau xlalu mkn pon jdi berselera kalau tgk lauk ikn ni...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. QH,

      Kalau time bulan puasa, Nina suka masak lauk nie utk masa sahur
      dan suka makan ngan bubur nasi time tekak payau ~~~
      dari tak mau makan terus bertambah-tambah jadi yer
      hehehe . . . .

      Delete
  2. Slurpppppp...memang terliur tengok dish ini. Hungry!!! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Love2Cook,

      Slurrpp.. slurpp ..... jom hirup sesama kuah nie
      hehee..

      Delete
  3. Wahh..nmpk mnyelerakn. Kebetulan baru smlm beli taucu nk msk ngan ikan..nanti leh cuba resepi nina nih. Tq :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. As'salam HaSue,

      Firstly, Thank you very much kerna sudi follow blog Nina yg serba kurang nie. Terharu rasanya orang2 senior sudi follow kita....

      Resepi nie kuahnya tak banyak, kalau nak berkuah banyak HaSue kena gandakan sukatannya yea...
      Selamat mencuba !!

      Sudi-sudi lah singgah selalu kat teratak Nina nie yea ;)

      Delete
  4. Masak Taucu mmg selalu dalam list dapur akak, sbb buatnye pun tak renyah, sedap tu mmg dah kompemmm...dapnyerrrr

    ReplyDelete
  5. As'salam Kak Rohah ...

    yea kak, resepi nie amat simple dan cepat. Paling penting sedappp !!!
    hehehe . . .

    ReplyDelete

Post a Comment

POPULAR POST

Butter Cake Simple & Cream Icing paling mudah dan sedap!

Muffin Vanilla dan Tips Membuat Muffins

Kek Coklat Lembab versi bakar.. yang ini sememangnya menepati citarasa :)

Juadah Berbuka Puasa : My HomeMade Roti John yang mudah beserta gambar step by step.

Mee Hoon Goreng Hailam