Petai Oh Petai - Sambal Udang Petai
Petai Oh Petai ..... Selalunya petai masak ngan apa ehhh ...?? Pasti sambal udang yang menjadi pilihan dihati. Menu yang biasa buat semua penggemar petai.
Betul kan ???
Untuk pengetahuan, Nina tak makan petai tapi Hubby Nina memang tak tolak kalau ada petai. Agaknya Hubby Nina suka makan petai tapi tak bilang sama Nina kuttt ....
Eermmm ..... may be sebab dia tengok Nina tak makan petai. Agaknyer laaaa ..... hehehe
Entah kenapa Nina pun tak tahu apa sebab Nina tak makan petai. Dah cuba beberapa kali tapi tak teringin pun nak makan lagi. Petai .. Oh Tidakkkkk ..... Huhuhuhuuuu . . .
Sekali sekala Nina masak juga makanan kegemaran Hubby walaupun Nina tak makan.
Jom kita tengok resepi "Sambal Udang Petai Nina" yang tak seberapa nie ...
Bahan-bahan
500g Udang laut yang kecil-kecil tuu.... (manis)
2 biji bawang merah- hiris halus
cili blend secukupnya
3 papan petai - dibuang kulit, dibelah dua
air asam jawa
air
garam & gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara-caranya
- Udang dibersihkan, ditos lalu diketepikan
- Panaskan kuali, masukkan minyak untuk menumis
- Tumis bawang besar hingga kekuning-kuninggan
- Masukkan cili yang telah diblend secukupnya. (kalau nak sambal banyak letaklah banyak yea)
- Tumis sehingga cili pecah minyak (supaya tak sakit perut, makan cili tak cukup masak)
- Masukkan air asam jawa, kacau rata
- Masukkan udang dan petai, kacau rata hingga masak
- Rasakan secukup rasa dengan garam dan gula ikut citarasa masing-masing.
- Sedia dihidangkan.
Selamat mempetai-taiii ~~~~
p/s : Lepas makan jangan lupa gosok gigi yea ... tang bau tuuu tak boleh nak tolonggg....
hehhehe . . .
Comments
Post a Comment