Ikan Masak Taucu
As'salam dan Salam Sejahtera ...
Salam 1 Rejab. Syukur Alhamdulillah Rejab kembali lagi .....
Ikan Masak Taucu
Salam 1 Rejab. Syukur Alhamdulillah Rejab kembali lagi .....
Moga-moga Rejab kali ini dapat dimanfaatkan bersama dengan kebaikkan yang ada. Bulan Rejab nie bulan yang sangat mulia dalam Islam dan punya banyak kelebihan dan kebaikkan jika beramalkan sebaiknya ...
nak tahu kelebihan bulan Rejab?? Boleh lah singgah kat SINI. Terdahulu Nina dah pernah share tentang kebaikkan Bulan Rejab. Renung-renungkan dan selamat beramal ~~~
(biasa dengar kan tag line tuu ~~~)
Ikan Masak Taucu nie adalah entry lama yang tertinggal nak update sebelum nie. Entah macam mana lah Nina boleh terlupa nak masukkan. Tengah tengok-tengok gambar lama dan kebetulan terperasan yang ikan nie belum pernah interframe rupanya ... hehehe
Tak per laa... walaupun gambar lama akan tetapi resepi dan rujukan yang penting. Ini antara masakan yang biasa-biasa ajer cuma sesekali pekena memang menyelerakan. Boleh bikin seseorang itu tambah nasi tanpa pandang kiri kanan punya ~~~
Kalau makan ngan bubur nasi lagi lah sedappp !! kalau terasa diri tuu agak demam, nie lah menu yang pasti membuka selera. Dengan rasa yang masam, masin tuuuu pasti tekak yang payau pasti dapat merasa nikmat makan tatkala menghirup kuah taucu nie.
Tak caya?? Cuba lah ~~~
Ikan Masak Taucu
Bahan-bahan
3 ekor ikan kerisi (atau ikan pilihan anda)
1 camca besar taucu
1 camca besar sos tiram
1 cawan air (atau secukupnya)
Sedikit sos ikan
Secubit gula
1 biji bawang besar saiz sederhana - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 batang cili merah - dihiris
1/2 inch halia - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris kasar utk hiasan
Cara-caranya
3 ekor ikan kerisi (atau ikan pilihan anda)
1 camca besar taucu
1 camca besar sos tiram
1 cawan air (atau secukupnya)
Sedikit sos ikan
Secubit gula
1 biji bawang besar saiz sederhana - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 batang cili merah - dihiris
1/2 inch halia - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris kasar utk hiasan
Cara-caranya
- Ikan dipotong pada saiz sederhana, cuci bersih, lumur dengan sedikit kunyit dan garam, kemudian goreng dan toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, cili merah dan halia hingga harum dan keperangan
- Masukkan taucu dan sos tiram masak hingga mendidih
- Setelah mendidih, masukkan ikan dan renjiskan dengan sos ikan.
- Rasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Sedia dihidangkan bersama nasi putih. .. makan panas-panas memang menyelerakan !! Paling sedap kalau makan ngan bubur nasi
Selamat mencuba !!
sedapnye..utk buat buka nti ker...hehe...ni kalau xlalu mkn pon jdi berselera kalau tgk lauk ikn ni...hihi
ReplyDeleteQH,
DeleteKalau time bulan puasa, Nina suka masak lauk nie utk masa sahur
dan suka makan ngan bubur nasi time tekak payau ~~~
dari tak mau makan terus bertambah-tambah jadi yer
hehehe . . . .
Slurpppppp...memang terliur tengok dish ini. Hungry!!! ;)
ReplyDeleteLove2Cook,
DeleteSlurrpp.. slurpp ..... jom hirup sesama kuah nie
hehee..
Wahh..nmpk mnyelerakn. Kebetulan baru smlm beli taucu nk msk ngan ikan..nanti leh cuba resepi nina nih. Tq :-)
ReplyDeleteAs'salam HaSue,
DeleteFirstly, Thank you very much kerna sudi follow blog Nina yg serba kurang nie. Terharu rasanya orang2 senior sudi follow kita....
Resepi nie kuahnya tak banyak, kalau nak berkuah banyak HaSue kena gandakan sukatannya yea...
Selamat mencuba !!
Sudi-sudi lah singgah selalu kat teratak Nina nie yea ;)
Masak Taucu mmg selalu dalam list dapur akak, sbb buatnye pun tak renyah, sedap tu mmg dah kompemmm...dapnyerrrr
ReplyDeleteAs'salam Kak Rohah ...
ReplyDeleteyea kak, resepi nie amat simple dan cepat. Paling penting sedappp !!!
hehehe . . .