Bubur Pisang aka Pengat Pisang... Hebatnya Bismillaahirrahmaannirrahiim
As'salamualaikum dan Salam Sejahtera
Salam Jumaat buat semua...
“Kehebatan Bismillahirrahmanirrahim!
Lepas Bismillah, teruskan dengan Al-Fatehah
Mari kita sedekahkan buat diri sendiri, ibubapa, suami/isteri, anak-anak kita, dan semua yang mengenali kita dan juga buat insan yang telah meninggalkan kita.
Moga kita sentiasa didalam lindungan Yang Esa dan dipermudahkan segala urusan seharian kita hendaknya
Aamiin...
Ada pisang tanduk kat rumah. Tak tahu apa nak dibuat sama ini pisang tanduk.
Setelah dihitung diconggak ditimbang kiraan untuk masa memasak so Nina decide buat pengat pisang ajer..
Almaklumlah semuanya nak cepat dan segera so semua pun perlu dibuat kira-kira dulu sebelum memulakan tugasan.
Tapi .... alamak! Gula melaka tak de..Malasnya OOpsss..... tak rajinnyaaa nak drive semata-mata nak beli gula melaka. Masa lagi.....
Nanti kalau dah kedai >>> konon-konon nak beli gula melaka aje tetiba nak bayar penuh troli dah beli macam-macam. Hhrmm.... itulah pompuan! hehehe....
Maka pengat pisang yang brownies colour dan jadi bubur pisang sebab colournya puteh!
Puteh?? Qu puteh, Qu puteh baru lah puteh! Hahahaa.....
Jangan muntah hijau lak membacanya yea~
Salam Jumaat buat semua...
بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ
“Kehebatan Bismillahirrahmanirrahim!
Barangsiapa mengucapkan Bismillaahir rahmaanir rahiim banyak-banyak dengan harapan mendapat rezeki, nescaya akan diberikan Allah rezeki dengan mudah dan tidak terduga olehnya. Serta, diberi kurnia kehebatan di hati manusia dan di sisi alam yang tinggi (yakni Malaikat) dan alam yang rendah (yakni manusia dan lain-lain makhluk Allah di muka bumi).
Aamiin....
Aamiin....
Lepas Bismillah, teruskan dengan Al-Fatehah
Mari kita sedekahkan buat diri sendiri, ibubapa, suami/isteri, anak-anak kita, dan semua yang mengenali kita dan juga buat insan yang telah meninggalkan kita.
Moga kita sentiasa didalam lindungan Yang Esa dan dipermudahkan segala urusan seharian kita hendaknya
Aamiin...
Ada pisang tanduk kat rumah. Tak tahu apa nak dibuat sama ini pisang tanduk.
Setelah dihitung diconggak ditimbang kiraan untuk masa memasak so Nina decide buat pengat pisang ajer..
Almaklumlah semuanya nak cepat dan segera so semua pun perlu dibuat kira-kira dulu sebelum memulakan tugasan.
Tapi .... alamak! Gula melaka tak de..
Nanti kalau dah kedai >>> konon-konon nak beli gula melaka aje tetiba nak bayar penuh troli dah beli macam-macam. Hhrmm.... itulah pompuan! hehehe....
Maka pengat pisang yang brownies colour dan jadi bubur pisang sebab colournya puteh!
Puteh?? Qu puteh, Qu puteh baru lah puteh! Hahahaa.....
Jangan muntah hijau lak membacanya yea~
Tapi tetiba rasa nak buat apam pisang macam baru-baru nie (resepi sini). Mood verangan lebih~ Pisangnya seketul ajer!
1 biji pisang tanduk
2 helai daun pandan, disimpul (kali nie tak letak pun)
5 sudu besar biji sago (cuci dan toskan)
500 ml air
500 ml santan (Nina guna santan kotak ajer)
Secubit garam
5 sudu besar gula pasir
secubit garam
Cara penyediannya
1- Pisang dipotong sederhana tebal dan ketepikan.
2- Dalam periuk, masukkan gula, air dan daun pandan. Masak hingga mendidih
3- Kemudian masukkan biji sago dan biar mendidih hingga sago kelihatan jernih.
4- Masukkan pisang dan santan. Kacau perlahan ..(kalau kuat-kuat nanti pecah lak pisang tuu)
5- Biar mendidih hingga pisang lembut. Kacau sentiasa supaya bubur tak pecah minyak.Masukkan garam secubit dan secukup rasa.Tutup api.
6- Sedia dihidangkan panas atau sejuk. ....
BUBUR PISANG
Bahan-bahan1 biji pisang tanduk
2 helai daun pandan, disimpul (kali nie tak letak pun)
5 sudu besar biji sago (cuci dan toskan)
500 ml air
500 ml santan (Nina guna santan kotak ajer)
Secubit garam
5 sudu besar gula pasir
secubit garam
Cara penyediannya
1- Pisang dipotong sederhana tebal dan ketepikan.
2- Dalam periuk, masukkan gula, air dan daun pandan. Masak hingga mendidih
3- Kemudian masukkan biji sago dan biar mendidih hingga sago kelihatan jernih.
4- Masukkan pisang dan santan. Kacau perlahan ..(kalau kuat-kuat nanti pecah lak pisang tuu)
5- Biar mendidih hingga pisang lembut. Kacau sentiasa supaya bubur tak pecah minyak.Masukkan garam secubit dan secukup rasa.Tutup api.
6- Sedia dihidangkan panas atau sejuk. ....
sedapnyer...
ReplyDeleteAdda,
DeleteBak sini semangkuk kosong Nina isikan bubur nya.....
Yummm.. yumm. Yummm
ReplyDeleteSlurpp.. Slurppp..... Sedapnya nie hirup ...
DeleteJom lah
Nina
ReplyDeleteSalam thun baru..sedap pengat..lma dh x buat..kecur tgok.
Zila,
DeleteSelamat tahun baru tuk Zila.juga
Kat kedai tadi Nina ada nampak.pisang tuu panggil2 Zila suh beli lalu di masak pengat. Hehehee......
wuishh nampak sedap lah pengat pisang ni.. akak mmg suka pakai gula putih dari gula melaka.. heheheh
ReplyDeleteEny,
DeleteSama lah kita..... Suka guna gula putih aje, kadang tu brown sugar
Gula melaka jarang ada stok kat rumah sebab jauh lak dari KL nak ke Melaka!
Hahaha....
eh silap, bukan akak, saya lah.. heheheh patut kena panggil Kak Nina.
ReplyDeleteAlamak...! Nina lagi tua ehh....??
DeleteOk lah adek Eny~
Hehee
assalamulaikum nina, cantik pengat pisang tu mesti sedappp kan, kaknoor singgah follow sini sbb wangi sngt pengat pisang tu hehe
ReplyDeleteWa'alaikumussalam Kak Noor,
DeleteDatang singgah sini ada bawak mangkuk kosong x?
Men sini Nina cedukkan buat akk rasa.....
.
Senang2 selalu laaa singgah dapur Nina ehh~
Ppsstt >>>> jangan lupa bawak mangkuk tingkat... Hehee