Kuih Buah Melaka a.k.a Onde-Onde

As'salam dan Salam Sejahtera buat pengunjung CoratCoret Nina .....

Jutaan Terima Kasih kerna sudi singgah dan jengok Nina di sini. Alhamdulillah Nina sihat walafiat dan masih berpeluang untuk memanjangkan ilmu yang tak seberapa nie buat yang memerlukan  ....
Kalau rasa tak perlu, please ignore ......
Lagipun, Nina berblog nie sekadar mengisi masa yang terluang dan sekadar juga berkongsi ilmu yang ada juga untuk rujukan Nina kemudian hari. Bukan lah Nina berniat nak membangga diri, show off apa yang ada setiap hari dari dapur Nina yg kecik molek sekangkang kera tuu.....

Syukur Alhamdulillah ..... setiap apa yang berlaku terdahulu, betapa banyaknya hikmah yg tersirat dan tersurat untuk masa kini. Hanya DIA yang mengerti lagi mengetahui sesuatu perkara itu perlu terjadi....
Dan.... terima kasih tak terhingga buat My 'Gang' a.k.a. My Hubby yang banyak memberi sokongan dan dorongan untuk Nina dalam apa jua perkara. LOVE u so muchh ....!!!
(walaupun Nina tahu My Gang tak pernah buka blog Nina nie......) Huhuhuuu . . . .

Celoteh panjang lak Nina hari nie .... Hehhee ..
Ok laaa..... Jom kita intai resepi kuih tradisional yang merupakan antara kuih kegemaran Nina...

Onde-Onde a.k.a Kuih Buah Melaka .
Dari Melaka.... ke negeri Pahang, singgah di Johor beli berangan ~~~
Ehh ehhh ..... ternyanyi plak pepagi nie.. hehee . . .

Sekarang nie ada h/way dah tak singgah singgah menyinggah daaaa... & buah berangan setahu Nina banyak jual kat Hentian Genting kat ngan Janda Baik tuuu .... kan kan kannn??

Daaaaaa ...... ke situ lak Nina. Siap nyanyi bagai, buah berangan lak hari nie. Nie kes kuat berangan agaknyer ~~~~ hehehe . . . .

Kuih Onde-Onde nie amat senang, mudah lagi sedap dimakan. Kadang kala tuuu, Nina suka letak keledek yang direbus empuk lalu dilenyekkan dan digaul sekali dalam adunan tepung tuu. Cuma kali nie Nina tak der stok keledek/kentang so Nina buat plain ajerr..
rasanya pun rasa tepung lahhh .... Kalau ada keledek tuu lagi uummphhh ..!!!!

Buah Melaka  a.k.a Onde-Onde
Bahan-bahan
3 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1 1/2 cawan air atau secukupnya
1 - 2 keping gula melaka  - dipotong dadu
sehelai daun pandan
Pewarna hijau 
Pandan paste
1 cawan kelapa muda parut
sedikit garam

Cara-caranya 
  • Gula Melaka di potong kiub kecil.
  • Kelapa muda parut / kelapa kering di gaul dengan sedikit garam. Ketepikan. Nina seka kukus sebentar.
  • Masukkan 1 cawan tepung pulut, 1 sudu besar tepung gandum ke dalam mangkuk.
  • Satukan pandan paste dan pewarna hijau dengan air
  • Tuangkan  air sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung tadi sehingga adunan boleh digentel dan tidak melekat di tangan, anggaran 1/2 cawan air. 
  • Didihkan air bersama sehelai daun pandan di dalam periuk.
  • Ambil doh sebesar ibu jari dan bulat-bulatkan  dan kemudian leperkan.
  • Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Gentel bulat.
  • Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih.
  • Apabila kuih timbul bolehlah di angkat dan toskan di dalam tapis.
  • Bila kuih telah sejat airnya, golek-golekkan di atas kelapa parut tadi.
  • Sedia untuk dihidangkan. 


Selamat ber onde-onde ~~~
Moga sampai ke Melaka jap lagi ........ Zazzzsssssss...!!!




Comments

  1. As'salam Nina

    diantara kuih fav k.ct ni, kalau makan suka part yang meletup dalam molot memang mengasyikkan part tu. Tapi sekarang dah jarang yang ada meletop dalam mulut kan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'kumussalam kak CT ...

      sama lah taste kita.. suka akan kuih tradisional gitu.
      Entah mengapa sekarang nie tak der letupan dlm molot kannn .....

      Delete
  2. asslm Nina...QH pon suka jugak kuih ni...satu persatu masuk ke mulut spi xsedar dh mkn bpe biji...lg kalau inti dlm tu byk n mletopp dlm mulut...hehehe...cuma aje yg malas...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam QH ...

      hehehe ..... lain kali makan sama Nina ehhh..
      Nina tolong kira kan berapa QH dah makan/telan
      HEHEHE.....

      Delete
  3. Replies
    1. Hi Jay...

      thank u very much.... sedappp !!

      Delete
  4. Replies
    1. As'salam Zila ....

      sama lah kita. Suka kuih tradisional nie ;)

      Delete
  5. klu dapat yang kecik mulat2 ni mmg tak perasan dah berapa biji masuk mulut kan, akak suka kelapanya yang banyak, aduhai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Rohah ...
      Nina pun suka yg kecik cute muit & kepala yg banyak
      lemak-lemak gitu ~~~~ sedapp nyer!!
      terasa macam nak buat lagi la plak ....
      hehehe

      Delete

Post a Comment

POPULAR POST

Butter Cake Simple & Cream Icing paling mudah dan sedap!

Kek Coklat Lembab versi bakar.. yang ini sememangnya menepati citarasa :)

Muffin Vanilla dan Tips Membuat Muffins

Juadah Berbuka Puasa : My HomeMade Roti John yang mudah beserta gambar step by step.

Mee Hoon Goreng Hailam